Äitienpäiväjuhla

Äitienpäivän kunniamerkki on Valkoisen Ruusun Ritarikunnan I luokan mitalin kultaristein. Tasavallan presidentti antaa mitalin tunnustuksena merkittävästä työstä kasvattajana.

Mannerheimin Lastensuojeluliitto järjestää vuosittain äitienpäiväjuhlan yhteistyössä Sosiaali-ja terveysministerion kanssa, jossa mitalit luovutetaan.

Kuka voi saada kunniamerkin?

Kunniamerkkien saajiksi toivotaan ehdotettavan eri-ikäisiä (alaikäraja 40 vuotta), erilaisissa elämänpiireissä ja erilaisissa tehtävissä toimineita ja toimivia äitejä. Perheen lasten lukumäärä ei ole ratkaiseva peruste ja myös adoptio- ja sijaisäitien kasvatus- ja hoitotyö huomioidaan. Kunniamerkeillä halutaan huomioida koko äitiyden ketjua pienten lasten äideistä isoäiteihin.

Perheessä tehdyn työn lisäksi painotetaan yhteiskunnallista kasvatusvastuuta ja toimimista esimerkiksi lastensuojelu-, perhe-, nuoriso- ja urheilujärjestöissä sekä tehtäviä mm. koululautakunnassa tai vanhempainyhdistyksissä.

MLL:n paikallisyhdistysten toiminnassa on mukana ansioituneita äitejä, joita yhdistykset voivat esittää palkittaviksi. MLL:n paikallisyhdistys voi tehdä yhteistyötä toisen järjestön tai tahon kanssa, jonka toiminnassa henkilö on ollut mukana.

Miten kunniamerkkiä ehdotetaan?

Kunniamerkkiä voi ehdottaa virallinen taho kuten järjestö, kunta tai seurakunta tai ehdokkaan omat lapset.
 Kun merkkiä päätetään ehdottaa, kannattaa ensin ottaa yhteyttä siihen aluehallintovirastoon, jonka alueella ehdokas asuu. Heiltä saa tarkemmat tiedot vaadittavista asiakirjoista ja hakuajan määräpäivistä. Täytetty ehdotuslomake liitteiden kanssa toimitetaan siihen aluehallintovirastoon, jonka alueella ehdokas asuu. Hakuaikataulu kannattaa tarkistaa aluehallintovirastosta sillä ne vaihtelevat hieman. Aluehallintovirastoilla on omat aikataulunsa, mutta yleensä hakuaika päättyy marraskuun alkupuolella.

Mikäli omat lapset ehdottavat merkkiä äidilleen, tulee ehdotuksen liittenä toimittaa kaksi ulkopuolisen tahon antamaa puoltokirjettä. Tällaisiksi tahoiksi käyvät esim. paikalliset järjestöt, kunta, seurakunta jne., joissa tunnetaan perhe hyvin. Muiden omaisten, naapurien, tuttavien jne. laatimia ehdotuksia ei hyväksytä, ellei joku järjestö tai muu yhteisö ole ottanut asiaa ajaakseen.

Ehdotuksia tehtäessä on käytettävä Ritarikuntien kunniamerkkiehdotuslomaketta ja julkishallinnon verkkopalvelusta (suomi.fi) löytyvää liitelomaketta.

Lisätietoja:

suunnittelija Virpi Markkanen p. 075 324 5440, virpi.markkanen(at)mll.fi