Minä ja media

Nämä tehtävät soveltuvat yläkoulun oppitunneille. Tehtävät ehtii hyvin tehdä yhden oppitunnin aikana. Oppilaat vastaavat kysymyksiin kirjallisesti paperille tai kirjoittavat vastaukset tekstinkäsittelyohjelmaan ja lähettävät sähköpostitse opettajalle.

1. Millä tavoin nettiystävyys ja reaalimaailman ystävyys eroavat toisistaan?
  2. Miten voi varmistua siitä, että nettituttu on oikeasti sellainen kuin väittää olevansa?
  3. Mitä pitää ottaa huomioon, kun tapaa nettitutun ensimmäistä kertaa?

1. Mitkä ovat henkilötietoja ja miksi niitä kannattaa suojella?
  2. Muistele, minkä kuvan olet viimeksi laittanut itsestäsi nettiin. Mitä halusit viestiä kyseisellä kuvalla ja kenen toivoit näkevän sen?
  3. Mitä voi tehdä, jos omat kuvat ja tiedot lähtevät leviämään netissä ilman lupaa?

Ovatko seuraavat väittämät totta vai tarua? Perustele vastauksesi.

1. Wikipedia on luotettava tiedonlähde.
  2. Google-haun ensimmäinen linkki on aina luotettavin.
  3. Nettisivun ulkonäön perusteella pystyy arvioimaan tiedon luotettavuutta.
  4. Keskustelupalstoilta ei löydy luotettavaa tietoa.

1. Miksi jotkut jäävät nettiin koukkuun?
  2. Mitä voit tehdä, jos havaitset itsessäsi liikakäytön oireita?

1. Mikä netiketin kohta on mielestäsi tärkein? Miksi?
  2. Millaisilla ohjeilla sinä täydentäisit netikettiä? Keksi vähintään kaksi uutta ohjetta ja kirjoita ne samaan tyyliin kuin Nuortennetissä on tehty.
  1. Miten itse voi huolehtia siitä, ettei tule epähuomiossa rikkoneeksi toisten netin käyttäjien oikeuksia?

1. Miten nettikiusaaminen eroaa koulukiusaamisesta?
  2. Mitkä ovat mielestäsi kolme parasta neuvoa nettikiusatulle?
  3. Nea jättää Nikon ison riidan päätteeksi. Tästä suivaantuneena 15-vuotias Niko laittaa valokuvan vähäpukeisesta Neasta nettifoorumille. Nea on tarkoittanut seksikkään kuvan vain Nikon nähtäväksi. Kuvaa kommentoidaan kiivaasti: tytön bikineistähän näkyy läpi! Millaisista asioista Niko joutuu vastuuseen, eli mitä hän teki väärin? Mitä seurauksia Nikolle voi tulla?

1. Milloin kannattaa olla varuillaan nettitutun suhteen?
  2. Mitä itse voi tehdä, jos keskustelu nettitutun kanssa käy epämiellyttäväksi?
  3. Minkälaisissa tilanteissa itse vetäytyisit nettikeskustelusta?
  4. Kenelle aikuiselle voisit itse kertoa, jos joutuisit seksuaalisesti häirityksi netissä?