Hyvä minä

 Oman itsensä tunteminen on terveen mielen peruspilareita.  Hyvä itsetunto ei tarkoita ulkoista menestymistä, vaan se on sisälläsi oleva tunne siitä, että olet hyvä ja arvokas. Itsetunto kertoo siitä, millaisia kykyjä itsessäsi arvostat. Jollekin opinnoissa menestyminen on tärkeää, toinen arvostaa sitä, että saa helposti uusia ystäviä.

Hyvä itsetunto voi olla jokaisella ihmisellä riippumatta siitä, oletko luonteeltasi reipas vai ujo – riittää, kun olet oma itsesi. Toisilla ihmisillä tuntuu olevan hyvä itsetunto melkein kuin syntymälahjana. Toisen itsetuntoa epäonnistumiset ja pettymykset horjuttavat herkemmin. Omaa itsetuntoasi voit vahvistaa kiinnittämällä huomiota hyviin puoliisi ja siihen, mikä onkaan itselle tärkeää. Kun teet asioita, joissa olet hyvä, saat tärkeitä onnistumisen kokemuksia!


Sinulla on hyvä itsetunto, kun

Sinulla on tunne, että olet hyvä. Hyvään itsetuntoon kuuluu kuitenkin myös omien heikompienkin puolien ymmärtäminen. Itsensä näkeminen pelkästään positiivisena ei kerro hyvästä itsetunnosta.

Sinulla on itseluottamusta ja arvostat itseäsi. Kun uusia asioita tulee vastaan, ajattelet: ”Kyllä osaan, aion ainakin yrittää.” Pidät kiinni päämääristäsi. Puolustat itseäsi, jos tulet kohdelluksi väärin.

Näet oman elämäsi arvokkaana. Tiedostat, että sinun ei tarvitse pelkästään suorittaa ja onnistua ollaksesi arvokas ja tärkeä omissa silmissäsi – ja myös muiden silmissä.

Arvostat myös muita ihmisiä. Ja osaat antaa heille kehuja silloin, kun siihen on aihetta.

Et mieti koko ajan, mitä muut sinusta ajattelevat. Asetat omat päämääräsi ja muodostat omat mielipiteesi. Et tee mitään vain siksi, kun muutkin.

Siedät myös pettymyksiä ja epäonnistumisia. Ne kuuluvat elämään ja niiden jälkeen onnistumiset tuntuvat entistä paremmilta.

Et murehdi liikaa mennyttä etkä tulevaa. Itsetyytyväisyyttään voi lisätä iloitsemalla omista saavutuksistaan ja olemalla ylpeä niistä sekä elämällä tässä hetkessä, ei liiaksi menneisyydessä eikä tulevaisuudessa.


Hyvä itsetunto ei muuten tarkoita samaa kuin

… itsevarma esiintyminen tai ulkoinen menestyminen. Eri tilanteiden kuuluukin olla eri tavalla rentoja tai jännittäviä.
… itsekkyys. Itsekäs ihminen ei osaa lainkaan ottaa muita huomioon tai tarvitsee koko ajan muilta huomiota.
… itseluottamus.
... ylimielisyys.
… rohkeus, puheliaisuus tai avoimuus.