Apua väkivaltaan

Puhelin

Jos olet kokenut tai nähnyt väkivaltaa, ota yhteys poliisin soittamalla numeroon 112. Väkivalta on aina rikos ja siitä pitää kertoa viranomaisille. Jos et ole varma, onko kohtaamasi asia ollut väkivaltaa tai rikos, voit kysyä asiasta poliisilta tai ottaa yhteyttä virtuaalipoliisiin.

Jos et ole hakenut apua heti väkivaltakokemuksesi jälkeen, voit edelleen soittaa poliisille, alueesi turvakotiin tai sosiaalityöntekijälle ja kertoa tapahtuneesta.

Jos et halua soittaa poliisille, sinun pitää kertoa asiasta lähellä olevalle aikuiselle tai ammattilaiselle. Jos  itse olet väkivaltainen, tarvitset apua väkivaltaisuutesi katkaisemiseen. Väkivaltainen käytös ei juuri koskaan lopu itsestään, vaan siihen tarvitaan ulkopuolista apua.

Vaikka väkivaltakokemuksesta olisikin jo kulunut kauan aikaa, on siihen tärkeää hakea apua. Käsittelemättä jääneet vaikeat kokemukset usein vaikeuttavat elämää ja aiheuttavat ahdistusta ja pahaa oloa. Väkivallan kokemukset voivat jättää myös jatkuvan pelon tunteen sekä tunteen, ettei kehenkään ihmiseen voi luottaa. Huono olo tulee usein purettua läheisiin ihmisiin jolloin ihmissuhteet kärsivät.

Vakavissa väkivaltatapauksissa on aina hyvä hakea apua ammattiauttajalta. Käsittelemättä jääneet kokemukset voi yrittää tukahduttaa ja painaa pois mielestä, mutta ne tunkeutuvat jossain elämänvaiheessa esiin. Väkivaltaa kokenut voi alkaa oirehtia vasta vuosien päästä, jolloin käsittelemättä jääneet asiat voivat aiheuttaa entistä vakavampia mielenterveyden ongelmia. Koulusi kuraattori tai terveydenhoitaja voi ohjata sinut ammattiauttajalle. Hae apua oman itsesi ja hyvinvointisi vuoksi!

Väkivalta kotona

Jos asut kodissa, jossa on väkivaltaa, on asiaan saatava pian muutos  Koko perheesi tarvitsee apua.

Jos olet vaarassa joutua kotonasi väkivallan kohteeksi tai näkijäksi, laadi paperille turvasuunnitelma, johon keräät läheisten ihmisten nimet ja puhelinnumerot. Lisää siihen myös niiden viranomaisten puhelinnumerot  jotka voivat auttaa väkivaltatilanteessa. Mieti etukäteen, miten poistut  kotoasi turvallisinta reittiä väkivaltatilanteessa ja mihin voit mennä.

Voit pakata turvalaukun. Pakkaa laukkuun esimerkiksi turvasuunnitelma, rahaa, vara-avaimet, vara-kännykkä ja sim-kortti sekä hygieniavälineitä. Piilota laukku kotiisi tai ystäväsi luo. Laukun avulla voit etukäteen varustautua väkivaltatilanteeseen ja hyödyntää laukussa olevia asioita lähtiessäsi kotoa ja hakiessasi apua.

Tärkeintä on kuitenkin, että kerrot tilanteestasi heti jollekin aikuiselle! Kellään ei ole oikeutta  lyödä, töniä, kosketella sinua sopimattomasti tai nimitellä sinua!

Turvakodit

Rikosuhripäivystys

Raiskauskriisikeskus Tukinainen

  • Maksutonta ammattiapua seksuaalisen väkivallan ja hyväksikäytön uhreille sekä heidän läheisilleen.
  • Kirjepalvelu sekä auttava puhelin.
  • Järjestää terapeuttisia viikonloppuryhmiä sekä yksilöterapiaa.
  • Luottamuksellinen, kysymyksiä voi esittää nimettömänä.
  • Klikkaa tästä Tukinaisen sivuille

Väestöliitto

  • Tarjoaa maksutonta keskusteluapua Helsingissä 12-17-vuotiaille, jotka ovat joutuneet seksuaalisen väkivallan tai hyväksikäytön uhriksi.
  • Nettivastaanotto ja puhelinpalvelu.
  • Klikkaa tästä Väestöliiton sivuille