Oman paikkakunnan auttavia tahoja

Joskus voi tuntua vaikealta puhua lähellä oleville aikuisille ja koulun henkilökunnalle omista huolista. Tällöin apua löytyy oman paikkakunnan auttavilta tahoilta. Voisitko käydä juttelemassa jollekin alla mainituista henkilöistä tai tahoista?

Kaupungin näkymä

Nuorisotyöntekijä

• Paikalliselle nuorisotyöntekijälle voit mennä puhumaan asiasta kuin asiasta.
  • Nuorisotyöntekijän löydät esimerkiksi paikalliselta nuorisotalolta tai nuorisokahvilasta.
  • Hän keskustelee tilanteesta ja jatkotoimista yhdessä kanssasi ja ohjaa tarvittaessa eteenpäin.

Sosiaalityöntekijä

• Sosiaalityöntekijään voi ottaa yhteyttä monissa eri asioissa, esimerkiksi kun perheessä on väkivaltaa, taloudellisia ongelmia tai päihteiden käyttöä.
  • Voi auttaa esimerkiksi rahallisesti sekä käymällä keskusteluja joko nuoren tai koko perheen kanssa tilanteen selvittämiseksi tai tarjoamalla tukihenkilön palveluja.
  • Voi sijoittaa nuoren asumaan väliaikaisesti perheen ulkopuolelle, mutta tähän ratkaisuun päädytään hyvin harvoin ja se on vasta viimeinen vaihtoehto.
  • Työskentelee sosiaalitoimessa.

Terveyskeskus

• Terveyskeskuksesta voit hakea apua kaikissa mielenterveyteen ja fyysiseen terveyteen liittyviin asioissa.
  • Siellä työskentelee muun muassa lääkäreitä, psykologeja ja terveydenhoitajia.
  • Hyvä avunhakupaikka sinulle, joka et opiskele etkä ole koulun terveydenhuollon piirissä.
  • Äkillisessä kriisissä, silloin kun oma terveyskeskus ei ole auki, apua voi hakea myös päivystävästä terveyskeskuksesta.

Kriisikeskukset

• Tarjoavat apua kriisissä oleville ja heidän läheisilleen.
  • Kriisi tarkoittaa elämän tilannetta, jossa ihminen ei tiedä, miten siitä selviäisi.
  • Kriisin voivat aiheuttaa esimerkiksi vanhempien ero, väkivallan tai kiusaamisen kokeminen, seurustelusuhteen päättyminen tai läheisen menettäminen. Toisin sanoen asiat, jotka tuntuvat henkilöstä itsestään vaikeilta.
  • Kriisikeskukseen voi mennä suoraan, ilman lähetettä.
  • Voi asioida myös nimettömänä.
  • Työntekijät keskustelevat jatkotoimista asiakkaan kanssa ja ohjaavat tarvittaessa eteenpäin.
  • Mielenterveysseuran ylläpitämiä.
  • Keskuksia ympäri Suomea
  • Klikkaa tästä kriisikeskusten sivuille

Evankelisluterilaisen kirkon kriisikeskukset

• Jokaisessa seurakunnassa on diakonityöntekijä, jonka puheille voit mennä.
  • Auttavat esimerkiksi silloin, kun perheessäsi tai lähipiirissäsi on sairautta tai päihteiden käyttöä.
  • Sivustolta löytyy myös palvelevan puhelimen numero.
  • Palveluja voivat käyttää myös ne, jotka eivät kuulu kirkkoon.
  • Klikkaa tästä kirkon kriisikeskusten sivuille