Kypsyvä seksuaalisuus


”Kylhän me heitetään välillä aika ronskiakin läppää kaikesta. Ei mun kaverit varmaan arvaa, mitä kaikkea oikeesti kelaan.”

Varhaisnuoruudessa, 12–14-vuotiaana, seksuaalisuuteen liittyvät asiat nousevat uudella tavalla tietoisuuteen ja kaikki seksiin liittyvä kiinnostaa. Oman kehon muuttuminen mieheksi ja naiseksi on nopeimmillaan. Tämä tuntuu syystäkin hämmentävältä.

Seksuaalisuus on jännittävää ja saa aikaan uudenlaisia tuntemuksia. Monet seksuaalisuuteen liittyvät asiat ovat uusia. Ne vilahtelevat keskusteluissa kavereiden kesken, mutta harvemmin omista kokemuksista tai epävarmuuden tunteista keskustellaan rehellisesti tai aidosti.

Kun oma, muuttunut keho ei tunnu enää niin vieraalta, on helpompi sopeutua lisääntyviin seksuaalisiin jännitteisiin. Välillä saattaa nähdä seksuaalisväritteisiä unia ja pohtia mielikuvissaan seksifantasioita. Joskus seksuaaliset jännitteet aiheuttavat levottomuutta ja ärtyisyyttä. Jotkut pojat käyttäytyvät ja puhuvat ronskisti, vaikka heillä ei oikeasti ole vielä mitään seksikokemuksia. Tytöillä seksuaaliset jännitteet voivat näkyä provosoivana pukeutumisena tai romanttisen rakkauden unelmina.