Apua huumekoukkuun

Kaikki alkoi pari vuotta sitten hasiksen polttelulla. Vähän ajan päästä yksi kaverini tarjosi mulle amfetamiinia. Aine alkoi viedä mua saman tien. Rahat on ihan loppu ja olen joutunut varastamaan rahoittaakseni käyttöä. Mulla on välillä tosi kamalia olotiloja. Pelottaa hemmetisti, mihin tämä vielä johtaa. Haluaisin lopettaa käytön. Mistä voisin saada apua?

Ensinnäkin on hienoa, että olet lähtenyt etsimään apua tilanteeseesi ja päättänyt lopettaa päihteidenkäytön. Olet oikeassa, että tarvitset siihen apua. Tärkeintä on se, että todella haluat tehdä jotain päihteidenkäytöllesi.

Suosittelisin sinua ottamaan yhteyttä paikkakuntasi Nuorisoasemaan, jossa annetaan apua, neuvoa ja tukea päihteidenkäytön lopettamiseen. Sieltä voit varata tapaamisajan tai katsoa, milloin Nuorisoasemalla on päivystysaika, jolloin paikan päälle voi mennä suoraankin. Nuorisoasemalta voidaan ohjata ja kertoa tarkemmin erilaisista päihdehoitomahdollisuuksista.Jos paikkakunnallasi ei ole nuorisoasemaa, niin ota yhteyttä terveyskeskukseen.

Aluksi on tärkeää saada päihdeputki katkaistua. Katkaisuhoidossa päihdeputki katkaistaan ja autetaan vieroitusoireista selviämisessä. Tämän jälkeen usein suositellaan laitoshoitojaksoa, jossa annetaan tukea ja apua päihteistä irrottautumiseen. Laitoshoidossa pohditaan myös jatkohoitomahdollisuuksia. Laitoshoitojakson jälkeen, oman tilanteen vakiinnuttua, on hyvä hakeutua avohoitoon. Avohoitotapaamiset voivat olla muutamia kertoja viikossa esimerkiksi A-klinikalla. Myös erilaiset vertaistukiryhmät ovat tuoneet apua monelle päihteistä irti haluavalle. Voisit katsoa, löytyykö paikkakunnaltasi NA (Nimettömät narkomaanit) ryhmää ja hakeutua myös sinne.

Päihderiippuvuudesta selviämisessä auttaa toisten ihmisten tuki. Tietävätkö vanhempasi tilanteestasi? Entä onko sinulla vielä kavereita, jotka eivät käytä päihteitä ja voisivat tukea sinua? Mieti, mitä hyvää sinulla on tällä hetkellä elämässäsi. Entä mitkä asiat ovat aiemmin tuottaneet sinulle iloa?

Pidä tiukasti kiinni ajatuksestasi lopettaa päihteidenkäyttö. Älä hätäänny, vaikka motivaatiosi välillä vaihtelisikin tai tulisi repsahduksia. Muista, että aika, jonka olet käyttämättä päihteitä, saa sinut voimaan paremmin ja antaa voimia kieltäytymiseen. Rohkeutta, sinnikkyyttä ja voimia sinulle pysyä tärkeässä päätöksessäsi!


Kysymykset on koottu Nuortennetin keskustelufoorumille tulleista viesteistä, joita kysytään usein tai joihin tarvitaan asiantuntijan vastauksia. Kysymyksistä ei voi tunnistaa ketään, koska ne kuvaavat usean nuoren samasta aiheesta lähettämää viestiä. Vastaukset ovat MLL:n työntekijän laatimia.