Kaverit painostaa

Mun tosi hyvät kaverit on suunnitellu lähtevänsä juomaan, jo toistamiseen. Nyt ne houkuttelee muakin juomaan. Ne sanoo, että olen ihan tyhmä, jos en suostu lähtemään niiden mukaan. Oikeastaan asiaa vaivaa tosi paljon. En haluis lähteä, mutta tuntuu todella vaikealta kieltäytyäkään. Mitä voisin tehdä?

Olet nyt tilanteessa, johon hyvin monet jossain vaiheessa joutuvat. Kavereiden ehdotuksesta kieltäytyminen voi tuntua todella vaikealta. On hienoa, ettet ole suin päin suostunut lähtemään mukaan ja olet kuunnellut itseäsi. Kavereiden hyväksyntä on tärkeää, mutta vielä tärkeämpää on arvostaa itseään ja toimia niin kuin itse kokee oikeaksi.

Kaverisi saattavat itsekin kokea epävarmuutta juomaan lähdöstään. Se, ettet olisi lähdössä heidän mukaansa, todennäköisesti lisää heidän epävarmuuttaan. Tästä syystä he saattavat haukkua sinua, mikä tosin on hyvin typerää heiltä. Voit sanoa heille rohkeasti, että et vain halua lähteä juomaan eikä asiasta tarvitse tehdä sen suurempaa numeroa. Jos he kiusaavat sinua päätöksestäsi, voit kysyä heiltä, miksi heidän on niin vaikea hyväksyä, ettet lähde juomaan. Voit myös ehdottaa, että voit lähteä muuten vain mukaan.

Oletko keskustellut asiasta vanhempiesi kanssa? Heiltä voit myös saada hyvää tukea tilanteeseesi. Vanhempasi ovat sinusta vastuussa, joten voit vedota myös siihen, etteivät vanhemmat päästä sinua lähtemään tai et halua pettää heidän luottamustaan. Mikäli kaverisi jatkavat myöhemmin härnäämistä, kannattaa asia ottaa puheeksi heidän kanssaan ja kertoa, miltä sinusta tuntuu.

Pää pystyyn ja rohkeasti eteenpäin! Arvosta ja kunnioita itseäsi jatkossakin ja muista, että on suurta rohkeutta toimia niin kuin oikeaksi kokee, eikä mennä muiden mukana.

Kysymykset on koottu Nuortennetin keskustelufoorumille tulleista viesteistä, joita kysytään usein tai joihin tarvitaan asiantuntijan vastauksia. Kysymyksistä ei voi tunnistaa ketään, koska ne kuvaavat usean nuoren samasta aiheesta lähettämää viestiä. Vastaukset ovat MLL:n työntekijän laatimia.