Vanhempainnetti

Vanhemman vaikeita tunteita

Jokainen vanhempi tuntee välillä vaikeita tunteita: raivoa, ärtymystä, pettymystä, pelkoa… Moni on sitä mieltä, että vasta vanhemmaksi tulo haastaa kokemaan koko tunneskaalan ääripäineen: syvintä onnea ja tyydytystä, mutta ajoittain myös alkukantaista raivoa tai pohjatonta väsymystä.

Kuinka elää vaikeiden tunteiden kanssa? Tässä asiaa pohditaan psykologi Tuovi Keräsen ja parinkymmenen 5–10-vuotiaan lapsen vanhemman kanssa.

Vanhemmuus on syömistä hyvän ja pahan tiedon puusta. Onnen ja ilon yöpuolella on vähemmän miellyttäviä tunteita: syyllisyyttä, epävarmuutta, kyllästymistä, raivoa...

- Lapset pakottavat aitoihin tunteisiin. He eivät päästä aikuista ennen kuin saavat kokemuksen todellisista tunteista, hyvässä ja pahassa. Lapsi haastaa taisteluun, lasta ei huijata, perustelee psykologi Tuovi Keränen sitä, että vanhempi tutustuu tunneskaalaansa äärestä laitaan.

Voimakkaat tunteet vievät mennessään. Ihminen voi velloa vihassa, rakkaudessa, onnessa, pelossa niin ettei kuule eikä näe muuta. Puhuminen selkiyttää päätä ja sydäntä. Energiaa vapautuu, tulee tilaa ratkaisuille.

- Tunne pitäisi saada kulutettua. Reagoi, näytä tunteesi - mutta kohtuudella. Kun saat tunteen ulos, sen voima ei kasva sisälläsi, huomauttaa Keränen.

Perheen kesken kannattaa asioita ratkoa pitkin matkaa. Ilmoittaa kun kiukuttaa, jännittää, ihastuttaa.

- Ääneen sanomisesta ja riitelystä ei ole haittaa, viikon mökötyksestä on! Mykkäkoulu on julmaa vallankäyttöä. Lapsia pelottaa ja ahdistaa, jos aikuinen vetäytyy kommunikaatiosta.

Vasemmasta valikosta voit valita lisää luettavaa vanhemman vaikeista tunteista.