4v:n ruutuaika ja äidin paineet hyvästä vanhemmuudesta

Tiuku

Onko olemassa jotain suosituksia paljonko 4v voi antaa päivässä katsoa tv tä tai olla tabletilla (pelata,katsella youtube/netflixiä) ? Asetan aina itselleni päiville asiat mitkä pitää tehdä. Siivous pyykit jne. Ulkoilu. Oma lenkki. Imurointi päivittäin ja kun tuntuu että väsyttäisi alkaa ahdistaa jos levähdän ja jätän hommat kesken enkä vain voi levähtää tai nukahtaa ennenkun olen tehnyt kaiken mitä aioinkin. Ajattelen joskus että ihan jokapäivä ei ole pakko lähteä ulos mutta siitäkin koen huonoa omatuntoa ja ahdistusta. Olen 20 vuotias ja lapset 4v ja 10kk. Mies eri paikkakunnalla ma-pe opiskelemassa. Ei autoa käytössä.Tänään erityisen ahdistava olo kun viimeyön nukuin huonosti ja nyt oli mahdollisuus levähtää tai nukahtaakkin kun pienempi lapsi nukkuu ja isompi katsoo netflixiä. Mutta en vain pysty nukkumaan kun koen ahdistusta siitä että lapsi katsonut aamulastenohjelmia, oli tabletilla aamulla kun kävin suihkussa,siivosin keittiön ja wcn. Ja nyt taas katsoo yleensä siis ei katso näin paljon.. ja mielessä pyörii vain roskapussi viemättä pyykit koneessa lelut levällään imurointi tekemättä..lapsi katsoo liikaa tvtä pitää viedä ulos… kun yrittää levähtää. Ahistaa ja itkettää :(.

Eveliina

Hei,
podet samaa ”tautia” kuin useimmat äidit eli riittämättömyyttä ja täydellisyyden tavoittelua. Toivottavasti olet voinut puhua miehesi kanssa asiasta ja saat viikonloppuisin edes hieman levähtää.
Olisiko mahdollista, että jättäisit sen osan kotitöistä, jotka voi siirtää, niin viikonlopulle, jolloin miehesikin on kotona ja saisit rauhassa niitä tehdä. Viestistäsi ei käy ilmi oletko jo ennen lapsia ollut tavoitteellinen ja huolehtinut, että kaikki tulee varmasti tehtyä.

Olisi hyvä, jos me äidit osaisimme tyytyä riittävän hyvään tasoon ja osaisimme ottaa aikaa itsellemmekin.
Kukaan ei varmaan voi antaa mitään tarkkaa ohjetta paljonko 4-vuotias voi päivittäin viihtyä laitteiden parissa. Laitteet/ohjelmat ovat kyllä kovin päteviä lapsenvahteja sopivissa määrin, mutta tietenkään se ei korvaa ihmisen seuraa ja hoivaa.

Luuletko, että voisit harjoitella tekemättömien töiden sietämistä jättämällä esim jonkun työn päivän listaltasi pois ja vain pidättäydyt siihen ryhtymästä.

Oletteko harkinneet, että 4 vuotias olisi esim jossain kerhossa, jos sellainen vain paikkakunnaltanne löytyy. Siellä hän voisi leikkiä ikäistensä kanssa ja sinä saisit mahdollisesti omaa aikaa, kun vauva nukkuu.

Jos tilanne ei tunnu omin avuin helpottuvan, niin voisit vaikka neuvolassa käydä keskustelemassa jonkun kanssa.

Valoisampaa kevättä sinulle ja perheellesi!

Äiti & 2v.

Miksi siivoat niin paljon? :) Meillä väheni siivous lapsen saannin jälkeen. Wc:t kerran viikossa, imurointi kerran viikossa ja muutaman kerran tarpeen vaatiessa rikkakihvelillä ja harjalla. Ruoan jäljeen toki pitää siivota keittiö ja lattia.

Vastaa aiheeseen: 4v:n ruutuaika ja äidin paineet hyvästä vanhemmuudesta

Olethan kohtelias ja kunnioitat muita keskustelijoita. Viestit tarkistetaan ennen julkaisua.