Nimetön

Onko kokemuksia että sosiaalityöntekijät kyseenalaistavat äitiyden, miten olette päässeet eteenpäin? Kuka on ollut tukenanne?

Nimetön

Hei Huolestunut äiti. Lyhyt kysymyksesi ei anna enempiä taustatietoja, mutta huolesi tulee ilmi. Jäin ensin miettimään, kysytkö itsesi puolesta vai oletko kenties äiti, joka kysyy asiaa tyttären puolesta. Vastaan nyt kuin olisi kysymys sinun omasta tilanteestasi.

Olet syystä tai toisesta ollut yhteydessä sosiaalityöntekijöihin ja kokenut heidän kyseenalaistavan sinut äitinä. On tosi kurjaa, jos sosiaalialan ammattilaiset ovat herättäneet sinussa tällaisia tunteita ja huolen siitä, miten onnistut äitinä. Näin ei pitäisi olla, vaan sinun pitäisi saada heiltä tunne, että he tukevat ja auttavat sinua. Haluan myös uskoa, että tähän he ammattilaisina ovat pyrkineet, vaikka en tietenkään tiedä, millaisista asioista teillä on ollut kyse.

Ihmisten kesken tulee kuitenkin liian helposti myös väärinkäsityksiä. Voisin ajatella, että jos olet valmiiksi ollut huolestunut ja epävarma, olet kenties alttiimpi ottamaan vastaan mahdollisesti kielteiseltä tuntuvaa kommentointia. Mielestäni on tärkeää, että otat asian puheeksi sosiaalityöntekijän kanssa, jos vielä tapaatte. Kerro rauhallisesti tuntemuksesi ja huolesi. Kerro myös kaikki, mistä olet eri mieltä ja missä tunnet onnistuneesi äitinä. Jos vastassa on fiksu työntekijä, saatte asian selvitetyksi ja saat varmasti tukea äitiydellesi. Sinä kuitenkin tunnet lapsesi ja perheenne asiat parhaiten.

Jos sinulla on luotettava ystävä, juttele hänenkin kanssaan. Entä mahdollinen puolisosi, vanhempasi, isovanhempasi, joku muu sukulainen? Toivon, että uskallat avoimesti puhua tilanteesta jonkun muunkin ulkopuolisen kuin sosiaalityöntekijän kanssa.

Muista, että epävarmuuden tunteet vaanivat vanhempia aina, menevät asiat sitten hyvin tai huonosti! Uskalla luottaa itseesi ja ottaa vastaan myönteinenkin palaute silloin, kun sitä saat!

Nimetön

Vanha viisaus oppimisesta ja uuden keksimisestä on että älä hyväksy mitään sellaisenaan, vaan kyseenalaista kaikki. Miksi sinun äitiyttäsi ei saisi kyseenalaistaa. Sehän on vain lapsen etu että sekin katsotaan,eikö? Ei pitäisi ottaa liian henkilökohtaisesti asioita joissa tavoitellaan kuitenkin lapsen parasta.

Nimetön

Muista, että sosiaalityöntekijä, varsinkin jos kyseessä on lastensuojelun sosiaalityöntekijä, ei ole lähtökohtaisesti sinun puolellasi, vaan katsoo asioita lapsen näkökulmasta. Hänen tehtävänsä on arvioida sinua vanhempana sekä etsiä mahdollisia virheitä ja riskitekijöitä. Yritä pitää etäisyyttä tähän tosiseikkaan ja hyödynnä mahdollinen apu. Tai jos et oikeasti saa apua sosiaalityöntekijältä, yritä irtautua hänestä/sosiaalipuolesta ja järjestä asiasi kuntoon muuta kautta.

Keskustele kyseenalaistamisesta jonkun sellaisen ihmisen kanssa, joka tuntee sinun syvällisesti hyvine ja huonoine puolisesi ja johon pystyt luottamaan. Sellainen henkilö voi olla oma äitisi, isäsi, sisaruksesi tai hyvä ystävä. Kysy tällaisen henkilön rehellistä mielipidettä äitiydestäsi ja myös niistä olosuhteista, joissa olet äiti. Näin saat oikeanlaista palautetta itsestäsi. Voit myös pyytää tällaista henkilöä turvaksesi niihin tilainteisiin, joissa tapaat sosiaalityöntekijän.

Vastaa aiheeseen: Äitiyden kyseenalaistaminen

Olethan kohtelias ja kunnioitat muita keskustelijoita. Viestit tarkistetaan ennen julkaisua.