Nimetön

Puhutaan ja on tutkittu että nuori reagoi vanhempien eroon ongelmakäyttäytymisellä. Onko kenelläkään kokemuksia siitä että ero oli helpotus myös nuorelle (kun syynä ei viina tai väkivalta)?

Nimetön

Kyllähän se voi olla helpotuskin, jos vanhemmat vaikka koko ajan riitelevät niin on hyvin painostavaa olla kotona. Kuitenkin mielestäni erossa tärkeintä on vetää yhtä köyttä edelleen puolisonsa kanssa lasta koskevissa kysymyksissä. Lapsesta on ikävää joutua valitsemaan kumpaa rakastaa enemmän, kuunnella toisen haukkuja toisesta vanhemmastaan ja muutenkin kaikki ristiriitaisuus vanhempien välillä. Onhan se ymmärrettävää, että jos toinen vanhempi haluaa toista ja toinen toista, eikä nuori halua tehdä niistä kumpaakaan, koska muten samalla tulisi valinneeksi ”lempivanhempansa” hän tekee oman päänsä mukaan, vaikkei se olisikaan järkevintä.

Nimetön

Erolasten tuki, tutkimus ja seuranta keskittyvät ongelmiin. Ensinnäkin on aivan luonnollista, että ihminen – olipa sitten nuori, lapsi tai aikuinen – reagoi muutokseen. Reaktio on negatiivinen varsinkin silloin kun ei itse päätä muutoksesta tai ei tiedä miten se tulee vaikuttamaan. Toisekseen, en ole nähnyt tutkimusta, joka todistaisi että eron kokeneiden nuorten oireilu johtuisi nimenomaisesti erosta – pikemminkin vanhempien kyvyttömyydestä hoitaa ero lasten etua ajatellen. En myöskään ole nähnyt tutkimusta, joka näyttäisi että vanhempien yhdessä pysyminen olisi estänyt nuorten ongelmien syntymisen.

Ajattelen myös niin, että lapsi voi saada huonon mallin elämälleen, jos hän ei koe että koti on rakkauden ja mielenrauhan täyttämä. Hän saattaa oppia, että se on normaali olotila. Ehkä hän sen seurauksen tyytyy itse aikanaan huonoon suhteeseen, koska ei tiedä miltä hyvä olo tuntuu.

Mielestäni kannattaa pysyä yhdessä, jos puoliso ei ole fyysisesti tai henkisesti väkivaltainen, alkoholiongelmainen, poissaoleva tai juokse vieraissa.

Hei!
Minun vanhempani erosivat, kun olin teini-iän puolivälissä (olen kohta 23) ja pikkusiskoni ovat minua 2 ja 7 vuotta nuorempia. Voin kyllä sanoa, että tilanne helpottui isosti sen jälkeen, kun ero tuli. Muistan, kuinka inhottavaa oli kuunnella riitelyä oven takana tai katsoa, kun isä suuttuneena lähtee yön selkään kävelemään. Elämä oli aina vähän pelottavaa.
Eron jälkeen kumpikin vanhempi muuttui jotenkin rennommaksi ja heidän kanssaan oli kivempi olla. Äiti muutti vain parin kilometrin päähän, joten tapaaminen oli helppoa. Aluksi yritimme asua kummankin luona vuoroviikoin, mutta tilanne vakiintui sellaiseksi, että me kaksi vanhempaa siskosta asuimme pääasiassa isän luona ja nuorin äidin luona.
Vanhempani ovat vieläkin puheväleissä ja he pystyivät sopimaan asioidemme hoidosta yhdessä, kun olimme kaikki kolme vielä alaikäisiä.

Minusta ero oli oikea ratkaisu ja helpotti huomattavasti elämäämme. En koe, että kukaan meistä kolmesta olisi eron takia ryhtynyt käyttäytymään ongelmaisesti.

Nimetön

Meillä ei eroon liittynyt minkäänlaista tappelua tai muuta vastaavaa. Koko ero tuli sekä minulle että lapsille aikamoisena yllätyksenä n. 3 kk sitten.

Meillä kuitenkin isän oli jo pitkään ollut hieman hankalaa antaa lapsille (11 ja 13 v) sitä tilaa, mitä nuoreksi kasvava lapsi tarvitsee ja oli ollut ehkä hieman tarpeettomankin äreä kotona jo pitkään.

Meillä etenkin tuo vanhempi lapsi on kokenut eron helpotuksena, mutta ei edelleenkään suostu isäänsä tapaamaan (tähän eroon liittyi toinen nainen ja lapset tietävät sen. Isä halusi itse, että se kerrotaan). Muuta ongelmakäyttäytymistä en ole havainnut, tosin vaikea tuommoisesta seiskaluokkalaisesta on päätellä mikä kuuluu murrosikään ja mikä on reagointia eroon…

Nuorempi on ollut enemmän suruissaan, mutta mitään ongelmakäyttäytymistä ei ole näkynyt. Hän itse sanoo, että vaikka osa asioist on nyt ”huonommin” (eli isi ei ole kotona), niin monissa asioissa hänellä on nyt parempi olo.

Tämä tietysti helpottaa myös omaa jaksamista, kun huomaa, että lapset (vaikka surullisia tietty ovat) ovat myös onnellisia, kun saavat rauhassa ilmaista tunteitaan ja olla omia itsejään ilman, että tarvitsee pelätä alentavia kommentteja.

Alueelle ‘Perheen kriisit ja muutokset’ ei voi kirjoittaa uusia aiheita eikä vastauksia olemassaoleviin aiheisiin.