Nimetön

Hei! Minulta löytyy kohta 10kk poika jonka yöt on pelkkää heräämistä, päivisin nukkuu 1-2h vain mun vieressä ja mielellään vain tissi suussa (tai vieressä). Tuttia poika ei enään syö, jätti sen samaan aikaan kun yöt muuttui sähläämiseksi ja tätä jatkunut kohta 6kk. Viikko sitten poika siirtyi omaan huoneeseen, sängyssä onkin nukkunut pari viikkoisesta asti. Poika heräilee yössä 1-2h välein, joskus saattaa nukkua 3-4h pätkän ja aika usein otan pojan jossain kohden yötä viereeni jotta saadaan nukkua. Kun poika herää ei herää ähräämään tms. vaan on heti suoraa huutoa eikä meinaa syliinkään rauhoittua, rauhoittuu vaan rinnalle (äänestä päätellen syö yölläkin). Poika syö viisi ateriaa päivässä ja viitisen kertaa käy rinnalla. En tiedä mitä tekisin. Unikoulu? Ei unikoulua? Millaista unikoulua? Tulikohan täs kaikki.

Nimetön

Hei,

Todella hyvä, että olet alkanut miettimään, mikä olisi poikasi parhaaksi, vielä kun hän on vauvaikäinen. Ongelmat ovat vähempänä sitten tulevaisuudessa.

Meidän aikuisten on vaikea ymmärtää sitä, kuinka tarvitseva ja riippuvainen pieni, 1-3 vuotias lapsi on, puhumattakaan vauvaikäisestä. Ihokontakti siihen tuttuun ihmiseen on ensiarvoisen tärkeä. Äidin kehon aistiminen, lämpö, liikkeet, rytmit esim. hengityksestä rauhoittavat vauvan ja tuovat turvaa. Selvästikin lapsesi kertoo käytöksellään, että hän ei ole vielä valmis, vauvojen tapaan, viettämään tuntikausia yksikseen, edes ollessaan unessa.

Monet ovat ratkaisseet tämän perhepetillä ja kantoliinaa käyttämällä. Tutkimusten mukaan isillekin on hyötyä yhteisistä öistä. (vanhempien väliset intiimit hetket on tärkeää viettää muualla, josta on mahdollista siirtyä vauvan luo, jos hän sattuu heräämään ja sitä vaatimaan).

Sektiolapsilla ja lapsilla, jotka eivät ole syntymän jälkeen rauhassa ”leimautua äitiinsä”, läheisyyden tarve on vielä suurempi ensimmäisinä vuosina.

Luonnollisesti on tärkeää katsoa kokonaisuutta ja huolehtia omasta jaksamisesta. Mutta voisiko yöt rauhoittua vain sillä että antautuu vastaamaan vauvan läheisyyden tarpeisiin ja luottamalla siihen että jokaisella lapsella tulee, sisäsyntyisesti, tarve nukkua omassa yksityisyydessä, sitten kun on siihen valmis?

Kevään valoa Sinulle ja ihanalle pojallesi!

Alueelle ‘Vauvaperheen arkea’ ei voi kirjoittaa uusia aiheita eikä vastauksia olemassaoleviin aiheisiin.