Siirry sisältöön

Ideoita nuorisotyöhön

Tekemistä ja inspiraatiota nuorten parissa työskentelyyn

Mistä ideoita digitaaliseen nuorisotyöhön?
Miten mahdollistaa nuorten osallisuus ja vaikuttaminen digitaalisissa ympäristöissä? Miten vahvistaa nuorten digihyvinvointia? Mistä tukea yksinäiselle nuorelle?

MLL Nuortennetti tarjoaa tietoa, tukea ja tekemistä nuorille. Nuorten parissa toimiva ammattilainen voi hyödyntää Nuortennettiä niin opetustyössä kuin digitaalisessa nuorisotyössä.

Nuortennetistä löytää nuorille suunnattua tietoa nuoren kasvun ja kehityksen tukemiseen, mielen hyvinvoinnin vahvistamiseen, sosiaalisiin suhteisiin sekä mediakasvatuksen teemoihin. Nuortennetin keskustelupalstat tarjoavat kurkistusikkunan nuorten ajatuksiin ja heille tärkeisiin asioihin. Nuortennetin toiminnalliset elementit piristävät arkityötä nuorten kanssa.

Tervetuloa tutustumaan sivustoomme ja nappaamaan ideat nuorisotyöhön!

nuortennetti logo

Ideoita digitaaliseen nuorisotyöhön

Vedätkö työssäsi nuorten ryhmiä verkossa? Mietitkö mistä jutun juurta chat-keskusteluihin?

Tutustu Nuortennetin hauskoihin testeihin ja kokeile testejä nuorten kanssa. Nuortennetin gallupien, pelien ja testien avulla voidaan käsitellä nuoria mietityttäviä aiheita. Ne antavat myös mukavaa tekemistä nuorten digitaalisiin tapaamisiin. Voit myös innostaa nuoria tekemään Nuortennettiin uusia testejä tai gallupeja.

Tutustu Nuortennetin testeihin

Tukea Ukrainan kriisin käsittelyyn

Miten käsitellä Ukrainan kriisiä nuorten kanssa?

Nuortennettiin on koottu tietoa ja tukea Ukrainan sodan herättämien vaikeiden tunteiden ja huolten käsittelyyn. Somesisällöt ja uutiset voivat ahdistaa nuorta ja herättää pelkoa. Lue vinkit kuinka käsitellä uutistulvaa nuoren kanssa ja käy omien nuorten kanssa läpi, mikä heidän hyvinvointia tukee parhaiten tällä hetkellä.

Lue täältä miten vahvistaa hyvinvointia uutistulvan keskellä

Ukrainan kriisin käsittely oppitunneilla

MLL koonnut oppituntimallin 4. – 9. -luokkalaisille, jonka tavoitteena on käsitellä sodan herättämiä ajatuksia ja tunteita oppitunneilla. Lisäksi tavoittena on luoda turvallista tilaa, vahvistaa lähdekritiikkiä sekä puuttua kiusaamiseen ja syrjintään.

Oppituntimalli sisältää diasarjan sekä osallistavia tehtäviä. Oppituntimalli on tarkoitettu koulujen sekä kasvatus-, opetus- ja nuorisoalalla toimivien käyttöön. Oppituntimallia voi soveltaa myös harrastustoiminnassa.

Oppituntimalli Sotaa ja uutistulvaa

Nuortennetistä välineitä nuorten mediakasvatukseen

Miten käydä nuorten kanssa läpi sitä, jos joku pyytää alastonkuvia? Mitä pitää ottaa huomioon, jos harkitsee kuvien jakamista?

Alastonkuvia Siru-ulottuvuudessa on uunituore Nuortennetin peli, jonka teemana on itse tuotettu seksuaalinen materiaali. Pelin avulla pureudut nuorten kanssa tärkeään aiheeseen sekä Nuortennetin sivuilta löydät lisää taustatietoa aiheesta!

Tutustu Netti ja media-sivun alta muihin Nuortennetin mediakasvatusaiheisiin sisältöihin.

Pelaa peliä nuorten kanssa: Alastonkuvia Siru-ulottuvuudessa

Mistä nuoret puhuvat juuri nyt?

Mikä nuorten mieltä painaa? Mitä nuoret miettivät seksistä? Mikä auttaisi kiusaamiseen?

Nuoret keskustelevat Nuortennetin keskustelupalstalla ihmissuhteista mielenterveyteen, seksuaalisuudesta opiskeluhaasteisiin 6000 keskusteluketjun vuosivauhdilla.

Keskustelupalstan aiheista voi peilata millaisista asioista nuoret kaipaavat lisää tietoa, mitkä asiat askarruttavat nuoria ja millaisia mielipiteitä nuorilla on ajankohtaisiin puheenaiheisiin. Onko nuorisoryhmässä nuori, joka hyötyisi anonyymistä vertaistuesta? Ohjaa nuoret keskustelemaan esimoderoidulle keskustelupalstalle ja kurkista mistä nuoret tänään puhuvat! Rohkaisemalla nuoria osallistumaan keskusteluihin vahvistetaan samalla nuorten toisia kunnioittavia digitaitoja ja osallisuutta digitaalisessa yhteiskunnassa.

 

Nuortennetin keskustelupalstalle täältä

Nuorten osallisuus

Mahdollista nuorten äänen kuuluminen ja tehkää nuorten kanssa mediatuotos Nuortennettiin!

Nuortennetti tarjoaa alustan koko Suomen nuorille julkaista nuorten itse toteuttamaa sisältöä suurelle yleisölle. Mistä nuoret ovat kiinnostuneita? Mihin asioihin nuoret haluavat muutosta? Onko jokin tärkeä näkökulma tai aihe-alue, josta Nuortennetistä ei vielä löydy sisältöä? Millainen sisältö ilahduttaisi nuoria ja saisi aikaan hyvää fiilistä? Nuortennetti tarjoaa nuorille alustan osallisuudelle ja kannustaa kaikenlaisia nuoria mukaan.

Tehkää porukalla video, posteri, somepostaus, gallup tai vaikkapa liikuntahaaste muille nuorille Nuortennettiin. Tarjoamme kanavan vaikuttamiseen ja nuorten osallistumiseen!

 

Vahvista nuorten osallisuutta - julkaise mediatuotos Nuortennetissä

Tukea kiusaamista kokeneelle

Selviytyjät-vertaisryhmä tarjoaa tukea kiusaamista kokeneille 12–21-vuotiaille nuorille

Mietitkö miten tukea nuorta, jota on kiusattu? MLL:ssä kehitetty Selviytyjät-ryhmä tarjoaa mahdollisuuden kiusaamisen jälkihoitoon vertaisten kanssa. Tarkoituksena on vahvistaa sitä, mitä kiusaaminen on heikentänyt – itsetuntoa, sosiaalisia taitoja ja nuoren uskoa tulevaisuuteen.

Ryhmä kokoontuu verkossa ja sitä ohjaavat MLL:n työntekijät sekä koulutetut vapaaehtoiset. Ryhmiin voi tulla mukaan mistä päin Suomea tahansa. Seuraava Selviytyjät-ryhmä alkaa elokuussa 2022. Lue lisää ja jätä meille yhteystietosi, jos haluat lisätietoja tulevista ryhmistä!

Tukea kiusatulle Selviytyjät-ryhmästä

Tehtäväkorteista valmiita ideoita nuorisotyöhön

MLL.fi sivustolle on koottu yli 500 tehtäväkorttia mm. ryhmäyttämiseen, tunne- ja vuorovaikutustaitojen vahvistamiseen sekä mediakasvatukseen. Tehtäväkortteja voi hyödyntää laajalti opetuksessa ja nuorisotyössä.

Yli 500 ideaa toteutettavaksi nuorten kanssa

Toiminnallisia harjoituksia ja pelejä nuorten kanssa työskentelyyn

Tehtäväkorteissa on valmis toiminnallinen harjoitus ja sitä taustoittava teoriaosuus. Voit hakea tehtäväkortteja teeman, kohderyhmän ja arvioidun keston mukaan. Tässä ideoita nuorten kanssa toteutettavaksi:

  • 114. Toisen kunnioittaminen
  • 231. Kaverineuvola-peli
  • 411. Digitaaliset ryhmät ja yhteisöllisyys
  • 464. Vastapuhetta vihapuheelle
  • 704. Verkkovapaaehtoistyön tekeminen Nuortennetissä

 

Tutustu tehtäväkortteihin

Muuta lisätietoa

Tutustu materiaaleihin kouluille ja oppilaitoksille

Ideoita oppitunneille

Tilaa uutiskirjeitä

Tilaa MLL:n kouluttaja 

 Ota yhteyttä

Haluaisitko kysyä jotakin?

Ota MLL:n koulu- ja oppilaitosyhteistyön sekä digitaalisen nuorisotyön asiantuntijoihin yhteyttä.

Löydät yhteistiedot täältä 

Euroopan unionin osarahoittama -logo

The contents of this publication are the sole responsibility of (name of the implementing partner) and do not necessarily reflect the opinion of the European Union.

Copyright 2022 Mannerheimin Lastensuojeluliitto

Takaisin ylös