Kerhokerta 4

4. Ostoksille

Kerholaiset tutustuvat kiertotalouteen ja mainontaan sekä valitsevat Aikaseikkailijalle tavaran. Lisäksi kerholaiset tekevät sarjakuvan rahan käyttämisestä ja täydentävät yhdessä tarinan aukot.

koristeellinen.

Kerhokerran jälkeen kerholainen osaa:

• muistaa säästämisen keinoja
  • hahmottaa yleisiä mainoskeinoja
  • päätellä kiertotalouden perusteet
  • suunnitella rahankuluttamista ja tulevaisuuden kulutusvalintoja yhdessä ryhmän kanssa

Kerho-ohjaajan tehtävät

Tehtävänä on:

• kerhokerran esitteleminen ja lepotuokion eli tarinan lukeminen
  • kerholaisten itsenäisissä tehtävissä tukeminen ja auttaminen tarvittaessa
  • ryhmäharjoitusten ohjaaminen
  • kerhokerran purku

Tarvikkeet

• kerhovihot
  • osaamismerkit
  • sakset, liimaa ja värikyniä
  • tabletit tai kerholaisten omat älypuhelimet (tai Smart Boardin tai vastaavan avulla, jos verkkotehtävät halutaan toteuttaa yhteisesti)

Kerho-ohjelma (90 min)

LÄMMITTELY (15 min)

Toivotetaan kerholaiset tervetulleeksi ja ohjeistetaan heitä jatkamaan  oman kerhovihon vaakunan, Aikaseikkailijan värityksen tai lisätehtävien viimeistelyä. Kun kaikki ovat saapuneet paikalle aloitetaan kerho ottamalla mukava asento. Pimennetään huone, laitetaan taustamusiikkia soimaan ja luetaan tarina.

Kuunnelkaa tarina

Keskustelkaa
  • Peukkuäänestys: Jos saa lahjaksi rahaa, onko helppo vai vaikea päättää, mihin sen käyttäisi?
  • Miten päätätte, mitä teette rahalla? Jutteletteko jonkun kanssa ennen kuin päätätte?
  • Miksi säästäminen on järkevää? Mitä lahjarahalla olisi kiva tehdä?
  • Mihin sinä voisit säästää rahaa?
  • Jos laittaisit rahaa hyväntekeväisyyteen, mihin lahjoittaisit?

OMAT TEHTÄVÄT (30 min)

Kerhovihoissa on ohjeistus tehtävien tekemiseen. Kerholaiset suorittavat verkkotehtäviä omaan tahtiin. Tärkeää on, että jokaiselle jää aikaa oman Aikaseikkailijan tavaran valitsemiseen ja värittämiseen.

• Tehtävä 1. Säästämiskikat
    Tunnistaa erilaisia säästämisen keinoja.
  • Tehtävä 2. Mainosloikka menneisyyteen
    Katsoo 50- ja 60-luvun mainoksia ja tunnistaa niistä mainonnan tehokeinoja (sanaleikit, tarina, toisto, visuaaliset- ja äänielementit). Tehtävän mainosvideot ovat Elonetistä, joka on KAVIn tarjoama palvelu.
  • Tehtävä 3. Kiertotaloustesti
    Tunnistaa millaiset valinnat vaikuttavat luonnonvarojen kestävään käyttämiseen kiertotalouden mukaisesti. Testi on Ylen toteuttama ja perustuu Sitran, TAT:n Suomen ympäristöopisto Syklin ja Luonto-liiton tuottamaan sisältöön.

RYHMÄTEHTÄVÄ (30 min)

Rahan tarina

Tehtävän kuvaus: Sarjakuvan toteuttaminen rahan käyttämisestä ja tarinan täydentäminen ryhmässä.

Tehtävän kulku:

1. Kerholaiset piirtävät sarjakuvan, jossa kerrotaan, mitä Aikaseikkailija osti rahalla.
  2. Toteuttakaa sarjakuvagalleria, jossa kierrellään tutustumassa tehtyihin sarjakuviin.
  3. Kerholaiset jaetaan pieniin ryhmiin esimerkiksi numeroiden avulla.
  4. Ryhmät täydentävät tarinan aukot yhdessä.
  5. Ryhmät lukevat tarinan muulle ryhmälle.

PURKU (15 min)

Reflektio

Istuudutaan rinkiin ja pohditaan kysymyksiä, joita Aikaseikkailijoille kannattaisi esittää, jotta heihin tutustuttaisiin paremmin. Kannusta kaikkia vastaamaan esitettyihin kysymyksiin. Esimerkkikysymyksiä:

• Minkä tavaran Aikaseikkailija valitsi? Miksi?
  • Oliko Aikaseikkailija jo aikaisemmin suunnitellut ostavansa tämän tavaran? Toivoko hän tavaraa vai tarvitsiko sitä?
  • Minkälainen mainos saisi muut Aikaseikkailijat ostamaan tavaran?
Kerro
  • Raha toimii vaihdon välineenä, kun tehdään ostoksia. Rahaksi on kelvannut milloin oravannahka, kulta, paperisetelit, maksukortit ja nyt jopa puhelinsovellus.
  • Maksukorteilla ja puhelinsovelluksillakin voi maksaa vain, jos on itse ensin tallettanut rahaa tilille. Sitä voi sitten käyttää korteilla ja sovelluksilla.
  • Rahankäytössä on tärkeää, että tulot ja menot ovat tasapainossa. Jos viikkoraha ei riitä makeispussin ostamiseen, pitää harkita edullisemman ja pienikokoisemman makeispussin ostamista.
  • Rahaa on helppo tuhlata milloin ja missä vai mutta säästäminen vaati tahtoja ja malttia.
  • Tarpeellisten asioiden ostaminen tai itse tekeminen on järkevää, mutta kannattaa harkita, voiko jotakin tavaroita myös lainata tai vuokrata. Kiertotalouden tavoitteena on, että tuotteita käytetään mahdollisimman pitkään.
  • Rahan kuluttamista harjoiteltiin ryhmätehtävässä.
Lopetus
  • Kerro seuraavan kerhokerran aihe.
  • Kerää lopuksi kerhovihot talteen seuraavaa kerhokertaa varten.