Kerhokerta 8

8. Luonnossa

Kerholaiset tutustuvat uhanalaisiin eläimiin ja eläinharrastuksiin. Kerholaiset hankkivat Aikaseikkailijalle eläinystävän. Lisäksi kerholaiset suunnittelevat yhteisen yrityksen, joka myy hyönteishotelleja.

koristeellinen.

Kerhokerran jälkeen kerholainen osaa:

• kertoa luonnon moninaisuuden merkityksen
  • tunnistaa uhanalaisia eläimiä
  • hahmottaa erilaisia eläinharrastuksia
  • kehittää pölyttäjähotelli yrityksen yhdessä ryhmän kanssa

Kerho-ohjaajan tehtävät

Tehtävänä on:

• kerhokerran esitteleminen ja lepotuokion eli tarinan lukeminen
  • kerholaisten itsenäisissä tehtävissä tukeminen ja auttaminen tarvittaessa
  • ryhmäharjoitusten ohjaaminen
  • kerhokerran purku

Tarvikkeet

• kerhovihot
  • osaamismerkit
  • sakset, liimaa ja värikyniä
  • A4-paperi ryhmätehtävää varten
  • tabletit tai kerholaisten omat älypuhelimet (tai Smart Boardin tai vastaavan avulla, jos verkkotehtävät halutaan toteuttaa yhteisesti)

Kerho-ohjelma (90 min)

LÄMMITTELY (15 min)

Toivotetaan kerholaiset tervetulleeksi ja ohjeistetaan heitä jatkamaan  oman kerhovihon vaakunan, Aikaseikkailijan värityksen tai lisätehtävien viimeistelyä. Kun kaikki ovat saapuneet paikalle aloitetaan kerho ottamalla mukava asento. Pimennetään huone, laitetaan taustamusiikkia soimaan ja luetaan tarina.

Kuunnelkaa tarina

Keskustelkaa
  • Peukkuäänestys: Kenellä on oma lemmikkieläin?
  • Peukkuäänestys: Kenellä on eläinystäviä, vaikka kotona ei niitä olisikaan? Missä olet tutustunut tähän eläinystävään?
  • Mihin eläimiin haluaisitte tutustua?
  • Mistä eläimistä pidät?
  • Onko jotain eläimiä, jotka pelottavat, tai jotka tuntuvat inhottavilta?

OMAT TEHTÄVÄT (30 min)

Kerhovihoissa on ohjeistus tehtävien tekemiseen. Kerholaiset suorittavat verkkotehtäviä omaan tahtiin. Tärkeää on, että jokaiselle jää aikaa oman Aikaseikkailijan eläinystävän valitsemiseen ja värittämiseen.

RYHMÄTEHTÄVÄ (30 min)

Hyönteishotelli

Tehtävän kuvaus: Suunnitellaan ja perustetaan yhteinen yritys, joka myy hyönteishotelleja.

Tehtävän kulku:

1. Kerholaiset jaetaan pienryhmiin esimerkiksi paidan värin mukaan.
  2. Tutustukaa tehtävän kulkuun yhdessä kerhovihon avulla. Näytä erilaisia hyönteishotelleja esimerkiksi Ylen Pelasta pörriäinen -kampanjasivustolta (yle.fi). Keksikää yhdessä esimerkkejä yrityksen nimistä, hokemista (sloganeista) ja logoista.
  3. Ryhmät pitävät lyhyen myyntipuheen (pitch) muulle ryhmälle, jossa he kertovat yrityksen idean.

PURKU (15 min)

Reflektio

Istuudutaan rinkiin ja pohditaan kysymyksiä, joita Aikaseikkailijoille kannattaisi esittää, jotta heihin tutustuttaisiin paremmin. Kannusta kaikkia vastaamaan esitettyihin kysymyksiin. Esimerkkikysymyksiä:

• Kuka on Aikaseikkailijan eläinystävä?
  • Mikä on parasta eläinystävässä?
  • Mitä muita eläinystäviä Aikaseikkailijalla on?
  • Mikä eläin Aikaseikkailija itse haluaisi olla?
Kerro
  • Pölyttäjähyönteiset ovat tärkeitä luonnolle mutta myös ihmiselle. 75 prosenttia viljelykasveista tarvitsee hyönteispölytystä.
  • Eläinystävien seurasta voi nauttia, vaikka ei omistaisi omaa lemmikkiä. Usea lemmikin omistaja tarvitsee myös apua lemmikin hoidossa. Voisitko sinä auttaa?
  • Eläimet kohottavat mielialaa ja auttavat unohtamaan arjen huolet. Eläimille voi aina kertoa luotettavasti salaisuuksia.
  • Luonnon monimuotoisuutta uhkaa monen eläinlajin ahdinko, sillä niiden elinympäristöt ovat hävinneet tai kaventuneet. Lisäksi ilmastonmuutos, salametsästys ja ylikalastus uhkaavat eläimiä.
  • Hyönteishotellin rakentaminen on yksi keino pelastaa pölyttäjähyönteisiä ja turvata luonnon monimuotoisuutta. Tätä harjoiteltiin ryhmätehtävässä.
Lopetus
  • Kerro seuraavan kerhokerran aihe.
  • Halutessasi anna kerholaisille kotitehtäväksi rakentaa pölyttäjähotelli kotona. Helpon korsihotellin rakentamisohjeet löytyvät Ylen Pelasta pörriäinen -kampanjasivustolta (yle.fi).
  • Kerää lopuksi kerhovihot talteen seuraavaa kerhokertaa varten.