Kerhokerta 9

9. Lepohetki

Kerholaiset tutustuvat rentoutumiskeinoihin ja arjen rytmiin. Kerholaiset hankkivat Aikaseikkailijalle lempipuun. Lisäksi kerholaiset suunnittelevat yhdessä päiväretken lähimetsään vuonna 2040.

koristeellinen.

Kerhokerran jälkeen kerholainen osaa:

• tunnistaa rentoutumiskeinoja
  • hahmottaa arjen eri rytmit
  • ymmärtää rentoutumisen merkityksen
  • suunnitella rentouttavan metsäretken yhdessä ryhmän kanssa

Kerho-ohjaajan tehtävät

Tehtävänä on:

• kerhokerran esitteleminen ja lepotuokion eli tarinan lukeminen
  • kerholaisten itsenäisissä tehtävissä tukeminen ja auttaminen tarvittaessa
  • ryhmäharjoitusten ohjaaminen
  • kerhokerran purku

Tarvikkeet

• kerhovihot
  • osaamismerkit
  • sakset, liimaa ja värikyniä
  • tabletit tai kerholaisten omat älypuhelimet (tai Smart Boardin tai vastaavan avulla, jos verkkotehtävät halutaan toteuttaa yhteisesti)

Kerho-ohjelma (90 min)

LÄMMITTELY (15 min)

Toivotetaan kerholaiset tervetulleeksi ja ohjeistetaan heitä jatkamaan  oman kerhovihon vaakunan, Aikaseikkailijan värityksen tai lisätehtävien viimeistelyä. Kun kaikki ovat saapuneet paikalle aloitetaan kerho ottamalla mukava asento. Pimennetään huone, laitetaan taustamusiikkia soimaan ja luetaan tarina.

Kuunnelkaa tarina

Keskustelkaa
  • Peukkuäänestys: Tykkäätkö viettää vauhdikasta vapaa-aikaa
  • Mikä harrastus voisi olla hyvä, jos tykkää tehdä paljon liikunnallisia asioita?
  • Mitä voisi harrastaa yksin tai kaverin kanssa, ilman aikuista ohjaajaa? Esimerkiksi kotona tai ulkona.
  • Pidätkö sellaisesta vapaa-ajasta, jossa ei ole mitään harrastusta tai määrättyä tekemistä? Mitä teet silloin mielelläsi?

OMAT TEHTÄVÄT (30 min)

Kerhovihoissa on ohjeistus tehtävien tekemiseen. Kerholaiset suorittavat verkkotehtäviä omaan tahtiin. Tärkeää on, että jokaiselle jää aikaa oman Aikaseikkailijan lempipuun valitsemiseen ja värittämiseen.

• Tehtävä 1. Minkälainen rentoutuja olet?
    Selvitetään erilaisia rentoutumiskeinoja. Leikkimielinen tehtävä, jonka tavoitteena on herätellä pohtimaan omaa palautumista arjessa.
  • Tehtävä 2. Luonnonkukat
    Tunnistaa yleisiä luonnossa kasvavia kukkia.
  • Tehtävä 3. Ruun päivä
    Ymmärtää lukemansa ja hahmottaa eri arjen toimintoja.

RYHMÄTEHTÄVÄ (30 min)

Lähimetsän päiväretki

Tehtävän kuvaus: Suunnitellaan rentouttava päiväretki lähimetsään vuodeksi 2040.

Tehtävän kulku:

1. Kerholaiset jaetaan pienryhmiin esimerkiksi sukkien värin mukaan.
  2. Tutustukaa tehtävän kulkuun yhdessä kerhovihon avulla. Keskustelkaa yhdessä, miten lähimetsässä voi rentoutua.
  3. Kerholaiset ideoivat tarinan kerhovihon tehtävien avulla. Ideoinnin tueksi voi kirjoittaa ideoita paperilapuille, joista ryhmät voivat valita mieluisan vaihtoehdon. Esimerkiksi kulkuneuvoon voi antaa ideoita, kuten lentävä potkulauta, teleportti, sähköpyörä.
  4. Ryhmät kertovat retkipäivästä muulle ryhmälle.

PURKU (15 min)

Reflektio

tutustuttaisiin paremmin. Kannusta kaikkia vastaamaan esitettyihin kysymyksiin. Esimerkkikysymyksiä:

• Mikä on Aikaseikkailijan lempipuu? Miksi?
  • Missä puu kasvaa?
  • Mikä puu Aikaseikkailija haluaisi itse olla? Miksi?
  • Missä olet itse nähnyt kyseisen puun viimeksi?
Kerro
  • Rentoutuminen on supertaito, jota kannattaa ja pitää harjoitella.
  • Rentoutumisen tapoja on monia. Esimerkiksi luonnossa liikkuminen, kotona oleilu, leikkiminen, pelaaminen, liikunta, laulaminen ja harrastukset auttavat rentoutumaan.
  • Jokaisella meistä on oma tapa rauhoittua ja se on hyvä.
  • On tärkeää, että muistaa nukkua tarpeeksi eli 8–10 tunnin yöunet ovat hyvä tavoite.
  • Luonnossa tai puistossa oleminen on hyvä ja helppo keino saada olo rennoksi. Tätä suunniteltiin ryhmätehtävässä.
Lopetus
  • Kerro seuraavan kerhokerran aihe.
  • Halutessasi anna kerholaisille kotitehtäväksi kirjoittaa tarina omasta luontoretkestä. Voit ohjeistaa kerholaisia piirtämään, kirjoittamaa tai kuvaamaan tarinan. Ideoita luonnossa retkeilyyn löytyy Suomen luonnon päivä -sivustolta (suomenluonnonpaiva.fi). Suomen luonnon päivää vietetään elokuussa.
  • Kerää lopuksi kerhovihot talteen seuraavaa kerhokertaa varten.