Videoita mediakasvatukseen

Tälle sivulle on koottu MLL:n videoita eri kohderyhmien mediakasvatuksen tueksi. Lisää videoita löydät MLL:n YouTube-kanavalta ja Nuortennetistä.

Lasta kehittävä mediankäyttö

Videolla professori ja aivotutkija Minna Huotilainen kertoo lapsen aivojen kehityksestä, pelien kehittävistä ominaisuuksista, ja siitä, minkälaisten asioiden opettelu on alle kouluikäiselle lapselle tärkeää. Video on tuotettu osana vuoden 2019 digihyvinvoinnin hanketta ja on ensimmäinen osa alle kouluikäisille suunnatuista mediakasvatuksen videosarjasta.

Tasapainoinen digiarki ja hyvinvointia tukeva päivärytmi

Videolla professori ja aivotutkija Minna Huotilainen kertoo minkälaisista osa-alueista tasapainoinen digiarki koostuu ja miksi ennustettava päivärytmi on tärkeä lapselle. Video on tuotettu osana vuoden 2019 digihyvinvoinnin hanketta ja on ensimmäinen osa alle kouluikäisille suunnatuista mediakasvatuksen videosarjasta.

Tunne- ja vuorovaikutustaitoja ja mediankäytön harjoittelua

Videolla professori ja aivotutkija Minna Huotilainen kertoo, miksi mediasisällöt voivat olla ongelmallisia, kun lapsi opettelee tunne- ja vuorovaikutustaitoja. Video on tuotettu osana vuoden 2019 digihyvinvoinnin hanketta ja on ensimmäinen osa alle kouluikäisille suunnatuista mediakasvatuksen videosarjasta.

Vanhempi mediakasvattajana

Videolla professori ja aivotutkija Minna Huotilainen kertoo vanhemman roolista mediakasvattajana sekä vanhemman tehtävästä säädellä lapsen mediankäyttöä. Video on tuotettu osana vuoden 2019 digihyvinvoinnin hanketta ja on ensimmäinen osa alle kouluikäisille suunnatuista mediakasvatuksen videosarjasta.

Algoritmit ja mediankäyttö

Mitä ovat algoritmit ja miten ne vaikuttavat mediankäyttöömme? Yrittäjä, kouluttaja, tietokirjailija Harto Pönkä kertoo videolla mitä ovat algoritmit ja miten ne vaikuttavat mediankäyttöömme? Videolla käsitellään myös miten tunnereaktiot somessa vaikuttavat mediankäyttöön. Video on osa MLL:n koulutuksiin ja digihyvinvointihankkeeseen 2019 tuotettua seitsemän asiantuntijavideon sarjaa.

Turvallisesti verkossa

Turvallisesti verkossa. Someturvan toimitusjohtaja, sosiaalisen median tutkija Suvi Uski kertoo videolla mitä turvataitoja somessa tarvitaan ja antaa vinkkejä mitä nuori voi itse tehdä, kun kohtaa ikävää käytöstä tai häirintää netissä. Video on osa MLL:n koulutuksiin ja digihyvinvointihankkeeseen 2019 tuotettua seitsemän asiantuntijavideon sarjaa.

Tukena digiajan vuorovaikutuksessa

Miten tukea lapsia ja nuoria digiajassa? Lastenpsykologi, Helsingin yliopiston NEMO-projektin tutkija Silja Martikainen avaa vuorovaikutuksen kehittymistä ja mahdollisuuksia digitaalisissa ympäristöissä. Videolla tarjotaan myös vinkkejä mediakasvatukseen ja miten kasvattajat voivat olla lapsen ja nuoren tukena digitaalisessa kulttuurissa. Video on osa MLL:n koulutuksiin ja Mediataitoviikolle 2018 tuotettua neljän asiantuntijavideon sarjaa.

Reilua pelikulttuuria

Miten hyvinvointia ja myönteistä vuorovaikutusta voi rakentaa peleissä ja niiden ulkopuolella? Pelikasvatustutkija Mikko Meriläinen Tampereen yliopistosta avaa pelikulttuuria ja nuorten peliharrastusta. Video tarjoaa vinkkejä, miten jokaisen pelaajan kannattaa huolehtia hyvinvoinnistaan ja miten kasvattajat voivat tukea pelaavaa nuorta. Video on osa MLL:n koulutuksiin ja Mediataitoviikolle 2018 tuotettua neljän asiantuntijavideon sarjaa.

 

Empatia netissä

Mikä on empatian merkitys digiajassa? Aivotutkija, Helsingin yliopiston NEMO-projektin tiiminvetäjä Katri Saarikivi kertoo empatiasta digitaalisessa vuorovaikutuksessa. Videolla käsitellään myös empatian esteitä ja vihapuhetta sekä avataan keinoja, joilla jokainen voi rakentaa parempaa nettikulttuuria. Video on osa MLL:n koulutuksiin ja Mediataitoviikolle 2018 tuotettua neljän asiantuntijavideon sarjaa.

Hyvinvointia digiajassa

Miten omasta hyvinvoinnista voi huolehtia digiajassa? Aivotutkija, psykologian tohtori Mona Moisala kertoo aivojen hyvinvoinnista digiaikakaudella ja avaa digitaalisuuden vaikutuksia aivoihin. Videolle on koottu vinkkejä digihyvinvointiin ja mediankäytön hallintaan kaikenikäisille netinkäyttäjille. Video on osa MLL:n koulutuksiin ja Mediataitoviikolle 2018 tuotettua neljän asiantuntijavideon sarjaa.

Kohtaamisia

MLL:n video Kohtaamisia herättelee vanhempia miettimään mikä heidän roolinsa lapsen mediasuhteen muodostumisessa on.
Millaisia tottumuksia ja tapoja meidän perheessä on?
Millaisen esimerkin annan lapselleni?
Olenko läsnä lapselleni, jotta kohtaamista voi tapahtua?

Jo pienikin lapsi on oppinut yhtä sun toista seuraamalla mitä kodissa tapahtuu, miten laitteet ovat mukana perheen arjessa, koska niitä käytetään ja mitä niillä tehdään. Lapsi omaksuu näkemäänsä, pohdiskelee kokemuksiaan ja harjoittelee oppimaansa. Vanhemmilla on jaettavanaan rutkasti tietoa, joka edistää lasten oppimista, kunhan vain havahdutaan ymmärtämään oma tärkeä rooli kasvattajana mediaan liittyvissä asioissa.

Seksuaalinen häirintä #eioook

Uskallamme puhua. Kestämme kuulla.

Miten seksuaalista häirintää tulisi käsitellä? Aihe on kipeä, mutta siitä on uskallettava puhua. #eioook-kampanja on osa MLL:n Varsinais-Suomen piirin Uskallamme puhua, kestämme kuulla – nuorten seksuaalisen häirinnän ehkäisy -hanketta.

Aiheeseen liittyvät

Ruutujen lumo -uutiskirje