Siirry sisältöön

Tukioppilaiden koulutusmateriaalit

On tärkeää, että tukioppilaat saavat riittävän koulutuksen työhönsä. MLL suosittaa, että tukioppilaat käyvät vähintään 12 tunnin peruskoulutuksen. Tämän lisäksi tukioppilaille järjestetään lisäkoulutusta eri tukioppilastoimintaan liittyvistä teemoista.

Tukioppilasohjaaja voi itse kouluttaa omat tukioppilaat tai koulut voivat hyödyntää MLL:n kouluttajapalveluita ja  tilata tukioppilaskoulutuksen.

 

Tukioppilaan peruskoulutus

Aloittaako koulussanne uusi tukioppilasryhmä?  Tukioppilaiden peruskoulutus on laajuudeltaan vähintään 12 tuntia. Tukioppilastoiminnan oppaassa on valmis peruskoulutusmalli, jonka pohjalta voit kouluttaa omat tukioppilaat. Lisäksi kannattaa hyödyntää myös Tukioppilaan työvihkoa. Työvihkon voi ladata sähköisenä versiona tai niitä voi tilata painettuna MLL:n verkkokaupasta.

TukariMoodle on digitaalinen oppimateriaali tukioppilaiden peruskoulutuksen tueksi. TukariMoodle vastaa rakenteeltaan, sisällöltään ja laajuudeltaan (vähintään 12h) tukioppilaan peruskoulutusmallia

Lue lisää TukariMoodlesta

 

Teemaoppaat

Tukioppilastoiminnan keskeisistä teemoista on koottu teemaoppaita, jotka sisältävät asiatietoa sekä harjoitteita teemaan liittyen. Teemaoppaat on saatavilla ladattavina versioina tämän sivun alaosasta.

  • Tunne- ja vuorovaikutustaidot
  • Ryhmän toiminta
  • Kiusaamisen ehkäiseminen
  • Mediakasvatus
  • Hyvinvointitaidot
  • Päihdekasvatus
  • Osallisuus

 

Tehtäväkortit ja Leikkipankki

Tehtäväkortteihin on koottu teemaoppaista parhaat harjoitteet. Tehtäväkorttihaulla voi rajata tehtäväkortteja esimerkiksi teeman, keston tai kohderyhmän mukaan. Kussakin tehtäväkortissa on on toiminnallinen harjoitus ja sitä taustoittava teoriaosuus. Tehtäväkorttien avulla on helppo räätälöidä tukioppilaskoulutukset omiin tarpeisiin sopiviksi. Tehtäväkorteista löytyy myös valmiita oppituntimalleja tukioppilaiden pitämille kummitunneille.

Tukioppilastoiminnan lisäksi materiaaleja voi hyödyntää myös muussa opetuksessa.

Leikkipankki on valtava leikkien aarreaitta. Voit hakea sopivaa leikkiä esimerkiksi lämmittelyyn, ryhmäytymiseen tai tunne- ja vuorovaikutusten harjoittelemiseen.

Tutustu tehtäväkortteihin

Tutustu leikkipankin leikkeihin

 

Pelit

Maksuttomat Seppo-pelit tuovat tukioppilastoimintaan hauskaa pelillisyyttä. Kaverineuvola-mobiilipelissä pohditaan kaveritaitoja ja Rähinää ratkomassa-mobiilipelissä tutustutaan toisiin ja harjoitellaan ryhmätyötaitoja.

Tutustu tukioppilastoiminnan peleihin

Ladattavat aineistot

Tukioppilaan koulutusmateriaalit

Aiheeseen liittyvät

Mediakasvatusaiheiset oppituntimallit tukioppilastoimintaan

Oliko tästä sivusta sinulle hyötyä?

Takaisin ylös