Siirry sisältöön

Lähtisitkö monikulttuuriseen Jututtamoon?

MLL:n perhekahvila löytyy lähes jokaisesta Suomen kunnasta. Uutena toimintana ovat käynnistymässä Jututtamot, jotka ovat yksittäisiä keskustelutuokioita tai vertaisryhmiä vanhemmuuden äärellä. Niissä keskustellaan perheen arkisista asioista nostaen esiin lasten tai nuorten näkökulmia ja jakaen vanhempien kokemuksia.

Kokosin muutamia ajatuksia rohkaisuksi Sinulle, joka harkitset monikulttuuriseen Jututtamoon lähtemistä joko osallistujana tai vapaaehtoisena. Samat ajatukset sopivat myös muuhun monikulttuuriseen perhetoimintaan.

1. Jututtamo on ovi uusiin näkökulmiin. Astuessasi sisään ovesta, et vielä tiedä, keihin ihmisiin tai mihin kulttuureihin olet tutustumassa, mutta lähtiessäsi mukaan avaat uusia mahdollisuuksia. Jututtamon ohjaajat pyrkivät luomaan turvallisen ilmapiirin, jossa on tilaa avoimelle keskustelulle ja erilaisille näkökulmille.

2. Jututtamoissa luodaan Suomeen uutta ”ryhmäkulttuuria”. Monesti ajatellaan, että ryhmiin osallistutaan jonkin ongelman takia. Jututtamojen tarkoituksena on kuitenkin tehdä perheiden elämästä hauskempaa, jakaa iloa ja oivalluksia vanhemmuudesta ja nostaa esiin lapsen näkökulmaa. Monikulttuurisuus tuo keskusteluun laajempaa tarkastelukulmaa.

3. Vanhemmuus on kaikille uutta ja yllätyksellistä. Jututtamossa vanhemmat eivät ole edustamassa omaa kulttuuriaan, vaan kukin on mukana vanhempana toisten vanhempien joukossa. Ensimmäisen lapsen syntymä on jokaiselle vanhemmalle suuri muutos, toisen lapsen syntymä haastaa etsimään tapoja huomioida molemmat lapset, päivähoidon aloittaminen herättää paljon kysymyksiä, murrosikä tuo uudet keskustelunaiheet nuoren kanssa jne. Vertaisuus ja tunne saman elämäntilanteen jakamisesta eivät kysy kulttuuritaustaa.

Jokainen kantaa mukanaan myös oman lapsuutensa reppua, joka vaikuttaa omaan tapaan olla vanhempi. Oman kulttuurin tavat toimivat silmälaseina pohdintoihin vanhemmuudesta, mutta jokainen vanhempi voi tietoisesti tarkastella omaa suhdettaan lapseensa ja saada siihen omia oivalluksia.

4. Tutustuessasi muihin kulttuureihin tutustut myös omaan kulttuuriisi ja itseesi sen jäsenenä. Jututtamon osallistujat keskustelevat suomalaisista tavoista ja käytänteistä ja pohtivat samalla omaa suhdettaan niihin. Kaikki suomalaiset eivät sauno lauantaisin, hiihdä talvella tai paista kinkkua jouluna. Aivan samalla tavalla voimme tarkastella muita kulttuureja ja niistä tulleita ihmisiä yksilöinä ja omanlaisinaan perheinä. Ennakkoluuloja voi paljastua ja väärinkäsityksiä voi sattua, mutta puhumalla ne selviävät. Yhteinen huumori on hyvä laastari.

5. Eri kulttuuritaustaisiin ihmisiin kannattaa tutustua myönteisellä uteliaisuudella. Hyväntahtoisuus on kaikkien Jututtamoon suunniteltujen kysymysten ja keskustelunaiheiden taustalla. Tavoitteena on kuunnella, mitkä asiat ovat toisille tärkeitä ja oppia katsomaan asioita useasta eri näkökulmasta. Tutustuminen uusiin ihmisiin vie aina oman aikansa. Luottamuksen syntyminen voi kuitenkin johtaa antoisiin keskusteluihin ja jopa ystävyyteen.

Mannerheimin Lastensuojeluliiton toiminta on avointa kaikille lapsiperheille, jotka asuvat Suomessa. Osaa toiminnasta kutsutaan monikulttuuriseksi tai kansainväliseksi, jotta maahanmuuttajaperheiden olisi helpompi löytää mukaan toimintaan. Tätä kautta myös Suomessa aina asuneet perheet voivat tutustua toisista kulttuureista tulleisiin perheisiin. Lisäksi toiminta tarjoaa vapaaehtoistoiminnasta kiinnostuneille mahdollisuuden tutustua muualta Suomeen muuttaneisiin perheisiin.

Ai niin, vielä se kielitaito. Vieraan kielen puhuminen saattaa tuntua vaikealta ja aina yhteistä kieltä ei edes ole. Useimmiten tavoitteena on kuitenkin suomen kielen puhuminen. Muista, että hymy on kieli, jota kaikki osaavat.

Tuulikki Matero

Tuulikki Matero

suunnittelija

Aiheeseen liittyvät

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Huomioithan, että kommenttisi julkaistaan tarkistuksen jälkeen.

Takaisin ylös