Siirry sisältöön

Kaverisuhteet somessa

Nuoret mainitsevat yhteydenpidon kavereiden kanssa tärkeimmäksi syyksi käyttää nettiä. Kavereiden kanssa viestitellään, vietetään aikaa ja heidän elämäänsä seurataan somen kautta. Somessa kaverit voivat asua niin lähellä kuin kaukaa. Netin kautta ollaan yhteydessä myös sellaisiin kavereiden, joiden kanssa ei muuten olla tekemisissä tai asuvat kaukana.

”Voin netin kautta pitää yhteyttä ystäviini, jotka asuvat kaukana, tutustua myös uusiin ihmisiin ja ilmaista itseäni.”

Netin kautta tutustutaan uusiin ihmisiin ja saadaan myös sellaisia kavereita, joita ei välttämättä tavata kasvotusten. Vastaajista 69 prosenttia oli löytänyt netistä uusia tuttuja.

Netti voi auttaa tutustumaan paremmin muihin myös omassa koulussa. Nuorista 49 prosenttia kertoi, että netti oli auttanut tutustumaan uusiin ihmisiin koulussa ja 27 prosenttia koki, että ei ole tutustunut uusiin, mutta nykyisiin kavereihin paremmin.

Somen ja netin käytössä on tärkeää mielekkäät keskustelut, tavoitettavuus sekä läheisimpien ihmisten reagoiminen tykkäämällä ja kommentoimalla. 76 prosenttia nuorista pitää mielekkäitä keskusteluita tärkeänä ja 15 prosentille se on erittäin tärkeää. 61 prosenttia nuorista kokee läheisimpien ihmisten tykkäämisen ja kommentoinnin tärkeänä, mutta vain 8 prosenttia kokee sen erittäin tärkeänä. Selvästi suurin osa pitää somen tai netin käytössä tärkeänä, että on nopeasti ja helposti tavoitettavissa, sillä jopa 89 prosenttia nuorista pitää tavoitettavuutta tärkeänä ja 25 prosenttia kokee sen olevan erittäin tärkeää. 

Somen ja netin käytössä on tärkeää olla nopeasti ja helposti tavoitettavissa. Kavereihin saadaan nopeasti yhteys ja nähdään mitä kaverit tekevät parhaillaan.

”Jotta saan kaverit kiinni ja jotta voin katsella kaikkia heidän päivityksiään netissä.”

Viestittely on osa hengailua yhdessä verkon välityksellä. Nuoret puhuvat myös, että somen tai netin käytössä on tärkeää nähdä mitä maailmalla tapahtuu ja pysyä tapahtumissa mukana, vaikka ei olisikaan itse paikalla. Mukana pysyminen ei tarkoita vain kavereiden elämän seuraamista, vaan myös yhteiskunnallisten asioiden ja tapahtumien seuraamista.

”Haluan tietää mitä maailmalla tapahtuu.”

Aiheeseen liittyvät

Nuorten mediakysely

Aiheesta lisää

Takaisin ylös