Siirry sisältöön

Koulurauha 2023-2024

Valtakunnallinen julistustapahtuma järjestettiin tänä vuonna keskiviikkona 23.8. klo 12 Ylivieskassa. Koulurauha julistettiin jo 33. kerran. 

Oppilaat valitsivat lukuvuoden koulurauhateemaksi ”erilaisuus on rikkaus”. Teemalla halutaan muistuttaa siitä, että kaikilla on oikeus olla omanlainen ja jokainen on arvokas omana itsenään.

Katso vinkit siihen, miten koulurauhaa ja sen teemaa voi toteuttaa koko lukuvuoden ajan.

Tapahtuman tallenne Yle Areenassa

Koulurauha julistettiin Ylivieskassa keskiviikkona 23.8. klo 12. Ohjelmassa oli mm. koulurauhan julistus suomeksi ja ruotsiksi, tanssiesitys ja musiikkia sekä tervehdykset tasavallan presidentiltä ja poliisilta. Tilaisuus kesti noin tunnin. Katso tapahtuman tallenne Yle Areenasta.

Katso tapahtuman tallenne

Koulurauhan julistusteksti

Oppilaat ovat kirjoittaneet lukuvuoden 2023–2024 koulurauhan julistustekstin teemasta ”erilaisuus on rikkaus”. Voit tulostaa julistustekstin huoneentauluksi koulun seinälle tai lukea erikieliset tekstit esimerkiksi aamunavauksessa.

Lataa koulurauhan julistusteksti

Koulurauhatehtävät

Oppilaiden työryhmä on suunnitellut monipuolisia tehtäviä koulurauhan ylläpitämiseksi koko lukuvuoden ajan.

Tutustu Ylivieskan työryhmän tehtäviin, kuten muistipeliin ja kyselyyn erilaisuudesta. Tutustu myös edellisten vuosien tehtäviin.

Katso koulurauhatehtävät

Koulurauhan toteuttaminen lukuvuoden ajan

Koulurauhaa voi toteuttaa koulun arjessa esimerkiksi käyttämällä valmiita aamunavauspohjia, järjestämällä koulurauhatapahtuman tai ottamalla koulurauhatehtävät osaksi oppitunteja. Katso ohjeet myös koulurauhasuunnitelman tekemiseen.

Ideoita Koulurauhatyöhön

Mikä on Koulurauha?

Koulurauha-ohjelman tavoitteena on rakentaa psyykkisesti, fyysisesti ja sosiaalisesti turvallinen koulupäivä ja kouluvuosi. Päämääränä on edistää koulun yhteisöllisyyttä ja hyvää ilmapiiriä. Tavoitteina on, ettei ketään kiusattaisi, ettei kukaan jäisi yksin ja jokainen oppilas voisi kokea olevansa oman kouluyhteisönsä tärkeä ja hyväksytty jäsen.

Koulurauhatyössä oppilaiden osallisuus on keskiössä. He saavat itse suunnitella, toteuttaa ja arvioida koulurauhatyötä.

Lue lisää Koulurauhasta

Oppilaiden ja opettajien tekemä

Koulurauha kulkee viestikapulan lailla paikkakunnalta toiselle. Koulurauhapaikkakunnalla nimetään koulurauhakoulut, joiden oppilaat suunnittelevat koulurauhatapahtuman ja aineistoa koko vuoden koulurauhatyöhön. Oppilaat myös kirjoittavat vuosittaisen koulurauhan julistustekstin ja valitsevat lukuvuodelle teeman.

Ylivieskan koulurauhatyöryhmässä on mukana Taanilan, Kaisaniemen, Ojakylän sekä Raudaskosken koulujen oppilaita ja opettajia. Ruotsinkielisenä kouluna mukana on oululainen Svenska Privatskolan i Uleåborg.

Kuva Koulurauha-tapahtumasta 23.8. Kuvaaja Iida Lesell

Yhteistyökumppanit

Takaisin ylös