Materiaaleja toiminnan tueksi

Teemme hankkeen edetessä materiaaleja, joita voi hyödyntää nuorten innostamiseksi vapaaehtoistoimintaan. Tuotamme muun muassa harjoituksia, blogikirjoituksia ja ohjeistuksia, joita oppilaitokset ja vapaaehtoistoimintaa tarjoavat tahot voivat vapaasti hyödyntää omassa toiminnassaan. Kerromme mielellämme myös muiden tuottamasta materiaalista, josta voisi olla hyötyä nuorten innostamisessa vapaaehtoistoimintaan.

Tilaa vapaaehtoistoiminnan messukassi!

Educan messukassit jäävät tänä vuonna saamatta, mutta ei hätää! Olemme koostaneet vapaaehtoistoimintaan liittyviä materiaaleja yhteiseen virtuaaliseen kassiin, jonka voit saada helposti suoraan omaan sähköpostiisi.

Suuri osa kassin materiaaleista on suunnattu erityisesti toisen asteen oppilaitoksiin, mutta vinkkejä löytyy myös perusopetuksen puolelle. 

Tilaa maksuton messukassi tästä

Videot ja keskusteluaineisto vuorovaikutuksesta

Nämä videot on tarkoitettu sinulle aikuinen, joka kohtaat työssäsi tai vapaaehtoistyössäsi nuoria. Kohtaamisia-video haastaa aikuisen pohtimaan omaa käytöstään kohdatessaan nuoria. Jos katsot videon yhdessä nuorten kanssa, keskustelkaa erityisesti tähdellä (*) merkityistä kysymyksistä. ”Sitten me kerättii yhessä isompi porukka” -video on tarkoitettu varta vasten nuorten kanssa katsottavaksi. Keskusteluaineistosta löydät tarvittavat keskustelukysymykset.

Katso videot ja keskusteluohjeet

Meidän projekti! Opettajan materiaali toiselle asteelle

Kurssimateriaali on tarkoitettu vapaaehtois- ja harrastustoiminnan projektien toteuttamiseen toisen asteen oppilaitoksissa. Siinä tuetaan oppilaita löytämään omia vahvuuksiaan ja suuntaamaan ne hyvään tarkoitukseen. Harrastus- ja vapaaehtoistoiminnassa opitut taidot ja tiedot auttavat nuoria eteenpäin heidän koulutus- ja työpoluillaan.

Jos haluat ladata pelkät opiskelijan tehtävät, voit tehdä sen ”Nuoret vapaaehtoisina” -sivun kautta.

Lataa Meidän projekti! Opettajan materiaali toiselle asteelle (pdf)

Meidän projekti! -juliste projektin tekemisen tueksi

Meidän projekti! -juliste projektin tekemisen tueksi. Ohjeet Meidän projekti! Opettajan materiaalissa. Julisteen alkuperäinen koko A3.

Lataa Meidän projekti! -juliste (pdf)

Mitä voi tehdä, kun mitään ei voi tehdä?

Meidän projekti -hankkeen Anna Vilen kirjoitti Verken blogiin siitä, miten jatkoimme hankkeessa kurssien järjestämistä siinä vaiheessa, kun tuntui että mitään ei voi tehdä?

Lue blogi Verken sivuilta tästä

Olemmeko valmiita ottamaan nuoria mukaan toimintaan?

Monet haluavat saada nuoria aktivoitua esimerkiksi vapaaehtoistoimintaan. Mutta ovatko toimijat itse siihen valmiita? Ruudukkotehtävän (klikkaa auki) avulla mikä tahansa harrastustoimija, seura, vapaaehtoistyöpaikka tai vastaava voi lähteä pohtimaan omia valmiuksiaan vastaanottaa nuoria. Tehtävän voi käydä läpi esimerkiksi kokouksen aluksi koko toimijaryhmän kesken.

Kaikki tehtävämme tulevat löytymään hankkeen edetessä MLL:n tehtäväkorteista. Tällä hetkellä löydät sieltä jo suuren määrän harjoituksia esimerkiksi ryhmän toimintaan ja mediataitoihin liittyen.

Siirry tästä MLL:n tehtäväkortteihin

Mitä vapaaehtoistyö voi nuorelle tarjota?

”Opiskelijat ovat ylittäneet itsensä, saaneet mahdollisuuden näyttää osaamistaan erilaisissa ympäristöissä ja erilaisten projektien parissa. He ovat oppineet uutta, saaneet mahdollisuuden auttaa ja kokea, miten hyvältä auttaminen tuntuu”, kertoo hankkeen koordinaattori Viivi Ylönen blogissaan. 

Lue lisää blogista

Vapaaehtoistyö osana elämää

”Monelle nuorelle tämä kokemus saattaa olla ensimmäinen kosketus vapaaehtoistoimintaan. Monelle toimijalle, joiden kanssa projekteja päästään tekemään, tämä kokemus saattaa olla ensimmäinen kosketus ohjata nuoria vapaaehtoistoimintaan.”

Lue lisää hankkeen ensimmäisestä blogikirjoituksesta.

Lue lisää

Nuorten osaamista näkyväksi vapaaehtoistyön kautta

Vapaaehtoistyössä tärkeintä on auttamisen halu ja hyvän asian edistäminen. Aito kiinnostus vapaaehtoistyötä kohtaan huokui ryhmästä ja näistä lähtökohdista kurssia lähdettiin rakentamaan.” Lue lisää Lahden Salpauksen ensimmäisestä Meidän projekti! -kurssista. 

Lue lisää

Jeesaan -hankkeesta valmiita materiaaleja

Kansalaisareenan Jeesaan – Nuori vapaaehtoistoiminnassa -hankkeen tavoitteena on innostaa nuoria mukaan vapaaehtoistyöhön ja tuoda vapaaehtoistyö osaksi lukioiden ja ammatilisten oppilaitosten opetusta.

Hyödynnämme Meidän projekti!ssa Jeesaan hankkeen materiaaleja vapaaehtoistoiminnan sisältöjen läpikäymisessä.

Lue lisää

Selkokielellä vapaaehtoistoiminnasta

Selkokeskus on tuottanut erinomaiset selkokieliset ohjeet vapaaehtoistoiminnasta. Näitä voi hyödyntää esim. ryhmien kanssa, jossa on paljon suomenkieltä harjoittelevia opiskelijoita.

Lue lisää

Vapaaehtoisena oppimassa -hankkeen materiaalit

Nuorten Akatemian Vapaaehtoisena oppimassa -hankkeessa toteutettiin seitsemän vapaaehtoisprojektia vuosina 2015-2016. Vapaaehtoisprojekteja toteutettiin palvelutaloissa, iltapäiväkerhoissa sekä turvapaikanhakijoiden kanssa. Meidän projekti! -hanke pohjautuu osittain tämän hankkeen kokemuksiin.

Lue lisää Vapaaehtoisena oppimassa -hankkeesta

Yhteistyökumppanit

Nuorten Akatemian logo.