Nuorten mediankäyttö
Suurin osa nuorista kokee käyttävänsä nettiä sopivasti ja 73 prosenttia kokee hallitsevansa puhelimen ja netin käytön hyvin ilman ongelmia. Nuoret tietävät aika tarkkaankin, kuinka paljon he viettävät päivässä aikaa netin tai somen äärellä.
”Some on tärkeä osa elämääni enkä selviäisi ilmaan puhelintani mutta olen pitänyt viikon taukoja ja ne eivät erityisemmin ole vaikuttaneet mihinkään. En silti koe olevani pahin someriippuvainen. Saattaa olla päivä jolloin en katso puhelintani paljon ollenkaan. Kun olen kavereiden seurassa en käytä puhelinta.”
Somea ja nettiä käytetään kavereiden kanssa viestittelyyn, tiedon etsimiseen, asioiden hoitamiseen sekä tylsinä hetkinä ajanvietteeksi.
Osa nuorista kuitenkin kokee käyttävänsä liikaa aikaa netissä tai somessa ja haluaisi vähentää netin ja somen käyttöä. 29 prosenttia haluaisi vähentää netin tai jonkun tietyn palvelun käyttöä.
”Haluaisin vähentää sellaista ns. turhaa netin käyttöä, jossa ei oikeasti ole mitään järkeä tai hyötyä minulle.”
Nuoret tiedostavat, että netin ja somen käytöllä on vaikutusta muun muassa sosiaalisiin suhteisiin, unen määrään ja keskittymiseen. Nettiin saattaa huomaamattaan uppoutua enemmän aikaa kuin alun perin suunnitteli. Jopa 53 prosenttia on huomannut jääneensä nettiin pidemmäksi aikaa kuin olisi halunnut. 39 prosenttia koki, että näin tapahtuu harvoin. Netin käytön on koettu vaikuttavan myös unen määrään. Kolmas osa nuorista on havainnut, että netin käyttö vaikuttaa siihen saako riittävästi unta.
Netin ja puhelimen käyttö vaikuttaa myös nuorten keskittymiseen. 26 prosentti vastaajista on kokenut, että netin käyttö on häiritsee keskittymistä koulutöihin ja 35 prosenttia ilmoittaa keskeyttävänsä muun mitä on tekemässä, kun puhelin välähtää tai kilahtaa. Nuoret kertovat kokeilleensa käytön rajoittamista esimerkiksi päättämällä ajan, jonka jälkeen ei saa iltaisin enää käyttää puhelinta. Osa nuorista suunnitteli käytön vähentämistä laittamalla sosiaalisen median palveluista ilmoitukset pois päältä.
”Aion laittaa snapchatin ilmoitukset pysyvästi pois päältä. Minä olen se joka päättää millon katson snapit.”
Puhelimen saattaa avata ilman mitään syytä ja kuluttaa aikaa selaamalla somea. Jopa 68 prosenttia nuorista avaa puhelimen usein ilman erityistä syytä. Käyttöä voi olla vaikea vähentää, jos kaverit käyttävät edelleen yhtä paljon.
”Olisi kiva, että kaikki vähentäisivät kännykän käyttöä, sillä jos vain minä vähentäisin niin muut silti käyttäisivät jolloin siitä ei olisi apua vuorovaikutusjuttuihin. On ärsyttävää kun kaverin kanssa ei keksi enää mitään tekemistä vaan molemmat ovat koko ajan kännykällä.”
Nuorille on tärkeää olla tavoitettavissa ja yhteydessä kavereihin, joka oli nuorten tärkein syy käyttää nettiä ja somea. Tarve olla läsnä voi kuitenkin kääntyä paineeksi olla tavoitettavissa ja puhelimen ja netin äärellä jatkuvasti. Koska somen ja netin käyttö on niin sosiaalista, pelkkä ilmoitusasetusten muuttaminen ei välttämättä riitä käytön hallintaan.
”Haluaisin että voisin olla tavoitettavissa ilman että pitää käyttää kännykkää koko ajan.”
Tarvitaan myös yhteisiä sopimuksia esimerkiksi kaveriporukan kesken ja aikuisen tukea. 24 prosenttia nuorista on yrittänyt vähentää puhelimen käytön määrää, mutta ei ole vielä onnistunut siinä. Nuoret tarvitsevat aikuisen tukea myös median käytön hallinnassa.
Aiheeseen liittyvät
Nuorten mediakysely
- Nuorten mediakyselyn tulokset
- Kaverisuhteet somessa
- Sosiaalinen paine somessa
- Loukkaava kohtelu netissä
- Mediakyselyn vastaajat
- Empatia netissä -tukioppilaskoulutusmalli