Kannabiksen haitat

Mun tekis ihan sikana mieli kokeilla kannabista. Olen 15-vuotias ja olen yrittänyt kavereiden kans selvittää, mistä sitä sais. Olen myös kuullut, että se ei ole niin vaarallista kuin alkoholi, eikä siihen voi jäädä koukkuun. Olenko oikeassa?

Kannabis on huume, eikä turvallista huumetta ole olemassakaan. Jos joku on sanonut sinulle, ettei ole saanut mitään haittavaikutuksia kannabiksesta tai ei ole jäänyt siihen koukkuun, voi tulla sellainen kuva, että kyseessä olisi vaaraton päihde. Se ei kuitenkaan pidä paikkaansa. Jotkut kannabiksen haittavaikutukset eivät välttämättä tule heti esille tai käyttäjä ei itse niitä huomaa. Lisäksi kannabis vaikuttaa eri henkilöihin hyvin eri tavalla. On myös hyvä muistaa, että kannabis on laiton huume ja että sen käyttö ja hallussapito on rikos.

Säännöllinen kannabiksen käyttö vaikuttaa keskittymiskykyyn ja huonontaa lähimuistia. Se voi tehdä koulunkäynnistä ja opiskelusta erittäin vaikeaa, koska asiat eivät pysy mielessä ja keskittyminen saattaa tuntua ylivoimaiselta. Kannabis voi aiheuttaa lisäksi väsymystä, masentuneisuutta ja paniikkihäiriöitä. Nuorena aloitettu kannabiksen käyttö lisää riskiä sairastua vakavaan ahdistukseen ja skitsofreniaan.

Jotkut tulevat riippuvaiseksi kannabiksen tuomaan olotilaan saman tien tai pikkuhiljaa. On myös niitä, jotka ovat käyttäneet kannabista jäämättä siitä varsinaisesti riippuvaiseksi. Se ei silti vähennä kannabiksesta tulevia haittavaikutuksia. Etukäteen ei voi tietää, jääkö itse koukkuun vai ei. Kannabis aiheuttaa lähinnä psyykkistä riippuvuutta, joka tarkoittaa sitä, että tulee riippuvaiseksi kannabiksen aiheuttamasta olotilasta ja haluaa siksi käyttää ainetta yhä uudelleen. Kannabiksen sietokyky kasvaa helposti, jolloin käyttömäärätkin kasvavat. Sama määrä ei enää aiheuta samanlaisia vaikutuksia.

Miksi haluaisit kokeilla kannabista? Kaiken uuden kokeilu varmasti kiehtoo ja houkuttelee. Kannattaa kuitenkin olla hyvin kriittinen päihdemyönteisille kommenteille. Arvosta itseäsi ja tulevaisuuttasi! Joskus nuoruusiän kokeiluilla saattaa olla yllättävänkin kauaskantoisia vaikutuksia.

Kysymykset on koottu Nuortennetin keskustelufoorumille tulleista viesteistä, joita kysytään usein tai joihin tarvitaan asiantuntijan vastauksia. Kysymyksistä ei voi tunnistaa ketään, koska ne kuvaavat usean nuoren samasta aiheesta lähettämää viestiä. Vastaukset ovat MLL:n työntekijän laatimia.