Skolfreden för läsåret 2019−2020

Riksomfattande skolfred för läsåret 2019–2020 utlyste i Kajana den 20 augusti kl. 12. Utlysningsevenemanget och skolfredsåret har planerats av en grupp bestående av representanter för Kajaanin keskuskoulu, Lehtikankaan koulu, Kajaanin lyseo, Kajanalands yrkesinstitut, Kajaanin lukio och Zachariasskolan i Nykarleby.

Eleverna valde ansvar som skolfredstema för det nya läsåret, och årets slogan är ”Vi tar ansvar”. Eleverna vill på detta sätt belysa olika sorters ansvar: ansvar för en själv, skolkamraterna, skolgemenskapen och hela samhället. Vi ska ta hand om naturen, varandra och oss själva. I skolan har alla ett gemensamt ansvar för att eleverna ska trivas, känna sig trygga och bli accepterade sådana de är.

Skolfredsmaterial

Här kan du hämta utlysningstexten för Skolfreden 2019 på flera språk. Skriv gärna ut utlysningstexten och häng den på väggen i skolan eller läs upp den på olika språk till exempel under morgonsamlingen. Här finns också mycket annat material om hur skolfred kan upprätthållas under hela läsåret.

Läs mer

Skolfredslåten

I år har Skolfreden fått sin egen låt! Sången, som ungdomar i Kajana skapat tillsammans med musikern Aapo Wikstén, påminner om betydelsen av skolfred, god kamratskap och hänsyn gentemot andra.

Titta video

I samarbete med