Siirry sisältöön

Sosiaalinen paine somessa

Osa nuorista kertoi, ettei koskaan jaa itsestään kuvia someen, vaan seuraa ainoastaan muiden julkaisuja tai julkaisee kuvia piirrustuksistaan eikä sen takia kokenut somen aiheuttavan esimerkiksi ulkonäköpaineita. Osa nuorista oli myös poistunut ympäristöistä, joissa oli kokenut paineita.

”En nykyään koe paineita somen suhteen, ennen koin ja se ei ollut yhtään mielekästä, joten poistuin paikoista, joista en pitänyt.”

Kaikki vastaajat eivät ymmärtäneet mistä paineista kysymyksissä puhutaan, joka voi viestiä siitä, että emme välttämättä puhu termeillä, jotka on nuorille ymmärrettäviä tai siitä, että nuoret eivät vielä tiedosta tarpeeksi millaisia paineita somen käyttö voi aiheuttaa.

Nuoret käyttivät somea ja nettiä viestittelyyn kavereiden kanssa ja se oli suurimmalle osalle tärkeimpiä syitä käyttää nettiä. Nuoret haluavat olla nopeasti ja helposti tavoitettavissa, mutta se voi kuitenkin kääntyä paineeksi vastata heti viesteihin ja seurata keskustelua.

”Netin käyttö on nykynuorelle välttämättömyys jo pelkästään koulun vuoksi. Some kuitenkin yhdistää ihmisiä niin tiiviisti, tavoiteltavaksi 24/7, että välillä haluaisin vain sulkeutua tämän verkoston ulottumattomiin. Tiedostan hyvin sen, että käytän kännykkää päivän mittaa jatkuvasti ja koko ajan (eli liikaa), mutta ilman kännykkää jäisi moni tarpeellinenkin asia hoitamatta.”

Sosiaalisen median kautta näkee myös hetkiä muiden elämästä ja tilanteista, joissa ei ole itse mukana. Tämä voi aiheuttaa esimerkiksi tunteen ulkopuolisuudesta. 20 prosenttia nuorista ajattelee elämänsä olevan usein tylsää muihin verrattuna somea käyttäessään ja 58 prosenttia oli eri mieltä väitteen kanssa. 16 prosenttia myöskin koki olonsa yksinäiseksi tai ulkopuoliseksi, jos näki postauksia tilanteista, joissa ei ole ollut mukana. 63 prosenttia vastaajista koki, ettei koe oloaan yksinäiseksi tai ulkopuoliseksi.  

Nuorilta kysyttiin myös ovatko he kokeneet painetta vastata viesteihin tai streakeihin tai tykätä jonkun toisen kuvista netissä. 19 prosenttia vastaajista oli kokenut painetta ja 66 prosenttia ilmoitti, ettei ole kokenut painetta.

Streakeilla tarkoitetaan SnapChatissa kahden henkilön keskustelussa näkyvää symbolia, joka kertoo kuinka monta päivää henkilöt ovat snäppäilleet keskenään ja ketkä ovat parhaimpia kavereita. Symboli muuttuu tiimalasiksi, jos streakki uhkaa loppua snäppäilytauoan takia. Streakkia pidetään siis yllä snäppäilemällä toisilleen 24 tunnin sisällä. Streakkien ylläpito voi tuoda painetta olla Snäpissä läsnä ja yhteydessä muihin.

Ratkaisuksi sosiaaliselle paineelle nuoret ehdottavat näiden sosiaalisen median “pisteiden” poistoa. Somesta haluttaisiin piilottaa seuraajien ja tykkäysten lukumäärät, jotta kukaan ei määrittelisi arvoaan ihmisenä numeroiden perusteella. Somessa olisi esimerkiksi vaihtoehto, jolla saisi some-tilien seuraajat ja tykkäysmäärät pois näkyvistä.

Aiheeseen liittyvät

Nuorten mediakysely

Aiheesta lisää

Takaisin ylös