Hoppa till innehållet

Skolfreden för läsåret 2021−2022

Skolfreden utlyste i år för 31:a gången.

Skolfreden utlyste i Sodankylä 25.8.2021. En inspelning av evenemanget kan ses i efterhand och finns tillgänglig att se i ungefär en månad.

Eleverna har valt en trygg skola som skolfredstema för läsåret. Trygghet är känslan av att man bryr sig om varandra. Det är viktigt att var och en kan känna sig ha betydelse. Många saker känns inte trygga om man är ensam. En trygg skola bygger på människor, ord och gärningar. Skolfredsårets slogan ”olikhet är en rikedom” påminner oss om att det är en viktig del av livet att få vara olika och att vi inte borde lämna någon ensam för att den är annorlunda. Hur kan vi bidra till ett öppet sinnelag så att vi kan lära känna varandra utan förutfattade meningar? I skolfredsarbetsgruppen i Sodankylä medverkar elever från Tähtikunnan koulu, Sodankylän lukio, Vuotson koulu och Språkskolan i Haparanda.

Skolfredsmaterial

Här kan du hämta utlysningstexten för Skolfreden 2021 på flera språk. Skriv gärna ut utlysningstexten och häng den på väggen i skolan eller läs upp den på olika språk till exempel under morgonsamlingen. Här finns också mycket annat material om hur skolfred kan upprätthållas under hela läsåret.

Stödmaterial för skolfredsarbete

Skolfredslåten

I år har Skolfreden fått sin egen låt! Sången, som ungdomar i Kajana skapat tillsammans med musikern Aapo Wikstén, påminner om betydelsen av skolfred, god kamratskap och hänsyn gentemot andra.

Titta video

I samarbete med

Tillbaka till toppen