Siirry sisältöön

Tervetuloa tukioppilasohjaajaksi

Hienoa, että olet lähtenyt tukioppilasohjaajaksi. Olet osa laajaa verkostoa, johon kuuluu satoja tukioppilasohjaajia, vuosittain yli 10 000 tukioppilasta ja kymmeniä Mannerheimin Lastensuojeluliiton työntekijöitä, kouluttajia ja vapaaehtoisia. MLL aloitti tukioppilastoiminnan Uudellamaalla vuonna 1972 ja nykyisin toimintaa on lähes jokaisessa ylä- tai yhtenäiskoulussa. MLL tukee toimintaa monin eri tavoin.

Tukioppilasohjaajia palvelee MLL:n tukioppilastoiminnan nettisivut. Siellä voi tutustua MLL:n koulutustarjontaan, ilmoittautua koulutuksiin ja seminaareihin sekä etsiä toimintaideoita ja aineistoja oman työn tueksi. Tukioppilastoiminnan sivuilla on paljon tietoa tukioppilastoiminnan hyvistä käytännöistä. Tälle sivulle on nostettu tärkeitä tietoja uudelle ohjaajalle.

Tutustu tukioppilastoiminnan sivuihin


MLL tukee toimintaa järjestämällä tukioppilasohjaajille perus- ja täydennyskoulutuksia suurimmilla paikkakunnilla eri puolella Suomea.

Koulutukset järjestetään monimuotototeutuksena niin, että ensimmäinen osio on yhden päivän live tai verkkokoulutus ja toinen osio on itsenäisesti Moodle-alustalla tehtävä syventävä osio. Peruskoulutuksesta saat välineitä koulun tukioppilastoiminnan järjestämiseen sekä omien tukioppilaiden ohjaamiseen.

MLL järjestää tukioppilasohjaajille yksipäiväisiä täydennyskoulutuksia erilaisista teemoista. Viime vuosina teemoja ovat olleet kiusaamisen ehkäisy, osallisuus ja ryhmäyttäminen. Ajankohtaisen koulutustarjonnan löydät MLL:n koulutuskalenterista hakemalla ”koulutukset ammattilaisille”.

Tutustu koulutuskalenteriin


Jokaisessa MLL:n piirissä on työntekijä, joka toimii koulujen tukena tukioppilastoiminnan järjestämisessä. Piirin työntekijältä kannattaa kysyä apua ja tukea hyvin matalalla kynnyksellä.

 • Työntekijä voi myös pyydettäessä vierailla kouluilla ohjauskäynneillä antamassa tukea ja vinkkejä tukioppilastoiminnan järjestämiseen.
 • Piirin työntekijältä voi myös tiedustella alueen tukioppilaille järjestettävistä leireistä, tapahtumista ja koulutuksista.
 • MLL:n piirien järjestämistä alueellisista tukioppilasohjaajien tapaamisista saa virkistystä, vertaistukea sekä uusia ideoita työn tueksi.

Paikallinen toiminta vaihtelee alueellisesti.

Ota yhteyttä MLL:n piirityöntekijään


Tukioppilaille on tarjolla perus- ja täydennyskoulutusta. MLL:n kouluttamat nuorisotyön kouluttajat vierailevat kouluissa ja tukioppilasleireillä pitämässä koulutuksia. Täydennyskoulutusten aiheita ovat mm. kiusaamisen ehkäisy, mediakasvatus, ryhmäyttäyminen sekä tunne- ja vuorovaikutustaidot. Voit kouluttaa tukioppilaasi itse tai yhteistyössä MLL:n kanssa.

Tarjolla oleva koulutus vaihtelee alueittain. Lisätietoja hinnoista ja koulutusten sisällöistä saat piirityöntekijältäsi.

Tiedustele kouluttajaa 


Lähes kaikki tukioppilastoiminnan aineistot ovat maksuttomia ja vapaasti käytettävissä ja sovellettavissa. Tukioppilastoimintaan on olemassa runsaasti valmista materiaalia.

Perusasiat ja tukioppilaiden kaksipäiväinen peruskoulutusrunko ohjeineen löytyvät Tukioppilastoiminnan oppaasta. Osallistuessasi tukioppilasohjaajien peruskoulutukseen saat oppaan maksutta. Sen voi myös tilata MLL:n verkkokaupasta.

Koulutusmateriaaleja ja toimintaideoita löytyy eri teemoista; ryhmän toiminta, tunne- ja vuorovaikutustaidot, kiusaamisen ehkäiseminen, yhdenvertaisuus, hyvinvointi ja mediakasvatus. Jokaiseen teemaan liittyy tehtäväkortteja, joissa on harjoituksia ja tietoa kyseisestä aiheesta. Voit hyödyntää valmiita aihekokonaisuuksia tai koostaa mieleisen kokonaisuuden tehtäväkorttien avulla.

Tutustu tukioppilastoiminnan materiaaleihin 

Tutustu tukioppilastoiminnan tehtäväkortteihin


Tukioppilasohjaajille lähetetään uutiskirje 4-6 kertaa vuodessa. Kirjeestä löytyy ajankohtaiset tiedot koulutuksista ja uusista aineistoista sekä vinkkejä toimintaan. Myös piiritoimistot lähettävät alueellisia tiedotteita tukioppilasohjaajille.

Muistathan aina ilmoittaa ohjaajavaihdoksista MLL:oon. Päivitämme tiedot tukioppilaskoulujen rekisteriin. Kun tiedot ovat ajantasalla saatte kouluille lähetettävät aineistot ja Tukioppilasohjaajien uutiskirjeen sähköpostiin. Rekisterin avulla myös ylläpidetään kouluttajavälitystä ja seurataan toimintalukuja ja toiminnan laatua valtakunnallisesti. Käytäthän pienen hetken koulusi tietojen päivittämiseen kiitos!

Päivitä koulusi tukioppilastoiminnan tiedot

Tukioppilasohjaajat löytyvät myös Facebookista hakusanalla Tukioppilasohjaajat. Ryhmä on suljettu ja kaikki tukioppilasohjaajat ovat tervetulleita ryhmään. Lähetä liittymispyyntö ylläpitäjälle.

Tutustu mistä saat tukea

Tukioppilaille  on omat nettisivut Nuortennetissä. Sivustoilta löytyy mm. keskustelupalsta sekä tietoa eri aiheista kuten kiusaamisesta ja kaverisuhteista. Tutustu sivuihin ja kerro niistä tukioppilaillesi.

Tutustu tukioppilaiden sivuihin Nuortennetissä


Rintamerkkejä, tukioppilashuppareita tai -paitoja ja muun muassa tukioppilaan työvihkoja voit tilata MLL:n verkkokaupan tukioppilasosiosta.

Kun rekisteröidyt verkkokauppaan, saat näkyviin tukioppilastoiminnan tuotteet ja ohjaajille kuuluvat alennukset. Voit valita laskutusosoitteeksi suoraan esimerkiksi koulun osoitteen.

 1. Aloita klikkaamalla ”rekisteröidy” painiketta verkkokaupan oikeasta yläkulmasta.
 2. Luo oma tunnus ja salasana.
 3. Täytä laskutusosoitetiedot.
  Laskutusosoitteen ”Yhdistys, yritys tai yhteisö” osaan voit laskun maksajan mukaan kirjoittaa, joko oman nimesi tai esim. koulun laskutusosoitteen.
 4. Nimesi lisäksi mainitse ”Osasto/henkilön nimi” kohdassa olevasi tukioppilasohjaaja saadaksesi oikeat edut.
 5. Täytä toimitusosoitetiedot.
 6. Paina ”Rekisteröi” Tarkista ja vahvista tiedot.
 7. Ilmoitus rekisteröitymisestäsi lähetetään antamaasi sähköpostiosoitteeseen. Kun rekisteröityminen on vahvistettu MLL:n tilauspalvelussa, saat vielä toisen sähköpostiviestin. Tämän jälkeen voit kirjautua sisään tunnuksillasi, jolloin näet tukioppilastoiminnan materiaalikansion tuotevalikon alalaidassa.

Ongelmatilanteissa ota yhteyttä: tukioppilastoiminta(at)mll.fi

Siirry rekisteröitymään verkkokauppaan tästä.


Pidetään yhteyttä!

Anna-Kaisa Hiedanniemi
asiantuntija, kouluyhteistyö
anna-kaisa.hiedanniemi(at)mll.fi
p. 050 517 6377

[helpful]
Takaisin ylös