Siirry sisältöön

Miten kiusaamista voidaan vähentää?

Kiusaamista voidaan vähentää sekä kouluissa että kodeissa.

Kouluissa kiusaamista ehkäistään luomalla selkeät toimintamallit kiusaamisen ehkäisyyn ja tilanteisiin puuttumiseen. Koulussa voidaan saada aikaan ”ketään ei kiusata koskaan” -henki, jos koko koulun henkilökunta sitoutuu asiaan. Koulun aikuiset vastaavat ensisijassa kiusaamisen vastaisesta asenteesta koulussa. He keskustelevat oppilaiden kanssa kiusaamisesta, sopivat yhteiset pelisäännöt kiusaamistilanteita varten ja puuttuvat jokaiseen kiusaamistapaukseen.

Virallisten normien lisäksi käyttäytymiseemme vaikuttavat kuitenkin aina ryhmän kirjoittamattomat säännöt eli niin sanotut epäviralliset normit. Kun opettaja puuttuu kiusaamistapauksiin ja noudattaa johdonmukaisesti koulun yhteistä toimintamallia, hän vahvistaa sekä koulun virallisia että epävirallisia kiusaamisen vastaisia normeja. Tavoitteena on saada aikaan sellaiset normit, jotka estävät kiusaajaa saamasta ryhmän arvostusta.

Kotona kiusaamisesta kannattaa keskustella lapsen kanssa, vaikka asia ei koskettaisikaan perhettänne juuri nyt. Kerro lapsellesi, että kiusaaminen on aina väärin. Kysy, miten lapsesi on toiminut tai mitä hän tekisi, jos hän huomaisi, että jotakuta kiusataan. Kerro lapselle, että on rohkeaa asettautua puolustamaan lasta, joka on joutunut toisten syrjimäksi tai edes jutella kiusaamista kokeneelle ja hakeutua tämän seuraan. Kerro, että kiusaamisesta pitää kertoa jollekin aikuiselle, vaikka opettajalle tai vanhemmalle.

Lapsen ystävyyssuhteita koulukavereihin kannattaa tukea, esimerkiksi kutsumalla yhdessä kavereita kotiin. Luokan järjestämissä tilaisuuksissa kannattaa tutustua toisiin vanhempiin. Vanhempien keskinäinen yhteistyö ehkäisee kiusaamista.

Niin kauan kuin kaikkea kiusaamista ei ole saatu ehkäistä, tarvitaan tukea kiusaamisesta toipumiseen. Kampanjan varoilla MLL järjestää mm. Selviytyjät-ryhmiä kiusaamista kokeneille.

Tue MLL:n työtä kiusattujen auttamiseksi!

Lahjoita nyt

Aiheeseen liittyvät

Miten kiusaamista voidaan vähentää?

Tutustu MLL:n Kiusattu ei saa jäädä yksin! -kampanjaan

Takaisin ylös