Bli volontär på barn- och ungdomstelefonen

Den nyöppnade Barn- och ungdomstelefonen samt nätbrevstjänsten söker nu vuxna som har tid att lyssna och prata med barn och unga om deras stora och små bekymmer.

Nästa grundkurs ordnas i början på år 2021

Ansök här

Bli volontär på Mannerheims Barnskyddsförbund

Som volontär på Mannerheims Barnskyddsförbund (MLL) pratar, lyssnar och stödjer vi de barn och unga som kontaktar oss. Volontärerna tar emot samtal från barn och unga men står även för att svara på nätbrev som barn och unga anonymt skickar in. För att bli volontär på MLL genomgår varje volontär en grundlig utbildning för att sedan kunna ge det bästa möjliga bemötandet och stödet åt de stödsökande. Vid varje jourtillfälle finns det en anställd från Mannerheims barnskyddsförbund på plats för att finnas som stöd för volontärarbetarna. Man är aldrig ensam utan kan alltid rådfråga den anställde eller de andra volontärarbetarna.

Verksamheten utförs i Helsingfors eftermiddagar och kvällar.

Det vi önskar av våra volontärer är:

• Minst 25 års ålder. Undantag görs om du är på slutrakan på dina studier inom social- eller vårdbranschen.
  • Intresse av att fördjupa sig i barn och ungdomars värld
  • Förmågan att lyssna aktivt och kunna uttrycka sig i text
  • Goda kommunikationsfärdigheter
  • Ha en vilja att ständigt utveckla sig som volontär
  • Möjlighet att förbinda sig till verksamheten för minst ett år och 2 gånger i månaden

Efter att ha gått grundutbildningen är minimikravet för att vara volontär att man kan ställa upp ca 8 timmar i månaden. Det är den tid det krävs för två telefon- eller nätbrevspass. Vi vill även att volontärerna kan förbinda sig till verksamheten i ett år. Detta för att vi skall kunna upprätthålla tjänsten och garantera en god kvalité åt de stödsökande.

De som är volontärer på Mannerheims barnskyddsförbund får kontinuerligt stöd i sin uppgift samt får ta del av kvalitativ fortsatt utbildning. Som volontär får man utvecklas på ett personligt och professionellt plan samtidigt som man ger stöd, tid och lyssnar på barn och unga. Såklart innefattar volontärsarbetet även en god gemenskap, trevliga jourutrymmen och utvecklade diskussioner i grupp. Våra volontärer på MLL anser sitt arbete vara väldigt givande.

Alla som är intresserade av att bli volontärer intervjuas innan grundkursen och bör sedan kunna uppvisa ett straffregisterutdrag, enligt straffregisterlagen.

Grundkurs:

Kursen utförs delvis online och delvis fysiskt på plats i Helsingfors, kvällstid och helger.

Syftet med kursen är att få färdigheter för att kunna ta emot samtal på barn- och ungdomstelefonen samt svara på nätbrev.

På kursen:

• Fördjupar vi oss i barn- och ungdomslivets utvecklingsstadier
  • Går igenom vanliga fenomen bland de stödsökande
  • Övar vi på att bemöta stödsökande
  • Bekantar vi oss med barn- och ungdomstelefonen samt nätbrevstjänsten
  • Vi funderar över rollen som volontär och hur man mår bra i sin uppgift

Fyll i ansökningsblanketten om du är intresserad av att bli volontär så får du mer information när utbildningstillfället närmar sig. Hör gärna av dig om du vill ha mer information om tjänsterna eller om uppdraget som volontär.

Jourkoordinator Ida Sandholm
ida.sandholm(a)mll.fi