Parisuhde eri perhetilanteissa

Parisuhde uusperheessä

Uusperheen parisuhde on ihan oma lukunsa. Uuden kumppanin löytyminen on uusi haaste sekä ratkaistavine kysymyksineen että ilon aiheineen. Se on monessakin mielessä uusi alku. Puolisoilla, ainakin toisella, on kokemusta parisuhteessa elämisestä, ja uudessa suhteessa voi välttää karikoita, joihin edellinen suhde karahti. Ihminen on oppivainen. Aina ei niin kuitenkaan tapahdu, ainakaan heti ja helposti. Kokemuksesta voi olla kuitenkin hyötyä.

Lasten kannalta uusperhe voi olla rikas kokemus. Isovanhempiakin voi olla tuplaten, setiä ja tätejä samoin. Vanhemmille uusi rakkaus antaa luottamusta elämään ja vahvistaa omanarvontunnetta.

Kun on jo ennestään valmiita lapsia, sinun, minun ja yhteisiä, eri muunnelmina, parisuhdekin muotoutuu tämän tosiasian ympärille. Moni solmii uuden suhteen siinä luulossa, että voi alkaa ikään kuin tyhjästä, mutta huomaa sen mahdottomaksi. Ainakin jos jommallakummalla on lapsia edellisestä liitosta. Silloin edelliset puolisot on lasten lisäksi otettava huomioon, vähintään olemassa olevana tosiasiana.

Uuden liiton parisuhteen kysymykset ovat paljolti samoja kuin minkä tahansa parisuhteen, mutta joitakin nimenomaan uusperheen elämään liittyviä asioita kannattaa nostaa esiin:

  • Kun lapset asuvat muualla ja vierailevat esimerkiksi joka toinen viikko isän tai äidin kodissa, säännöllisyys tapaamisissa helpottaa eri osapuolia. Jos lapset tulevat milloin sattuu, se koettelee kaikkien kärsivällisyyttä. Vasta kun tapaamisissa on saatu aikaan säännöllinen rytmi, voidaan siitä poiketakin.
  • Se kenen säännöillä eletään, aiheuttaa usein keskustelua. Uusperheessä tämän perheen vanhemmat sanelevat säännöt: ”Meillä tehdään näin.” Isä on isä ja äiti on äiti omille lapsilleen, mutta uusperheen molemmat vanhemmat ovat perheen aikuisia.
  • Mustasukkaisuus ja luottamukseen liittyvät tunteet ja kysymykset ovat usein uusperheessä pinnalla, myös puolisoiden välillä. Moni on mustasukkainen puolisonsa lapsille mutta myös entiselle kumppanille. Tällaiset tunteet on syytä selvittää keskustellen, niitä ei tarvitse hävetä eikä niistä tarvitse kantaa syyllisyyttä. Puhumalla ne voidaan voittaa.
  • Uusperheessä puolisoilta edellytetään joustavuutta. Asian voisi sanoa näinkin: Hankkikaa jatkettava pöytä ja sallikaa sydämenne olla avara. Uusperheessä eläminen jos mikä on parisuhteen korkeakoulu. Siinä suhdetta kannattaa hoitaa erityisellä antaumuksella.

Yksinhuoltajuus ja parisuhde

Voidaanko puhua yksinhuoltajuudesta ja parisuhteesta? Yhden vanhemman perheessä eletään ehkä parisuhteen ja parisuhteen välisessä maastossa. Eron tai leskeksi jäämisen jälkeen voi viedä aikaa aloittaa uusi suhde. On hyvä antaa aikaa edellisestä suhteesta toipumiselle.

Ihmiset ovat tässä asiassa yksilöllisiä. Jonkun voi olla mahdotonta olla yksin ja uusi kumppani on saatava nopeasti. Toinen taas suree entistä suhdettaan pitkäänkin ja voi vasta vähitellen luottaa uuden suhteen mahdollisuuteen. Monet ovat eron jälkeen varovaisia ja harkitsevaisia, tahtovat seuraavalla kerralla onnistua.

Jos kysymyksessä on ero, entinen kumppani on edelleen lasten toinen vanhempi. Entiset puolisot ovat eronneet toisistaan, mutta eivät lapsistaan ja ovat vanhemmuuden kautta yhteydessä myös toisiinsa. Jos puoliso on kuollut, hänen muistonsa elää sekä lesken että lasten mielessä.

Voi olla viisasta aloittaa seurustelu uuden kumppanin kanssa varovasti ja vähän kerrassaan. Milloin on sopiva hetki tutustuttaa uusi kumppani ja lapset toisiinsa? Toiset haluavat tehdä sen vasta, kun suhde alkaa tuntua vakavalta. Tilanne on usein lapsille joiltain osin ristiriitainen. Lapset toivovat vanhemman olevan onnellinen, mutta toisaalta uusi ihminen on aluksi vieras ja vie vanhemman huomiota pois lapsesta. Lapsi miettii, mitähän erossa asuva vanhempi tästä asiasta ajattelee. Saanko minä tykätä uudesta isä- tai äitipuolesta? Monenlaiset tunteet nousevat pintaan.

Vaikka tässä tunnemyllerryksessä ei sinällään ole mitään vaarallista, lasta kannattaa suojella turhilta kierroksilta. Lasten reaktioita on syytä kuunnella. Yleensä lapset hyväksyvät uuden kumppanin, jos tämä hyväksyy heidät. Lopullinen päätös on kuitenkin aina aikuisten. Uusi elämäntoveri tekee viisaasti kunnioittaessaan toisen entistä elämää, elossa olevaa tai kuollutta puolisoa, lasten toista vanhempaa.

Ihmisellä on ikävä toisen ihmisen luo. Sydämen ääntä on kuunneltava rakkauden asioissa. Samassa tilanteessa eläviä on muitakin, ja monilla paikkakunnilla järjestettävissä eroryhmissä tai -seminaareissa voi käydä läpi yksin jäämisen kipeitä asioita, myös uuden suhteen alkamiseen liittyviä kysymyksiä.

Aiheeseen liittyvät