Nettikiusaaminen

Kiusaamista voi tapahtua myös netin eri kanavilla ja sosiaalisessa mediassa. Nettikiusaaminen on usein yhteydessä koulukiusaamiseen.

Alle on koottu vinkkejä vanhemmille ja huoltajille, joilla lasta ja nuorta voi tukea netissä tapahtuvan kiusaamisen ehkäisyssä.

1. Osoita kiinnostusta ja juttele netinkäytöstä lapsen kanssa yhtä luontevasti kuin koulupäivän tapahtumista. Näin lapsi kertoo netinkäytöstä mielellään. Kysele, millaisia sovelluksia lapsi käyttää, mistä keskusteluissa jutellaan, keitä lapsi tai nuori somessa ihailee tai seuraa, millaisia kuvia hän itse laittaa nettiin, millaisia blogeja tykkää lukea tai videoita katsoa jne. Jos kyselet lapsen netinkäytöstä vain negatiivisessa tai epäilevässä sävyssä, saattaa lapsi alkaa salailla asioita sinulta. Keskustelun avulla luot luottamusta ja saat tietoa lapsen mediankäyttötavoista, kokemuksista ja asenteista.

2. Lapset ja nuoret eivät aina lähesty aikuista tai kerro aikuiselle nettikiusaamiskokemuksistaan, koska eivät usko aikuisilla olevan kykyä ymmärtää heitä tai keinoja puuttua kiusaamiseen. Jos lapsi kertoo netissä tapahtuneesta kiusaamisesta tue häntä, älä syyllistä netinkäytöstä vaan kiitä, että hän kertoi asiasta sinulle. Kysy ja kuuntele, miten lapsi tai nuori itse toivoisi, että tilannetta lähdetään selvittämään. Pohtikaa yhdessä keinoja kiusaamistilanteiden selvittämiseen.

3. Suhtaudu digitaalisiin ympäristöihin uteliaasti ja osoita lapselle, että ymmärrät, ettei kiusaaminen ole kiinni siitä, onko lapsi netissä vai ei.

4. Kiusaamisviesteihin ei yleensä kannata vastata. Viestit, kuvat ja muut sisällöt kannattaa tallentaa mahdollisia jatkotoimenpiteitä varten. Ruutukaappaus on keino tallentaa mitä kuvaruudulla näkyy. Kiusaa tekevien käyttäjänimet tai profiilit voi merkata muistiin. Myös linkit sivustoille tai sivuille, joilla kiusaamista esiintynyt kannattaa kopioida talteen. Varmista, että lapsi tai nuori tietää, miten muita käyttäjiä voi hänen käyttämissään palveluissa estää tai blokata.

5. Kysy lapselta, haluaako hän näyttää sinulle esimerkkejä siitä, millaista loukkaava kohtelu tai kiusaaminen netissä on ollut. Älä kuitenkaan edellytä lasta tai nuorta näyttämään kaikkia omia henkilökohtaisia viestejään sinulle. Voit menettää lapsesi luottamuksen, jos esimerkiksi seuraat hänen viestittelyään sosiaalisessa mediassa. Muista, että viestintäsalaisuus koskee myös lasten viestejä, vaikka yrittäisitkin toiminnallasi vain suojella lastasi. Älä toimi lapsen tai nuoren selän takana esimerkiksi tutkimalla lapsen puhelinta ilman erityisen painavaa syytä. Jos lapsen netinkäyttö huolettaa, ota asia avoimesti ja rauhallisesti esille ja kerro mikä herättää huolta. Ole valmis tukemaan lasta ja tämän hyvinvointia mediaympäristöissä.

6. Pohdi lapsen tai nuoren kanssa, miten vastaavia tilanteita voitaisiin välttää jatkossa. Kannusta nuorta arvioimaan myös omaa toimintaansa netissä. Muistuta, ettei loukkaavia sisältöjä, kuten kuvia, videoita, viestejä tai perättömiä huhuja tule jakaa ja lähettää verkossa eteenpäin.

7. Keskustele lapsen kanssa palveluissa olevista yksityisyysasetuksista ja pohtikaa yhdessä, onko niitä tarpeen muuttaa. Sovellukset ja palvelujen käyttöehdot päivittyvät, joten asetuksia on syytä tarkistaa säännöllisesti, vähintään päivitysten yhteydessä.

8. Nettikiusaaminen on usein yhteydessä koulukiusaamiseen. Esimerkiksi ryhmästä poissulkemisen tai nolaavien kommenttien aiheuttamat kokemukset eivät rajaudu nuoren elämässä vain niihin tilanteisiin kun nuori on verkossa, vaan ne ovat läsnä tuntemuksina ja olotiloina monin tavoin koulun arjessa. Kysele lapselta myös lapsen kaverisuhteista ja siitä, miten koulussa menee. Jos nettikiusaaja on samassa koulussa, kannattaa olla yhteydessä kouluun. Kuuntele ja huomioi lapsen ja nuoren omia näkemyksiä ja toiveita siitä, miten asiaa lähdetään selvittämään. Jos kiusaamista esiintyy lapsen tai nuoren harrasteporukassa, saata asia harrastustoimintaa vetävän aikuisen, esimerkiksi valmentajan tai ohjaajan tietoon ja pohtikaa ratkaisuja yhdessä.

9. Jos toiminta on palvelun sääntöjen vastaista, lapsen tai nuoren kanssa voi yhdessä ottaa yhteyttä palvelun ylläpitoon.

10. Jos toiminta on laitonta, ota yhteys poliisiin.

11. Keskustele lapsen ja nuoren kanssa netin ja some pelisäännöistä ja kunnioittavasta käytöksestä. Pohtikaa yhdessä, millaiset asiat netissä lisäävät omaa ja toisten hyvinvointia ja myönteistä nettikulttuuria ja mitä jokainen netinkäyttäjä voi osaltaan tehdä. Kannusta lasta hyviin tekoihin ja hyvää ja reiluun kaveruuteen myös netissä. Muista oman esimerkkisi voima kunnioittavassa kohtaamisessa niin netissä kuin kasvokkainkin.