Luin sen netistä, onko se totta?

Kuka vain voi laittaa nettiin melkein mitä vain. Nettitiedon tulkinnan ongelmat liittyvät siihen, mikä netissä on toisaalta myös parasta: julkaiseminen on erittäin helppoa. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että esimerkiksi koululaisen laatimat fanisivut voivat sekoittua filmitähden virallisiin nettisivuihin. Mainoksiakin on vaikeaa erottaa oikeasta tiedosta.

Vaarallista vertaistukea. Hyödyllisen vertaistuken lisäksi netistä löytyy paljon vinoutunutta ja jopa vaarallista tietoa. On haitallista, jos vertaistuki ylläpitää ongelmakäyttäytymistä, kannustaa stereotyyppiseen tai jopa sairaalloiseen ajatteluun, kuten syömishäiriöitä, päihteitä, ihmisvihaa ja itsemurhaa ihannoivat sivustot vertaisryhmineen tekevät. Lukijan maailmankuva voi vinoutua sivustojen virheellisten tietojen ja asiantuntemuksen puutteen vuoksi.

Katse tekijään. On eri asia, onko tieto yksityisen ihmisen henkilökohtaisella kotisivulla vai esimerkiksi jonkin järjestön tai sanomalehden sivulla. Yksityisihmisten kotisivuilla jokin näkökulma saattaa ylikorostua joko tarkoituksella tai vahingossa. Ammattimainen kirjoittaja sen sijaan pyrkii laatimaan tekstinsä aina puolueettomasta näkökulmasta.

Ulkonäkö viestii laadusta… vai viestiikö? Verkkosivuston selkeys, helppokäyttöisyys ja huoliteltu kieliasu kertovat siitä, että julkaisija ottaa verkkopalvelun tosissaan. Jos taas sivusto on rakenteeltaan sekava, kieliasu viimeistelemätön ja asioiden löytäminen sivuilta hankalaa, on syytä epäillä, että sisällön laadussakin on toivomisen varaa. Toisaalta joskus laadukkaan näköinen sivu voi sisältää pelkkää puppua, ja sotkuisen näköinen sivu voi osoittautua varsinaiseksi helmeksi.

Yritysten kotisivujen tarkoitus on edistää myyntiä. Osa yritysten nettisivuista koostuu pelkistä tuotemainoksista ja omakehuista, mutta osa sisältää myös aidosti hyödyllistä tietoa. Yrityksen sivuilla asiatietokin on kuitenkin aina markkinointia.

Lue myös käyttäjien kokemuksia. Jos olet hankkimassa esimerkiksi uutta kameraa tai aiot kokeilla koirallesi uudenlaista kuivaruokaa, älä luota pelkästään valmistajien puheisiin. Netistä löytyy aivan varmasti keskustelupalsta, josta voit lukea tuotetta jo kokeilleiden kokemuksia.

Tässä vielä muutamia vinkkejä siihen, miten voit seuloa nettitiedon kultahiput roskien seasta.

Julkaisija ja keskustelijat
- Kuka on tiedon takana?
- Keitä keskustelijat ovat ja mikä heidän näkökulmansa on?
- Pystytkö päättelemään, miksi tekstit ja kommentit on kirjoitettu?
- Miksi sivuston tekijät / keskustelijat puolustavat jotakin tiettyä näkökulmaa?

Aineiston / keskustelujen laatu
- Korostuuko jokin näkökulma muiden kustannuksella?
- Puuttuuko jokin näkökulma kokonaan?
- Onko faktatietojen lähteet mainittu?
- Onko mielipiteet, mainosaineisto yms. selvästi erotettu faktoista?
- Perustellaanko mielipiteet?
- Onko tekstin kieliasu virheetön? Miltä sivusto näyttää?
- Koska aineisto on viimeksi päivitetty, eli onko tieto ajan tasalla?

Varmistettavuus
- Löytyykö sama tieto useasta toisistaan riippumattomasta lähteestä?
- Mieti vielä, miksi sinun pitäisi uskoa juuri tähän tietoon.