Nettikiusaaminen

Netissä kiusaajana on usein joku koulusta tai harrastuksista tuttu. Mutta toisinaan myös tuntemattomat voivat kiusata ja olla ilkeitä. Pahimmassa tapauksessa nettikiusaaminen on jatkoa koulukiusaamiselle, jolloin kiusattu ei saa olla rauhassa kiusaajilta edes kotonaan.

Nettitilanteissa on harvoin aikuisia läsnä. Se saattaa yllyttää kiusaajaa. Kiusaaja luulee, että voi laukoa törkeyksiä ilman että kukaan puuttuu asiaan. Jos kiusattu kuitenkin tallentaa viestit tai kuvat, hänellä on todiste kiusaamisesta ja voi viedä asian eteenpäin.

Netissä kiusaaja saa suuren yleisön. Sekin voi houkuttaa kiusaajaa ylilyönteihin. Halutaan näyttää koko maailmalle, kuinka kovia jätkiä ollaan. Pahimmillaan yleisö lähtee myös mukaan kiusaamiseen. Joko niin, että alkaa myös lähetellä pilkkaavia viestejä tai niin, että ei puutu asiaan vaan antaa kiusaamisen jatkua.

Netissä pienen piirin huvitukseksi tarkoitettu pila, esimerkiksi pilkkaavat kuvat, videot tai tekstit, voi helposti riistäytyä käsistä. Kurja materiaali saattaa netin palveluissa levitä hyvinkin nopeasti huomattavasti laajemman joukon tietoon kuin kiusaaja alun perin tarkoitti.

Nettikiusaaminen on julkista ja pysyvää ja siten aiheuttaa uhrille häpeän ja loukatuksi tulemisen tunnetta varsin pitkään. Siinä missä välitunnilla tapahtunut kiusaamistapahtuma saattaa tulla vain rajatun joukon tietoon, voi netin kautta levitetty pilkkavideo kopioitua useisiin eri verkkopalveluihin, netin arkistopalveluihin tai toisten netinkäyttäjien tietokoneille ja kännyköihin. Netistä ei saa välttämättä koskaan pois sinne kerran ladattuja kuvia, videoita ja tekstejä. Näin ollen yksittäisestä kiusaamistapahtumasta saattaa löytyä kuva- ja tekstiaineistoa vielä kuukausien tai jopa vuosien päästä.


Kiusaamista netissä ovat esimerkiksi

• Pilkkaavat tai uhkaavat viestit
• Juorujen tai henkilökohtaisten tietojen levittäminen
• Valokuvien manipulointi ja levittäminen
• Toisen nimellä esiintyminen
• Sulkeminen ryhmän ulkopuolelle
• Salasanojen huijaaminen

”haukkumista neekeri huoraks ym koska oon tummaihosen jätkän kaa, mut en välitä, ku mun mies on maailman komein & ihanin, ja kiusaajat on vaa turhia & aivottomia”

”leviteltiin juoruja että olisin raskaana ja pettäisin poikaystävääni jonka kanssa olen seurustellut yli 2 vuotta.”