Jos sinua kiusataan netissä

Älä vastaa kiusaamisviesteihin. Tai jos vastaat, vastaa vain kerran. Äläkä vastaa vihaisena. Silloin voi tulla kirjoitettua paljon sellaisia asioita, joita kadut myöhemmin. Kiusaamisviesteihin vastaaminen saattaa yllyttää kiusaajaa entistä loukkaavampiin kommentteihin ja julmempaan käytökseen. Älä näytä ahdistustasi ja pelkoasi, sillä se on juuri sitä mitä kiusaaja haluaa.

”Haukuttiin monta päivää, sitten vielä hän otti kaverinsa ja siskonsa mukaan peliin. Kun en välittänyt, yhtäkkiä loppui, mutta tuli takas. Nyt on taas lähteny, ja pelkään et tulee taas takas.”

Blokkaa viestit kiusaajalta. Mesessä, sähköpostissa, yhteisöpalveluissa ja monissa chateissa pystyy estämään viestit tietyiltä käyttäjiltä. Lisää kiusaaja mustalle listalle, niin hän ei pääse enää häiriköimään!

Tallenna ja printtaa pilkkaavat viestit, keskustelut ja kuvat. Kiusaamisviestejä ei ole pakko lukea eikä kuvia ole pakko katsoa, mutta ne kannattaa tallentaa. Voit ottaa esimerkiksi ruutukaappauksen (screen shot) kiusaamisviesteistä. voit ottaa kuvan myös ihan tavallisella kameralla. Kun sinulla on mahdollisimman paljon tietoa kiusaamisesta ja kiusaajasta, hänet saadaan vaivattomammin kiinni. Halutessasi voit pitää myös päiväkirjaa tuntemuksistasi – sitäkin voidaan käyttää todisteena kiusaamisesta. Päiväkirjan pitäminen auttaa myös omien tunteiden käsittelemisessä.

Kirjaa mahdollisuuksien mukaan ylös
- nettisivuston osoite
- kiusaamisen päivämäärät ja kellonajat
- kiusaajan nimimerkki, sähköpostiosoite ja IP-osoite

Kerro asiasta jollekin, johon luotat. Esimerkiksi ystävälle, sisarukselle tai jollekin aikuiselle. Voitte yhdessä miettiä keinoja, joilla kiusaamisen saisi loppumaan. Koulusi tukioppilaat ovat olemassa myös sitä varten, että heille voi kertoa kiusaamisesta – myös koulun ulkopuolella tapahtuvasta. Jos kasvokkain puhuminen ystäville tai vanhemmille tuntuu hankalalta, voit lähettää heille vaikka sähköpostia tai kertoa asiasta mesessä.

Älä epäröi kertoa asiasta vanhemmillesi. Sinusta saattaa tuntua, että vanhempasi eivät ole perillä nuorten nettimaailmoista eikä heille sen vuoksi kannata kertoa myöskään nettikiusaamisesta. Kannattaa kuitenkin yrittää: he välittävät sinusta ja haluavat tietää, miksi sinusta tuntuu pahalta. Kun pidät vanhempasi alusta asti kärryillä siitä, mitä netissä teet ja kenen kanssa siellä juttelet, sinun on helpompi mennä kertomaan heille myös ikävämmistä netissä sattuneista asioista.

”Liittyi koulukiusaamiseen, koulukiusaaja lähetteli loukkaavia ja asiattomia kommentteja IRC-gallerian kautta. Kerroin vanhemmilleni ja opettajalle, joka vei asian eteenpäin.”

Ota yhteys sivuston ylläpitoon. Jos nettisivulta selviää palvelun ylläpitäjä, ota tähän yhteyttä. Useilla sivustoilla on asiantunteva ylläpito, joka on tottunut selvittelemään kiusaamistapauksia. Ylläpitäjä voi poistaa pilkkaavan tekstin tai kuvan verkosta ja mahdollisesti selvittää tekstin kirjoittajan. Kiusaaja voi myös saada porttikiellon nettipalveluun. Ilmianto jää vain ylläpidon tietoon, eikä kiusaaja saa koskaan tietää, uka ilmiannon on tehnyt.

Kerro poliisille. Toisen henkilön uhkaaminen, halventaminen tai loukkaaminen voidaan tulkita vahingonkorvauksiin, sakkoihin tai jopa vankeuteen johtavaksi rikokseksi. Älä siis epäröi ottaa yhteyttä myös poliisiin, jos kiusaaminen on vakavaa.