Mistä apua?

Vaikeisiin elämäntilanteisiin ei saa jäädä yksin! Jo pelkkä puhuminen helpottaa oloa. Tämän osion tarkoituksena on esitellä tahoja, joista voit hakea apua erilaisiin tilanteisiin ja huoliin. Ensisijaisesti kannattaa puhua lähellä oleville aikuisille kuten vanhemmille tai koulun työntekijöille. He osaavat auttaa eteenpäin, jos siihen on tarvetta.

Jos et halua jostain syystä puhua lähellä oleville aikuisille tai et saa heiltä tarvitsemaasi apua, voit ottaa yhteyttä paikkakuntasi auttaviin tahoihin. Lisäksi voit ottaa yhteyttä suoraan paikkoihin, jotka ovat erikoistuneet käsittelemään tilannettasi. Voit myös kysyä neuvoa MLL:n Lasten ja nuorten puhelimesta, kirjepalvelusta tai chatista.

Oli huolesi mikä tahansa, sinulla on oikeus saada apua! Esimerkiksi väkivalta ja seksuaalinen väkivalta voivat tuntua joistakin aikuisista käsittämättömiltä. He voivat kieltäytyä uskomasta sinua. Tämä on erittäin väärin. Älä kuitenkaan luovuta ennen kuin tunnet, että sinua on kuunneltu ja olet saanut kaipaamasi avun. On olemassa ihmisiä, jotka haluavat ja voivat auttaa sinua. Sinulla on oikeus saada apua asioihin, jotka tuntuvat pahalta tai painavat mieltäsi.

Huoli puheeksi!

Jos tuntuu vaikealta kertoa huolestasi aikuiselle, voit käyttää Huoli puheeksi -lomaketta. Voit tehdä sen kahdella eri tavalla:

1) Sähköpostilla. Täytä lomake ja tallenna se (painamalla levykekuvaketta vasemmassa yläkulmassa) koneellesi ja liitä se lopuksi sähköpostin liitetiedostoksi. Lähetä sähköposti sille aikuiselle, jonka kanssa haluat asiasta jutella. Muista mainita sähköpostissa oma nimesi, jotta aikuinen tietää keneltä sähköposti on tullut.

2) Paperisena. Täytä ja tulosta lomake ja anna sille aikuiselle, jonka kanssa haluat asiasta jutella. Voit myös tulostaa lomakkeen ja sitten täyttää sen.

Jos olet jo hoitosuhteessa ammattilaisen kanssa etkä ole uskaltanut kertoa hänelle kaikkia asioita, voit tehdä sen tämän lomakkeen avulla. Lomaketta voit käyttää myös suunnitellessasi, mistä haluaisit puhua. Ota huoli puheeksi!

Huoli puheeksi -lomake (pdf)

Huoli puheeksi!
Rikosilmoituspeli