Apua seksuaaliseen häirintään ja väkivaltaan

Seksuaalinen häirintä ja hyväksikäyttö

Jokaisella ihmisellä on oikeus seksuaaliseen koskemattomuuteen: kukaan ei saa kosketella tai kommentoida sinua ikävällä tavalla. Ikävän kosketuksen ja sanailun tunnistat siitä, että siitä jää outo, hämmentynyt olo tai ikävä olo. Varsinkin, jos sinua pyydetään pitämään koskettelu salaisuutena, on sinulle saatettu tehdä väärin.

Sekä tytöt että pojat voivat joutua seksuaalisen häirinnän kohteiksi tai hyväksikäytetyiksi. Tekijänä voi olla mies, nainen tai toinen nuori. On aina väärin tehdä sinulle minkäänlaisia seksuaalisia tekoja silloin, kun et sitä itse halua. Tällainen teko ei ole milloinkaan sinun vikasi!

Kännykän ja netin välityksellä voi tapahtua seksuaalista häirintää tai kaltoinkohtelua. Tämä voi olla myös rikollista, sillä netissä pätevät samat lait kuin muuallakin.

Ei haittaa, vaikka olisit epävarma siitä, onko mitään väärää tai laitonta tapahtunut.  Omiin tunteisiin kannattaa luottaa: jos sinulla on epämiellyttävä olo jostain asiasta johtuen, siitä on aina hyvä puhua aikuiselle. Yhdessä voitte pohtia, onko jotain väärää ja lainvastaista tapahtunut ja mitä seuraavaksi kannattaa tehdä. Voitte tehdä tapahtuneesta yhdessä tarvittaessa rikosilmoituksen. Kertomalla asiasta estät samalla sen, ettei tekijä jatka toimintaansa ja etsi itselleen uusia uhreja.

Jos tekijä on sinulle tuttu ja läheinen aikuinen, silloin voi tuntua helposti, että on kuvitellut kaiken tai että kukaan ei tule uskomaan sinua.  Seksuaalinen häirintä, hyväksikäyttö ja raiskaus ovat aina rikoksia ja tekijä on saatava lopettamaan tällainen toiminta.  Jos tekijä on omasta perheestäsi, on hyvä puhua asiasta myös perheen ulkopuoliselle – esimerkiksi koulun henkilökunnalle kuten opettajalle tai kuraattorille.  

Raiskaus

Raiskaus tarkoittaa toisen ihmisen pakottamista yhdyntään ja on vakava väkivaltarikos.  Myös silloin, jos toinen on puolustuskyvytön (kuten tajuton, sammunut, liian pelokas tai sairas tehdäkseen vastarintaa), yhdyntä määritellään raiskaukseksi. Raiskauksen yrityskin on rikos.

Jos sinut on raiskattu:

  • Älä peseydy, sillä pesu hävittää todisteita.
  • Lähde heti joko poliisilaitokselle tai lääkäriin terveyskeskukseen sen mukaan, kumpi on lähempänä tai auki.
  • Voit myös soittaa hätänumeroon 112 ja pyytää apua.
  • Muista, että sinä et ole tehnyt mitään väärää.
  • Muista, että sinun ei tarvitse selvitä yksin. 
  • Jos avun hakeminen yksin on vaikeaa, pyydä mukaan vanhempi tai vaikka kaveri. 
  • Sinun kannattaa sanoa suoraan, mitä on tapahtunut: ”Minut on raiskattu.”

Lääkäri tutkii sinut ja antaa lausuntonsa poliisille.  Poliisi puolestaan kyselee sinulta tapahtuneesta ja merkitsee tarkasti muistiin kaiken mitä sanot.  Voi olla, että et muista heti kaikkea tärkeää, mutta saat lisätä asioita lausuntoosi myöhemmin.

Raiskauksesta kertominen voi tuntua aluksi vaikealta. On täysin normaalia, että poliisin tai lääkärin luona voi itkettää tai pelottaa. Ne ovat täysin luonnollisia tunteita, ja ammattilaiset ymmärtävät kyllä.

Muista!

  • Tekijä on aina syyllinen ja uhri syytön. Mikään, mitä olet tehnyt tai jättänyt tekemättä, ei tee sinusta syyllistä tapahtuneeseen!
  • Vaikka olisit esimerkiksi pukeutunut paljastaviin vaatteisiin, flirttaillut tai lähtenyt tekijän mukaan, et silti ole syyllistynyt mihinkään väärään. 
  • Vaikka olisit aluksi halunnut seksiä, se ei oikeuta raiskaamiseen. Seksistä saa kieltäytyä missä vaiheessa tahansa.

Seksuaalirikoksen vanhentumisaika on teosta riippuen kymmeniä vuosia ja se vanhentuu aikaisintaan, kun uhri on 28-vuotias.  Vuosia sitten tapahtunutkin asia kannattaa kertoa jollekin luotettavalle aikuiselle ja tehdä rikosilmoitus.  Tärkeintä on, että sinä saat apua.