Siirry sisältöön

Information på svenska

Självständighetsfesten för Finlands barn 7.12.2022

När Finland i fjol fyllde 100 år fylldes Ständerhuset i Helsingfors av över 500 tioåringar som tillsammans firade Finlands självständighet. Denna festtradition på självständighetsdagsaftonen lever vidare som ett arv från 100-årsjubileet.

Den nationella självständighetsfesten för Finlands barn anordnas den 7 december 2022 i Ständerhuset i Helsingfors. Festen arrangeras av statsrådets kansli i samarbete med Mannerheims Barnskyddsförbund och Barnombudsmannens byrå.

Välkommen på fest!

Kommunerna anmäler barnen till festen

Varje kommun får som uppgift att utse två 10 åringar (födda 2012) som får delta och representera kommunen på självständighetsfesten. Vänligen skicka uppgifter om de barn som bjuds in till festen före den 27 oktober 2022.

Vi ber att kommunerna står för barnens och eventuella följeslagares resekostnader och eventuella inkvarteringskostnader så att festen inte medför orimliga utgifter för familjerna.

Vårdnadshavare kompletterar information om barnet

De som deltar har sannolikt redan fått en anmälningslänk till e-posten. Genom att klicka på den kan du kontrollera och vid behov komplettera informationen om ditt barn fram till den 14 november. Vi behöver bland annat information om barnets matallergier, tillstånd att fotografera och intervjua barnet samt vem som följer barnet till festen.

Festen

Ständerhusets adress är Snellmansgatan 9–11.

Alla barn anländer inte samtidigt, utan de är indelade i grupper med olika ankomsttider. Vi önskar att ni ser till att barnet faktiskt anländer den tid som har meddelats i rubriken till brevet som alla barn och vårdnadshavare har fått. Festen börjar klockan 14.00 och tar slut klockan 18.00. Följeslagaren får tyvärr inte komma in i festlokalen. Vi arrangörer tar emot barnen vid dörren och leder dem till garderoben där de får lämna ytterkläder och -skor.

Det är förbjudet att ta med sig ryggsäckar eller vattenflaskor till Ständerhuset. Inneskor kan man ha med i en påse. Inne på festen får man ha en liten väska med t.ex. sin telefon.

Barnen deltar i festen utan sin följeslagare (undantaget barn med specialbehov). På festen finns ett mångsidigt program för barnen och både salt och sött att äta.

Barnens självständighetsfest är en högtidlig tillställning, men framför allt är det barnens fest. När ni väljer kläder är det viktigt att varje barn får komma till festen i sådana festkläder som hen själv tycker är fina.

Det finns medierepresentanter på plats på festen och vi kan inte garantera att barn som deltar i festen inte syns på fotografier och videor. Därför ska varje barn som bjuds in till festen ha vårdnadshavarens samtycke till fotografering och publicering av fotografier eller videor.

På Kyrkogatan vid sidan om Ständerhuset kommer det att finnas nummerskyltar som visar var barnen och följeslagarna ska mötas (1–50, 51–100, 101–150 osv.) efter festen.

På följeslagarkortet finns ett nummer och barnet har ett kort med samma nummer. Barnet överlåts endast till följeslagaren mot följeslagarkortet. Om du inte själv hämtar barnet från festen, ge då följeslagarkortet åt den person som hämtar barnet, så att vi kan försäkra oss om att barnet överlämnas till rätt person. Under festen har följeslagare möjlighet att gå på kaffe/te på vissa caféer i Helsingfors centrum. Man kan även se en direktsändning av festen från sin egna mobila enhet. Kaffebiljetterna kommer med barnens inbjudningar.

Festens tema: Framtidens skapare

Framtiden skapas genom att vi tillsammans påverkar, deltar och handlar aktivt. Samtidigt ska vi ta hänsyn till hållbar utveckling och sätta värde på olika kunskaper och färdigheter. Var och en kan påverka på många olika sätt. Vi kan till exempel vårda naturen, ta hänsyn till andra, skapa gemenskap, vara nyfikna och lära oss nya saker, respektera miljön och sköta om att vi alla mår bra. Temat för vår fest i år är Framtidens skapare.

Vilka yrken finns det i framtiden, och vilka kunskaper och färdigheter behövs då? Vilka uppfinningar eller prestationer är Finland känt för i framtiden? Vad är det bästa och finaste i framtidens Finland?

Vi önskar att varje barn som kommer till festen gör en teckning, tar ett fotografi eller spelar in en video som handlar om dessa ämnen. Barnet kan också skriva en liten berättelse, anteckna sina tankar, skriva en dikt eller rita en serie – stilen är fri! Låt fantasin flöda! Barnet kan också göra kortet tillsammans med sina vänner eller sin skolklass. Korten ska skickas in elektroniskt före festen, och de ställs fram på festen i form av en stor digital mosaik som alla får beundra. Instruktionerna om hur bidragen ska skickas in kommer att läggas ut på festens webbplats.

Vanliga frågor och kontaktuppgifter

Var och när kommer festen att hållas?

Festen hålls på eftermiddagen den 7 december i Ständerhuset i Helsingfors.

Vem arrangerar festen?

Festen arrangeras av statsrådets kansli i samarbete med Mannerheims barnskyddsförbund och Barnombudsmannen.

Vilka bjuds in till festen?

Från varje kommun i Finland bjuds två tioåringar in, barn födda 2012. Vi hoppas att gästlistan ska vara representativ för alla barn i Finland.

Vem väljer ut vilka barn som får komma på festen?

Kommunerna. Vi ber alla kommuner i Finland att utse två tioåringar som åker till festen som representanter för sina kommuner.

Får man ta med sig en följeslagare på festen?

Evenemanget på Ständerhuset är avsett för barnen. Men barn som behöver en personlig assistent får naturligtvis ta med sig en följeslagare på festen.

Klädkod på festen?

Självständighetsfesten för Finlands barn är självklart en viktig fest, men framför allt är det barnens fest. När det gäller klädvalet är det allra viktigaste att varje barn kommer till festen iklädd sådana festkläder som hen själv trivs bäst i.

Har du fler frågor?

Kontakt: tapahtumat@mll.fi, tel. 050 470 8766

Takaisin ylös