Siirry sisältöön

Koulurauha-ohjelma

Koulurauha-ohjelman tavoitteena on rakentaa psyykkisesti, fyysisesti ja sosiaalisesti turvallinen koulupäivä ja kouluvuosi. Päämääränä on edistää koulun yhteisöllisyyttä ja hyvää ilmapiiriä. Tavoitteina on, ettei ketään kiusattaisi, ettei kukaan jäisi yksin ja jokainen oppilas voisi kokea olevansa oman kouluyhteisönsä tärkeä ja hyväksytty jäsen.

Koulurauhatyössä oppilaiden osallisuus on keskiössä. He saavat itse suunnitella, toteuttaa ja arvioida koulurauhatyötä.

Koulurauha kulkee viestikapulan lailla paikkakunnalta toiselle. Koulurauhapaikkakunnalla nimetään koulurauhakoulut, joiden oppilaat suunnittelevat koulurauhatapahtuman ja aineistoa koko vuoden koulurauhatyöhön. Oppilaat myös kirjoittavat vuosittaisen koulurauhan julistustekstin ja valitsevat lukuvuodelle teeman.

Koulurauhasta vetovastuussa olevalla paikkakunnalla MLL:n piirijärjestö kokoaa paikallisen työryhmän, johon kuuluu oppilaiden lisäksi opettajia sekä kunnan, järjestöjen ja poliisin edustajia. Näin vahvistetaan paikallista monialaista yhteistyötä koulukiusaamisen ehkäisemisessä.

Koulurauhatyötä ohjaa valtakunnallinen ohjausryhmä, jossa on edustaja kaikista ohjelmaa toteuttavista organisaatioista. MLL:n lisäksi mukana ovat Opetushallitus, Folkhälsan, Poliisihallitus sekä Suomen Vanhempainliitto.

Koulurauha on julistettu vuosittain vuodesta 1990 lähtien. Ensimmäinen julistustapahtuma järjestettiin Turussa. Suomessa kehitetty koulurauhamalli on ainutlaatuinen ja sitä on levitetty myös muihin Euroopan maihin kuten Viroon, Kreikkaan, Espanjaan ja Puolaan.

Myös Ahvenanmaalla on julistettu koulurauha vuodesta 2007 alkaen. Järjestäjinä toimivat Ahvenanmaan Folkhälsan, Pelastakaa Lapset ry, Ahvenanmaan rauhaninstituutti sekä maakuntahallituksen koulutoimi.

Aiheeseen liittyvät

Ota yhteyttä

Satu Suomalainen

Asiantuntija, kouluyhteistyö

satu.suomalainen(at)mll.fi
050 467 8670

Takaisin ylös