Siirry sisältöön

Koulurauha

Koulurauha-ohjelma on Mannerheimin Lastensuojeluliiton, Poliisihallituksen, Opetushallituksen, Folkhälsanin ja Suomen Vanhempainliiton yhteinen ohjelma, jonka tavoitteena on kouluyhteisön hyvinvoinnin ja turvallisuuden edistäminen.

Ohjelman keskeisiä periaatteita ovat oppilaiden osallisuus, yhteisöllisyys ja yhdessä tekeminen – ilon ja innon tuominen koulutyöhön. Tavoitteena on, että kaikilla kouluyhteisön jäsenillä on koulussa hyvä olla ja, että ketään ei kiusattaisi, kukaan ei jäisi yksin ja jokainen oppilas voisi kokea olevansa oman kouluyhteisönsä tärkeä ja hyväksytty jäsen. Oppimista tukeva, turvallinen ja toimiva koulu vaatii aktiivista työtä ympäri lukuvuoden.

Lukuvuoden 2024-2025 koulurauha julistetaan 28.8.2024 klo 10-11 Hämeenlinnasta. Suoraa lähetystä koulurauhatapahtumasta voi seurata Yle Areenasta.  Oppilaat valitsivat lukuvuoden teemaksi ”Et ole yksin – Du är inte ensam”.

Mikä on koulurauha?

Koulurauha-ohjelman tavoitteena on rakentaa psyykkisesti, fyysisesti ja sosiaalisesti turvallinen koulupäivä ja kouluvuosi. Keskeistä on oppilaiden osallisuus koulurauhan rakentamiseen. Päämääränä on edistää koulun yhteisöllisyyttä ja hyvää ilmapiiriä.

Lisää Koulurauha-ohjelmasta

Koulurauhan toimintaideat

Koulurauhaa rakennetaan monin pienin teoin. Välillä kouluarki on hyvä katkaista esimerkiksi yhteisellä teema- tai juhlapäivällä. Koulurauha-ohjelma on vuosien varrella tuottanut monia toimintavinkkejä sekä koulun arkeen että juhlaan.

Lisää koulurauhan toimintaideoista

Koulurauha käytännössä

Turvallinen opiskeluympäristö tarkoittaa sekä fyysistä että psyykkistä ja sosiaalista turvallisuutta. Jokaisella pitää olla oikeus käydä koulua rauhassa. Turvallisen ryhmän syntymiseen täytyy panostaa tutustuttamalla oppilaita toisiinsa sekä ryhmäyttämällä.

Lisää ryhmäyttämisestä

Päiväkotirauha

Päiväkotirauha on lapsia ja vanhempia osallistava kiusaamisen vastainen toimintatapa. Päiväkotirauhan tavoitteena on vahvistaa lasten, vanhempien ja kasvattajien yhteistyötä ja osallisuutta hyvän kasvuympäristön luomisessa.

Lisää päiväkotirauhasta

Yhteistyökumppanit

Takaisin ylös