Siirry sisältöön

Koulurauha

Koulurauha-ohjelma on Mannerheimin Lastensuojeluliiton, Poliisihallituksen, Opetushallituksen, Folkhälsanin ja Suomen Vanhempainliiton yhteinen ohjelma, jonka tavoitteena on kouluyhteisön hyvinvoinnin ja turvallisuuden edistäminen. Ohjelman keskeisiä periaatteita ovat oppilaiden osallisuus, yhteisöllisyys ja yhdessä tekeminen ─ ilon ja innon tuominen koulutyöhön. Tavoitteena on, että kaikilla kouluyhteisön jäsenillä on koulussa hyvä olla ja, että ketään ei kiusattaisi, kukaan ei jäisi yksin ja jokainen oppilas voisi kokea olevansa oman kouluyhteisönsä tärkeä ja hyväksytty jäsen. Oppimista tukeva, turvallinen ja toimiva koulu vaatii aktiivista työtä ympäri lukuvuoden.

Lukuvuoden 2022-2023 koulurauha julistetaan 17.8. klo 10 Joensuussa. Tilaisuutta voi seurata livestriimin kautta alla olevasta linkistä. Tilaisuus myös tallennetaan ja tallenne on katsottavissa kuukauden ajan.

Koulurauhatapahtuman live!

Tervetuloa mukaan seuraamaan Koulurauhan julistustapahtumaa 17.8. klo 10 livenä. Pääset livelähetykseen alla olevasta linkistä.

Koulurauha-tapahtuman livelähetys

Mikä on koulurauha?

Koulurauha-ohjelman tavoitteena on rakentaa psyykkisesti, fyysisesti ja sosiaalisesti turvallinen koulupäivä ja kouluvuosi. Keskeistä on oppilaiden osallisuus koulurauhan rakentamiseen. Päämääränä on edistää koulun yhteisöllisyyttä ja hyvää ilmapiiriä.

Lisää Koulurauha-ohjelmasta

Koulurauhan toimintaideat

Koulurauhaa rakennetaan monin pienin teoin. Välillä kouluarki on hyvä katkaista esimerkiksi yhteisellä teema- tai juhlapäivällä. Koulurauha-ohjelma on vuosien varrella tuottanut monia toimintavinkkejä sekä koulun arkeen että juhlaan.

Lisää koulurauhan toimintaideoista

Turvallinen koulu

Turvallinen opiskeluympäristö tarkoittaa sekä fyysistä että psyykkistä ja sosiaalista turvallisuutta. Turvallinen koulu rakennetaan yhdessä. Koulussa, jossa on oman kaveripiirin ja luokat ylittävää vuorovaikutusta ja rakentavaa ja iloista toimintaa, voi tuntea olevansa osa yhteisöä. Sellaisessa koulussa viihtyy ja kasvaa myös ihmisenä.

Lisää turvallisesta koulusta

Päiväkotirauha

Päiväkotirauha on lapsia ja vanhempia osallistava kiusaamisen vastainen toimintatapa. Päiväkotirauhan tavoitteena on vahvistaa lasten, vanhempien ja kasvattajien yhteistyötä ja osallisuutta hyvän kasvuympäristön luomisessa.

Lisää päiväkotirauhasta

Takaisin ylös