Koulurauha

Koulurauha-ohjelma on Mannerheimin Lastensuojeluliiton, Poliisihallituksen, Opetushallituksen, Folkhälsanin ja Suomen Vanhempainliiton yhteinen ohjelma, jonka tavoitteena on kouluyhteisön hyvinvoinnin ja turvallisuuden edistäminen. Ohjelman keskeisiä periaatteita ovat oppilaiden osallisuus, yhteisöllisyys ja yhdessä tekeminen ─ ilon ja innon tuominen koulutyöhön. Tavoitteena on, että kaikilla kouluyhteisön jäsenillä on koulussa hyvä olla ja, että ketään ei kiusattaisi, kukaan ei jäisi yksin ja jokainen oppilas voisi kokea olevansa oman kouluyhteisönsä tärkeä ja hyväksytty jäsen. Oppimista tukeva, turvallinen ja toimiva koulu vaatii aktiivista työtä ympäri lukuvuoden.

Lukuvuoden 2019-2020 Koulurauhan julistus

Ensi lukuvuoden valtakunnallinen koulurauha julistetaan 20.8. Kajaanissa klo 12. Paikallinen työryhmä ideoi Koulurauhatapahtumaa ja sitä, miten koulurauhaa pidetään kouluissa yllä koko lukuvuoden ajan. Suunnitteluryhmässä on mukana oppilaita ja opettajia Lehtikankaan koulusta, Keskuskoulusta, Kajaani lyseolta, Kainuun ammattiopistosta, Kajaanin lukiosta sekä nykarlebyläisestä Zachariasskolanista.

Lue lisää siitä, mikä Koulurauha-ohjelma oikein on!

Lue lisää

Koulurauha julistettiin Vantaalla

Lukuvuoden 2018–2019 Koulurauha julistettiin Vantaan Energia Areenalla 22.8. Ohjelmassa nähtiin koulurauhan julistamisen lisäksi oppilaiden musiikki- ja tanssiesityksiä, presidentin videotervehdys sekä vierailevina tähtiesiintyjinä Kalevauva.fi, Idols-voittaja Anniina Timonen sekä Tanhupallo. Katso alta tallenne tapahtumasta!

Katso tallenne tästä

Koulurauhan videokilpailu

Koulurauhan teemana on tänä vuonna vaikuttaminen. Koulurauhan videokilpailu on nyt päättynyt ja videoita käydään par’aikaa läpi. Parhaimmisto lähetetään Kalevauva-fi-yhtyeelle katsottavaksi ja he päättävät, ketkä voittavat palkinnot oman luokan kivaan yhteiseen tekemiseen!

Lue lisää

Testaa millainen vaikuttaja olet!

Koulurauhan tavoitteena on luoda kouluihin hyväksyvä ja turvallinen ympäristö jossa jokainen huomataan omana itsenään ja toisia tuetaan ja autetaan. Tee testi Nuortennetissä ja ota selvää miten vaikutat kouluympäristöösi!

Lue lisää

Mikä on koulurauha?

Koulurauha-ohjelman tavoitteena on rakentaa psyykkisesti, fyysisesti ja sosiaalisesti turvallinen koulupäivä ja kouluvuosi. Keskeistä on oppilaiden osallisuus koulurauhan rakentamiseen. Päämääränä on edistää koulun yhteisöllisyyttä ja hyvää ilmapiiriä.

Lue lisää

Koulurauhan toimintaideat

Koulurauhaa rakennetaan monin pienin teoin. Välillä kouluarki on hyvä katkaista esimerkiksi yhteisellä teema- tai juhlapäivällä. Koulurauha-ohjelma on vuosien varrella tuottanut monia toimintavinkkejä sekä koulun arkeen että juhlaan.

Lue lisää

Turvallinen koulu

Turvallinen opiskeluympäristö tarkoittaa sekä fyysistä että psyykkistä ja sosiaalista turvallisuutta. Turvallinen koulu rakennetaan yhdessä. Koulussa, jossa on oman kaveripiirin ja luokat ylittävää vuorovaikutusta ja rakentavaa ja iloista toimintaa, voi tuntea olevansa osa yhteisöä. Sellaisessa koulussa viihtyy ja kasvaa myös ihmisenä.

Lue lisää

Päiväkotirauha

Päiväkotirauha on lapsia ja vanhempia osallistava kiusaamisen vastainen toimintatapa. Päiväkotirauhan tavoitteena on vahvistaa lasten, vanhempien ja kasvattajien yhteistyötä ja osallisuutta hyvän kasvuympäristön luomisessa.

Lue lisää

Yhteistyökumppanit