Hoppa till innehållet

Skolfreden 2023−2024

Skolfreden utlyste i Ylivieska 23.8. Skolfreden utlyste i år för 33:a gången.

Eleverna har valt ”olikhet är en rikedom” som skolfredstema för läsåret. Syftet med temat är att påminna att alla har rätt att vara sig själva och alla har sitt personliga värde.

Utlysningstexter för Skolfreden 2023

Här kan du hämta utlysningstexten för Skolfreden 2023 på flera språk. Skriv gärna ut utlysningstexten och häng den på väggen i skolan eller läs upp den på olika språk till exempel under morgonsamlingen. Här finns också mycket annat material om hur skolfred kan upprätthållas under hela läsåret.

Stödmaterial

Inspelning på Yle Arenan

Skolfreden utlyste i Ylivieska 23.8.2023. Vid utlysningsevenemanget för Skolfreden uppläste den utlysningstext eleverna skrivit. Under evenemanget uppträder eleverna med program de förberett, och sångerskan Aliisa Syrjä medverkar som årets stjärnartist.

Se inspelning på Yle Arenan

Skolfredsuppgifter

Eleverna i skolfredsarbetsgruppen i Ylivieska har tagit fram mångsidiga skolfredsuppgifter för läsåret 20232024. Som en röd tråd genom uppgifterna löper läsårets tema ”Olikhet är en rikedom”. En del av uppgifterna utförs online medan andra kan skrivas ut. Syftet med uppgifterna är att påminna om skolfredsarbetets betydelse under hela läsåret.

Uppgifter 2023

Vad är Skolfreden?

Skolfredsprogrammet är organiserat av Folkhälsan, Finlands Föräldraförbund, Mannerheims Barnskyddsförbund, inrikesministeriets polisavdelning och Utbildningsstyrelsen. Idén med programmet är att åstadkomma en skoldag och ett skolår som är trygga i psykisk, fysisk och social bemärkelse. Det centrala är skolelevernas andel i processen. Målet är att främja samhörighetskänslan och en god atmosfär på skolan.

Läs mer om programmet

Från en ort till en annan

Skolfreden går från ort till ort likt en stafettpinne. På årets skolfredsort utses ett antal skolfredsskolor där eleverna planerar utlysningsevenemanget och tar fram skolfredsmaterial för hela det kommande läsåret.

I skolfredsarbetsgruppen i Ylivieska ingår elever och lärare från Taanilan koulu, Kaisaniemen koulu, Ojakylän koulu och Raudaskosken koulu. Som svensk skola medverkar Svenska Privatskolan i Uleåborg.

Foto Iida Lesell

I samarbete med

Tillbaka till toppen