Hoppa till innehållet

Skolfreden 2024−2025

Läsåret 2024–2025: Du är inte ensam

Skolfreden utlystes för 34:e gången 28.8.2024 i Tavastehus, och som tema hade eleverna valt ”Du är inte ensam” för att lyfta fram betydelsen av samhörighet och stöd till varandra. Vid skolfredsevenemanget medverkade eleverna, republikens president Alexander Stubb och sångaren Robin Packalen. Inspelningen kan ses på Yle Arenan under hela läsåret.

I arbetsgruppen som planerade och förverkligade skolfredsprogrammet ingick elever och lärare från Seminaarin koulu och Miemalan koulu i Tavastehus, Iittalan yhtenäiskoulu, Lammin lukio och Svenska Samskolan i Tammerfors.

Inspelning från utlysningsevenemanget på Yle Arenan

Läs om Skolfreden 2024–2025 i tidningen Koululainen

Bilder: Maiju Forss

Dagisfred processutbildning med fokus på bemötande 7.5 och 15.5 kl. 12-14

För stöda det konkreta arbetet med Dagisfred ordnar vi en virtuell kostnadsfri processutbildning med temat bemötande. Utbildningen består av två dagar som handlar om hur du kan skapa Dagisfred och främja ett tryggt och trivsamt klimat i barngruppen.

 

Anmäl dig här

De vuxnas ansvar att föregå med gott exempel

Det som oroar barn mest vid skolstarten är hur det ska bli med förhållandet till kamraterna. Professor Niina Junttila påminner oss om att föräldrar är ansvariga för att föregå med gott exempel i fråga om att visa hänsyn mot andra och låta dem vara med.

Läs mer på bloggen

Skolfredsmaterial

Utlysningstexter för Skolfreden

Eleverna i skolfredsarbetsgruppen formulerar inför varje läsår en utlysningstext för Skolfreden utifrån det tema de valt.

Mer information
  • Utlysningstexterna översätts till de hemspråk som förekommer bland skolfredsskolornas elever.
  • Utlysningstexterna kan läsas upp på olika språk på skolans högtalarsystem, under gemensamma aktiviteter som morgonsamlingar eller vid skolans eget skolfredsevenemang.
  • Texterna kan också skrivas ut och hängas upp på väggen för att påminna om Skolfreden.

Utlysningstexter 2024

Den finska utlysningstexten 2024 på teckenspråk

 

Skolfredsuppgifter

Eleverna har tagit fram uppgifter för att stärka Skolfreden och dess tema under hela läsåret. Här finns onlineuppgifter, material att skriva ut, övningar, spel och tävlingar. Pröva dem med din klass!

Uppgifter

2024: Du är inte ensam (Tavastehus)

2023: Olikhet är en rikedom (Ylivieska)

Tidigare uppgifter:

Andra:

Skolfredslåten

Skolfreden utlystes 2019 i Kajana. Skolfredsarbetsgruppen skrev Skolfredslåten för att berätta om betydelsen av skolfred: Vänner ska alltid stödjas. Och hej bli hjälpta, uppmuntrade och lyssnade till. Låt oss arbeta som en grupp så att ingen lämnas ensam. Skolfred är vad som behövs här!

Spelregler på finska

Mobilspel: Hitta Frid

Mobilspelet, som riktar sig till elever i årskurs 3–9, lär ut sätt att skapa gruppanda och påminner spelarna om att var och en har ansvar för att skapa skolfred. Spelet kan till exempel användas som uppvärmning inför utlysningsevenemanget för Skolfreden eller för att stärka gemenskapen i skolan och klasserna. Spelet finns tillgängligt på finska och svenska.

Spelet

Stöd för skolfredsarbetet

Skolfreden byggs upp genom många små gärningar. Bland annat bidrar handlingar i vardagen och gemensamma temadagar till den. Det viktigaste inom skolfredsprogrammet är att eleverna själva är delaktiga. Här följer några tips!

1. Gör upp en plan för Skolfreden

I planen sammanfattas alla evenemang och åtgärder för att främja välmåendet i skolan under läsåret. Det är viktigt att eleverna deltar aktivt, och med hjälp av planen blir det tydligt vad som redan görs i skolan för att stärka gemenskapen, trivseln och tryggheten. Det är här alltså inte frågan om att skapa nya funktioner, utan att kartlägga och utvärdera det som redan görs.

Planen kan innehålla temadagar och aktiviteter, föräldramöten, kartläggning av mobbningssituationer och morgonsamlingar kring ämnet.

2. Ordna ett skolfredsevenemang

Skolorna kan ordna lokala utlysningsevenemang för Skolfreden som en gemensam fest för hela skolan eller i form av en morgonsamling. Vid evenemanget påminns deltagarna om att var och en har ansvar för välbefinnandet och tryggheten i skolan.

Idéer för evenemanget:

  • Eleverna kan inför utlysningsevenemanget samla in idéer från klasserna kring betydelsen av skolfred och hur den kan upprätthållas under läsåret.
  • Eleverna kan vara programvärdar under evenemanget och uppträda med musik eller skådespel.
  • Utlysningstexten kan läsas upp på flera språk.
  • Skolans metoder för att förebygga och ingripa vid mobbning presenteras. Samtidigt kan väneleverna presentera sig och berätta om hur de förebygger mobbning och ensamhet i skolan.

Morgonsamling:

  • Utlysningstexten läses upp på högtalarsystemet eller i festsalen.
  • Efter morgonsamlingen diskuterar de olika klasserna tryggheten i skolan och hur eleverna kan bidra till den.
3. Påminn om skolfreden

Morgonsamlingar
Morgonsamlingen erbjuder ett enkelt sammanhang för att behandla skolfreden. Morgonens texter stärker elevernas delaktighet och förmedlar budskap ”från unga till unga”. En samling texter har tagits fram för att läsas upp av eleverna i syfte att stärka skolfredsarbetet.

  • Tekstit tulossa

Skolfred genom att skapa gruppsammanhållning

Fortlöpande interaktion och att eleverna ges möjlighet att lära känna varandra utgör förutsättningar för trygghet i gruppen.

Mer information

Frågor

Skolfredsprogrammet
Erja Anttonen
p. 050 345 7992
erja.anttonen(at)mll.fi
Mannerheims Barnskyddsförbund

Följ oss

Tillbaka till toppen