Skolfreden byggs upp genom många små gärningar. Bland annat bidrar handlingar i vardagen och gemensamma temadagar till den. Det viktigaste inom skolfredsprogrammet är att eleverna själva är delaktiga. Här följer några tips!
1. Gör upp en plan för Skolfreden
I planen sammanfattas alla evenemang och åtgärder för att främja välmåendet i skolan under läsåret. Det är viktigt att eleverna deltar aktivt, och med hjälp av planen blir det tydligt vad som redan görs i skolan för att stärka gemenskapen, trivseln och tryggheten. Det är här alltså inte frågan om att skapa nya funktioner, utan att kartlägga och utvärdera det som redan görs.
Planen kan innehålla temadagar och aktiviteter, föräldramöten, kartläggning av mobbningssituationer och morgonsamlingar kring ämnet.
2. Ordna ett skolfredsevenemang
Skolorna kan ordna lokala utlysningsevenemang för Skolfreden som en gemensam fest för hela skolan eller i form av en morgonsamling. Vid evenemanget påminns deltagarna om att var och en har ansvar för välbefinnandet och tryggheten i skolan.
Idéer för evenemanget:
- Eleverna kan inför utlysningsevenemanget samla in idéer från klasserna kring betydelsen av skolfred och hur den kan upprätthållas under läsåret.
- Eleverna kan vara programvärdar under evenemanget och uppträda med musik eller skådespel.
- Utlysningstexten kan läsas upp på flera språk.
- Skolans metoder för att förebygga och ingripa vid mobbning presenteras. Samtidigt kan väneleverna presentera sig och berätta om hur de förebygger mobbning och ensamhet i skolan.
Morgonsamling:
- Utlysningstexten läses upp på högtalarsystemet eller i festsalen.
- Efter morgonsamlingen diskuterar de olika klasserna tryggheten i skolan och hur eleverna kan bidra till den.
3. Påminn om skolfreden
Morgonsamlingar
Morgonsamlingen erbjuder ett enkelt sammanhang för att behandla skolfreden. Morgonens texter stärker elevernas delaktighet och förmedlar budskap ”från unga till unga”. En samling texter har tagits fram för att läsas upp av eleverna i syfte att stärka skolfredsarbetet.
Skolfred genom att skapa gruppsammanhållning
Fortlöpande interaktion och att eleverna ges möjlighet att lära känna varandra utgör förutsättningar för trygghet i gruppen.
Mer information