Hoppa till innehållet

Skolfreden 2024−2025

Skolfreden utlyses i Tavastehus 28.8. kl 10. Skolfreden utlyses i år för 34:a gången.

Eleverna har valt ”du är inte ensam” som skolfredstema för läsåret.

Evenemanget direktsänt på Yle Arena

Du kan följa sändningen av skolfredsevenemanget direkt på Yle Arena den 28 augusti med start kl. 10.00. I programmet ingår en utlysning om skolfreden på finska och svenska, presentationer av elever och överraskningsgäster. En inspelning av evenemanget publiceras här efter evenemanget.

En länk till Yle Arena kommer att läggas till här cirka en vecka före evenemanget.

Utlysningstexter för Skolfreden 2024

Här kan du hämta utlysningstexten för Skolfreden 2024 på flera språk. Skriv gärna ut utlysningstexten och häng den på väggen i skolan eller läs upp den på olika språk till exempel under morgonsamlingen. Här finns också mycket annat material om hur skolfred kan upprätthållas under hela läsåret.

Utlysningstexter 2024

Skolfredsuppgifter

Elevernas arbetsgrupp har planerat ett brett utbud av aktiviteter för att bevara skolfreden under hela läsåret.

Kolla in Hämeenlinnas arbetsgrupps uppgifter, till exempel Skolfreden Kahoot och korsord. För grundskolor finns det ett bra Rastlekar för skolor -häfte. Prova den med din klass!

Skolfredsuppgifter

Skolfreden under hela skolåret

Skolfreden kan genomföras i skolans vardag, t.ex. genom att använda färdiga morgonsamlingen, ordna ett skolfredevenemang eller integrera skolfredsaktiviteter i lektionerna. Se även anvisningarna för att göra upp en plan för skolfreden.

Verksamhetsidéer

Vad är Skolfreden?

Skolfredsprogrammet är organiserat av Folkhälsan, Finlands Föräldraförbund, Mannerheims Barnskyddsförbund, inrikesministeriets polisavdelning och Utbildningsstyrelsen. Idén med programmet är att åstadkomma en skoldag och ett skolår som är trygga i psykisk, fysisk och social bemärkelse. Det centrala är skolelevernas andel i processen. Målet är att främja samhörighetskänslan och en god atmosfär på skolan.

Läs mer om programmet

Från en ort till en annan

Skolfreden går från ort till ort likt en stafettpinne. På årets skolfredsort utses ett antal skolfredsskolor där eleverna planerar utlysningsevenemanget och tar fram skolfredsmaterial för hela det kommande läsåret.

I skolfredsarbetsgruppen i Tavastehus ingår elever och lärare från Seminarieskolan, Miemalan koulu, Iittalan yhtenäiskoulu, Lammin lukio och Svenska Samskolan i Tammerfors.

I samarbete med

Tillbaka till toppen