Hoppa till innehållet
HJM-keräyksen kuva. EI KÄYTETÄ MUUSSA YHTEYDESSÄ.

Insamlingen Jul i sinnet påminner om fattigdom i barnfamiljer och delar ut matgåvor

Insamlingen Jul i sinnet sprider åter glädje bland mindre bemedlade barnfamiljer genom utdelning av matpresentkort. Insamlingen behövs verkligen eftersom coronakrisen har ökat familjernas ekonomiska svårigheter.

Coronakrisen har påverkat barnfamiljer på två sätt. Den har försvårat situationen för de familjer som hade det svårt med ekonomin sedan tidigare. Dessutom har pandemin lett till permitteringar och uppsägningar, och ekonomiska svårigheter bland småföretagare. Som följd har allt fler familjer blivit ekonomiskt utsatta och är i behov ab hjälp.

– Allt fler barnfamiljer har blivit tvungna att ställa sig i brödköerna under pandemin. Våra matutdelningar visar att också unga söker mathjälp, antingen till sig själva eller till familjen, berättar Maaret Alaranta, koordinator för social välfärd vid Finlands Röda Kors.

Undantagstillståndet har också ökat inlärnings- och välfärdsskillnaderna mellan barn. De överansträngda föräldrarna kan ha svårt att stödja barnens skolgång och hobbyer. Samtidigt har nedskärningar gjorts i tjänsterna för barnfamiljer, vilket skapar en serviceskuld.

– Coronapandemin kommer antagligen att ha en långvarig inverkan på barnens välmående, särskilt om vi inte kan svara på familjens ökade behov av stöd i tid, säger Esa Iivonen, ledande sakkunnig vid Mannerheims Barnskyddsförbund (MLL).

I Finland bor cirka 121 000 barn i mindre bemedlade familjer. Det är nästan 12 procent av alla barn. Familjens fattigdom kan bero på många olika orsaker, men till de vanligaste räknäs föräldrarnas skilsmässa och ensam vårdnad, långtidssjukdomar, arbetslöshet och låga inkomster i familjen.

För barn i mindre bemedlade familjer är utanförskap ofta den mest centrala upplevelsen av fattigdom. Barn och unga som tagit del av MLL:s tjänster och svarat på enkäter berättar att familjens svåra ekonomiska situation definierar sitt status i förhållande till andra: ”Man kan inte göra samma saker som alla andra, man blir utanför.

Skam, utanförskap och depression är bekanta känslor för många barn i mindre bemedlade familjer. Det är svårt att känna sig jämlik med alla andra. Familjens ekonomiska situation orsakar också gräl och osäkerhet: ”Jag är rädd att pengarna tar slut. Vad kommer att hända med oss då? Måste vi t.ex. flytta? Vart ska vi då ta vägen?

Barn i mindre bemedlade familjer litar inte lika mycket på sina egna möjligheter som andra jämnåriga, och de har en svagare tro på en god framtid än andra. ”Ibland tänker man bara att är det så här som hela livet kommer att vara. Kan man någonsin få allt det som andra har.

Fattigdom i barndomen är ett allvarligt problem som påverkar livet långt in i vuxen åldern. Det är svårt att eliminera fattigdom helt och hållet, men den kan minskas och dess effekter går att lindra. T.ex. om vi skulle kunna förbättra grundtryggheten och nivån på familjeförmåner, sänka boendekostnaderna och höja de lägsta lönerna skulle det minska på fattigdomen i barnfamiljer.

Känslan av utanförskap kan bli särskilt stark i mindre bemedlade barnfamiljer kring julen. Det kan vara omöjligt för föräldrarna att skaffa julmat och julklappar åt barnen, även om man vill ge dem lyckliga minnen av barndomens jular.

Insamlingen Jul i Sinnet ordnas av Mannerheims Barnskyddsförbund och Finlands Röda Kors. I år ordnas insamlingen för den 25:e gången. Insamlingen har som mål att samla in 2,5 miljoner euro. Då kan vi ge ett matpresentkort värt 70 euro till 36 000 finländska barnfamiljer som behöver hjälp. Insamlingstiden är 19.11–24.12.2021.

 • På webbplatsen på adressen hyvajoulumieli.fi/sv/
 • Med MobilePay till 66020
 • På bankkontot för insamlingen Jul i Sinnet: IBAN FI33 5780 4120 0801 60. Referens: 5429
 • Genom att ringa till insamlingstelefonen 0600 16555 (10,01 e + lna/msa)
 • Genom att skicka sms:
  o Donera 10 € genom att skicka textmeddelandet HJM till numret 16499
  o Donera 10 € genom att skicka textmeddelandet HJM10 till numret 16499
  o Donera 20 € genom att skicka textmeddelandet HJM20 till numret 16499
  o Donera 30 € genom att skicka textmeddelandet HJM30 till numret 16499

Tilläggsinformation ger:
Kommunikationsdirektör Liisa Partio, Mannerheims Barnskyddsförbund, liisa.partio(a)mll.fi, tfn 040 580 8984
Koordinator för social välfärd Maaret Alaranta, Finlands Röda Kors, maaret.alaranta(a)punainenristi.fi, tfn 040 358 3257
Informatör Eveliina Kutila, eveliina.kutila(a)mll.fi, tfn 040 580 2393

Aiheeseen liittyvät

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Huomioithan, että kommenttisi julkaistaan tarkistuksen jälkeen.

Tillbaka till toppen