Siirry sisältöön

Kokemustarinoita eri elämäntilanteista

Tästä osiosta löytyy kokemustarinoita erilaisista elämävalinnoista lapsilla ja ilman. Tarinoissa käsitellään muun muassa vapaaehtoista lapsettomuutta ja erilaisia tapoja saada lapsi osaksi elämää.

Kokemustarinat ovat ihmisten aitoja elämäntarinoita ja kertojat ovat halunneet jakaa tarinansa, jotta samassa tilanteessa olevat saisivat niistä tukea. Kertojien nimet on muutettu yksityisyyden suojaamiseksi.

Pohditko, haluatko vanhemmaksi vai et? Älä jää ajatustesi kanssa yksin. Kirjoita nettikirjepalveluun, jossa voit pohtia elämäntilannettasi MLL:n työntekijän kanssa.

Siirry nettikirjepalveluun

Introverttinä perhehulinassa

Maaret on introvertti ja herkkä äänille. Nämä ominaisuudet eivät kuitenkaan estäneet häntä tulemasta kolmen lapsen äidiksi. Vaihtuvat niksit ja omannäköiset ratkaisut auttavat jaksamaan kuormitusta.

Lue Maaretin tarina

Kaksi aikuista ja koira

Kaisla ei ole koskaan samaistunut niihin, jotka haluavat palavasti lapsia. Vapaaehtoinen lapsettomuus on tuonut mahdollisuuden elää omannäköistä elämää, johon kuuluvat vaativa vapaaehtoistyö ja koiraharrastus.

Lue Kaislan tarina

Ystävien yhteinen perhe

Lapsuudenystävä ehdotti Lauralle, että tämä hankkisi lapsen hänen kanssaan. Laura harkitsi ja suostui. Kumppanuusvanhemmuudesta avautui uusi tapa muodostaa perhe.

Lue Lauran tarina

Lapset osaksi elämää tukiperhetoiminnan kautta

Helena ei toiveistaan huolimatta saanut omia lapsia. Tukiperheenä toimiminen on kuitenkin tarjonnut pilkahduksen vanhemmuudesta. Sittemmin Helena on ilokseen voinut toimia tukiperheenä usealle eri lapselle.

Lue Helenan tarina

Maailman ympäri ilman lasta

Alina ei tykännyt lapsena kotileikeistä sen enempää kuin pienempien lasten hoivaamisesta. Nuorena aikuisena saatu oivallus siitä, että elämää on mahdollista elää ilman lapsia itselle sopivalla tavalla, huojensi.

Lue Alinan tarina

Empimisen jälkeen onnelliseksi äidiksi

Lilja epäröi äitiyttä pitkään. Vanhemmuudesta etukäteen saatu negatiivinen kuva vaikeutti päätöksen tekemistä. Lilja päätti kuitenkin yrittää ja on nyt kahden lapsen onnellinen äiti.

Lue Liljan tarina

Valintana kumppanuusvanhempi

Katille ja hänen vaimolleen kumppanuusvanhemmuus oli luonnollinen valinta, kun tuttavapiiristä löytyi sopiva ehdokas kumppanuusisäksi. Tyytyväisessä apilaperheessä asiat ovat loksahdelleet yksi toisensa jälkeen kohdalleen.

Lue Katin tarina

Sterilisaatiolla vahvistettu päätös

Ninni on tiennyt aina, ettei halua lapsia. Kun puoliso oli samaa mieltä, asia sai lopullisen varmistuksen. Sterilisaatio on helpottanut Ninnin oloa, sillä nyt ei tarvitse pelätä ei-toivottua raskautta.

Lue Ninnin tarina

Liikuntavammaisena äidiksi

Vilma tiesi jo varhain haluavansa äidiksi. Etenevä fyysinen sairaus ei estänyt haavetta toteutumasta. Vilmalla on teini-ikäinen lapsi, ja perhe on sittemmin täydentynyt miesystävällä.

Lue Vilman tarina

Yksin äidiksi

Annan biologinen kello tikitti eikä hänellä ollut kumppania. Hän päätti hankkia lapsen yksin. Nyt Annalla on 2-vuotias lapsi, jonka kanssa arki sujuu jouhevasti yhdessä puuhaten ja leikkien.

Lue Annan tarina

Uraäiti ja hoivaisä

Irinalla on aviomies ja lapsi. Vanhempien taipumukset ja tarpeet ovat romuttaneet perinteiset roolit. Äiti palasi töihin normaalia nopeammin ja isä jäi kotiin hoitamaan lasta.

Lue Irinan tarina

Tasavertaista vanhemmuutta

Ennen omien lapsien syntymää Tiinaa pelotti se, mitä vanhemmuus tekee parisuhteelle. Tasavertainen vanhemmuus on tuonut vapautta vastuun rinnalle ja syventänyt rakkautta. Luottamus siihen, että molemmat vanhemmat huolehtivat lapsista ja arjen asioista yhtä lailla, kantaa pitkälle.

Lue Tiinan tarina

Perhe-elämä alkoi paluumatkalla

Markukselle ja hänen puolisolleen kansainvälinen adoptio on ollut hyvä tie tulla vanhemmaksi. Isä ihmettelee, miten heille sopivan lapsen he ovatkaan saaneet perheeseensä.

Lue Markuksen tarina

Yksineläjästä sijaisvanhemmaksi

Tomin elämä mullistui täysin, kun hän lähti nuoren vapaaehtoiseksi tukihenkilöksi ja päätyi pian myös hänen sijaisvanhemmakseen. Sinkkuna sijaisisänä Tomi on kohdannut ennakkoluuloja, muttei ole katunut päivääkään uutta elämäntapaansa.

Lue Tomin tarina

Kotimaan adoptio täytti toiveen

Emilia haaveili puolisonsa kanssa pitkään useammasta lapsesta. Lopulta pari päätyi adoptioon, joka on tehnyt heistä onnellisia tyttölapsen vanhempia.

Lue Emilian tarina

Yksinhuoltajaksi, muttei yksin

Petran perheeseen kuuluvat hänen lisäkseen 11- ja 13-vuotiaat lapset. Petra on yksinhuoltaja. Ero lasten isästä tuli, kun lapset olivat leikki-ikäisiä. Mukana kuvioissa on nykyisin uusi kumppani ja hänen lapsensa.

Lue Petran tarina

Vapaaehtoisesti lapseton uusperheessä

Nelli on vapaaehtoisesti lapseton. Takavasemmalta ilmaantui kaksi bonuslasta uuden parisuhteen kautta nelisen vuotta sitten. Koska Nellin aviomiehellä oli jo parin tavatessa lapsiluku täynnä, liitto oli hyvä diili molemmille.

Lue Nellin tarina

Uusperhe-elämää

Miinan perheeseen kuuluu aviomiehen lisäksi kaksi lasta. Heistä toinen, 16-vuotias poika on puolison edellisestä liitosta. Kolmikko eli yhdessä 14 vuotta, kunnes perheeseen syntyi parin yhteinen lapsi. Perhettä hioo yhteen matkustaminen, huumori ja jokaisen vapaus olla oma itsensä.

Lue Miinan tarina
Takaisin ylös