Hoppa till innehållet

Stöd till unga

Att berätta för en annan att man blivit mobbad kan kännas svårt. Offret kan känna att det är fel på honom eller henne och skämmas för det som inträffat. Trots det är det viktigt att ta upp problemet så att det kan få en lösning.

Ansvaret för att få ett slut på mobbningen ligger alltid hos de vuxna, och därför är det viktigt att tala med en sådan när mobbning inträffar. Det är vanligt att offret inte ser någon mening med att tala med en vuxen, men erfarenheten visar att det faktiskt oftast hjälper. Lärarna är juridiskt ansvariga för elevernas säkerhet, och därför lönar det sig alltid att tala med läraren om man blir mobbad under skoldagen eller under vägen till och från skolan.

Ibland kan en vuxen ha svårt att tro ett barns version av det som hänt och ta problemet på allvar. Personen kan avfärda talet om mobbning som överdrivet eller tvivla på sin egen förmåga att ingripa mot den. En förälder kan ha svårt att tänka sig att det egna barnet skulle ha problem med mobbning.

Om ens egen lärare inte tar en på allvar ska man inte ge upp utan i stället tala med rektorn, en annan lärare, studiehandledaren, skolkuratorn eller skolpsykologen. Det finns garanterat någon på skolan som lyssnar och vill göra något åt saken. 

Tips till den som blivit mobbad och behöver tala med någon:

  • Hitta en vuxen du kan lita på. Pappa, mamma, lärare, en mor- eller farförälder, en fadder, vaktmästaren, en granne, skolhälsovårdaren, någon ur kökspersonalen, din tränare.
  • Tala ärligt om vad som hänt och hur du känner. Säg att du behöver hjälp. Kanske du kan ta med dig en vän eller en vänelev?
  • Om det känns svårt att berätta fritt, skriv anteckningar på en lapp eller skicka ett mejl eller textmeddelande.
  • Skulle någon av dina klasskamrater kunna försvara dig eller vara någon du kan tala med? Väneleverna finns också till just för att du ska ha någon att vända dig till med den här typen av problem.

Mer information

Tillbaka till toppen