Siirry sisältöön

Tukea nuorelle

Kiusaamisesta kertominen voi tuntua vaikealta. Voi olla syyllinen olo tai hävettää. Silti on tärkeää kertoa kiusaamisesta, jotta se saadaan loppumaan.

Aikuiset ovat vastuussa kiusaamisen lopettamisesta. Sen vuoksi kiusaamisesta on aina kerrottava jollekin aikuiselle. On yleistä, että kiusattu ei usko aikuiselle kertomisen auttavan mitään.

Silti melkein aina kiusaamiseen puuttuminen auttaa. Opettajien lakisääteinen velvollisuus on vastata oppilaiden turvallisuudesta, eli opettajalle kannattaa aina kertoa koulussa tai koulumatkalla tapahtuvasta kiusaamisesta.

Joskus aikuisen voi olla vaikea uskoa tai hyväksyä kiusaamista. Aikuinen saattaa vähätellä kiusaamista tai epäillä omia vaikutusmahdollisuuksiaan kiusaamisen lopettamisessa. Vanhemman voi olla hankala ajatella, että omalla lapsella olisi huolia.

Mikäli esimerkiksi oma opettaja ei ota todesta, kannattaa puhua koulun rehtorille, toiselle opettajalle, opinto-ohjaajalle, koulukuraattorille tai koulupsykologille. Koulusta löytyy aivan varmasti joku, joka ottaa kiusaamisen todesta ja auttaa.

Myös Lasten ja nuorten puhelimeen ja nettiin voi ottaa yhteyttä. Lasten ja nuorten puhelin ja netti on paikka, jossa voit keskustella täydellä luottamuksella aikuisen kanssa ja etsiä yhdessä tilanteeseen ratkaisua.

Vinkkejä kiusatulle kiusaamisesta kertomiseen:

  • Etsi läheltäsi yksi aikuinen, johon luotat. Isä, äiti, opettaja, isovanhempi, kummi, vahtimestari, naapuri, terveydenhoitaja, ruokalan täti, valmentaja.
  • Kerro ihan rehellisesti, mitä on tapahtunut ja miltä sinusta tuntuu. Sano, että tarvitset apua. Voisitko ottaa kaverisi tai vaikkapa tukioppilaan mukaan?
  • Jos puhuminen tuntuu hankalalta, kirjoita lappunen, sähköposti tai tekstiviesti.
  • Kuka luokkakaverisi voisi olla puolustajasi, kelle voisit puhua? Koulusi tukioppilaat ovat myös sitä varten, että heille voi kertoa asiasta.

Aiheeseen liittyvät

Takaisin ylös