Hoppa till innehållet

MLL stödjer hanteringen av Ukrainas situation

Barn och unga behöver nu en lyssnande och lugnande vuxen för att kunna hantera alla de svåra känslorna och rädslorna. Vuxna kan däremot behöva råd och stöd i att skapa trygghetskänsla och för sitt eget välmående. Använd gärna vår kunskap och vårt stöd. Tillsammans kan vi skapa trygghet och framtidstro för barn och unga. Kom ihåg – MLL finns till för dig.

På denna sida hittar du material för :

  • Föräldrar
  • Barn och unga
  • Professionella

Saknar du stöd i hanteringen av dina jobbiga tankar? MLLs föräldratelefon och chatt finns till för dig (på finska).

Föräldratelefonen

Även små barn kan ha svårt att undvika krigsnyheter. Vi sammanställde riktlinjer du som förälder eller vuxen kan använda dig av för att skydda och stödja ditt barn.

Hur prata med barn och unga om krig

Barn och krisnyheter

Prata om olycksnyheter med barn

Prata om våldsnyheter med barn

Kriget i Ukraina hörs nu i en stor del av de diskussioner som förs i familjer. Som vuxen är det viktigt att fundera hur du pratar om situationen och på vilket sätt det kan uppfattas av barnet. Vuxna som är upprörda över kriget behöver komma ihåg att betona att det är ledningen i Ryssland som startat kriget, inte befolkningen.

Läs Tatjana Pajamäkis bloggtext (på finska)

Våld som förekommer i media är svårt att undvika. I spel, filmer, på sociala medier och på Youtube visas våld på väldigt många olika sätt.

Läs mer om våld i media

Barn känner rädsla i alla åldrar. Det som orsakar rädsla och hur barnet hanterat det förändras med åldern och den individuella utvecklingen.

Läs mer om hur media kan skapa rädslor hos barn

Nuförtiden har nyheter även förflyttats till sociala medier då nyheter läses genom delade bilder, filmer och länkar. Alla mediaanvändare tolkar det sedda och hörda på sitt eget sätt utgående från sin egen åsikt, attityd och sina egna fördomar.

Läs tips på hur du läser nyheter kritiskt

MLLs Barn- och ungdomstelefon finns till för alla barn och unga. Telefonen är svenskspråkig, anonym och gratis. Nätbrevstjänsten är öppen dygnet runt.

Läs mer om Barn- och ungdomstelefonen samt nätbrevstjänsten

Många situationer och erfarenheter kan skapa mycket rädsla i oss. På ung.mll.fi har vi skapat en minneslista för att känna rädsla och hanteringen av den.

Läs om rädsla på ung.mll.fi

En av de bästa sakerna med internet är att vem som helst kan ta del av information och diskussioner. En smart internetanvändade behöver ändå hålla i åtanke att alla information inte stämmer och förhålla sig ifrågasättande mot det man läser och ser.

Läs om att vara kritisk på nätet på ung.mll.fi

För professionella

Venäjän sota Ukrainassa on häikäilemätön hyökkäys ihmisoikeuksia vastaan

Milla Kalliomaan blogi: Venäjän sota Ukrainassa on aiheuttanut valtavan inhimillisen kriisin

Tatjana Pajamäen blogi: Yhdenkään lapsen ei pidä joutua häpeämään tai pelkäämään taustansa vuoksi

Relaterade länkar

Läs mer

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Huomioithan, että kommenttisi julkaistaan tarkistuksen jälkeen.

Tillbaka till toppen