Siirry sisältöön

MLL tukee Ukrainan sodan käsittelyssä

Lapset ja nuoret tarvitsevat nyt kuuntelijaa ja rauhoittavaa aikuisen tukea vaikeiden tunteiden ja pelkojen käsittelyyn. Aikuiset ja kasvattajat saattavat puolestaan tarvita neuvoja ja tukijaa turvallisuuden tunteen luomiseen ja omaan jaksamiseensa. Hyödynnä alla olevaa tietoa ja tukeamme. Luodaan yhdessä turvaa ja tulevaisuudenuskoa lapsille ja nuorille. Muista – MLL on sinua varten juuri nyt.

Löydät sivulta materiaalit:

MLL:n paikallisyhdistykset tarjoavat monipuolista tukea, toimintaa ja arjen tekemistä ukrainasta tulleille perheille. Kysy lisätietoa paikkakunnallasi sijaitsevalta MLL:n paikallisyhdistykseltä.

Yhdistyshakuun

Kaipaatko tukea mieltä painavien ajatusten käsittelyyn? MLL:n Vanhempainpuhelin ja -chat ovat sinua varten.

Vanhempainpuhelin ja -chat

Pientenkin lasten voi olla vaikea välttyä sotauutisten tulvalta. Koostimme ohjeet vanhemmille ja muille aikuisille lasten suojelemiseksi ja tukemiseksi uutistulvassa.

Miten puhua lapsen ja nuoren kanssa sodasta?

Lapsi uutistulvassa

Onnettomuusuutisista puhuminen lapsen kanssa

Väkivaltauutisista puhuminen lapsen kanssa

Ukrainan sota on nyt osa monen perheen arkikeskustelua. On tärkeä pohtia aikuisena sitä, miten tilanteesta puhuu ja millaisena puhe lapselle tai nuorelle välittyy. Sodan järkyttämien aikuisten on tärkeä muistaa korostaa puheissaan lapsille sitä, että sodan on aloittanut Venäjän valtion johto, ei kansa.

Lue Tatjana Pajamäen blogi

Mediassa esiintyvää väkivaltaa on vaikea välttää. Peleissä, elokuvissa, sosiaalisessa mediassa ja Youtubessa näytetään monenlaista toisen vahingoittamista, voimakeinojen käyttämistä ja toisen loukkaamista.

Lue lisää mediaväkivallasta

Lapset tuntevat pelkoa kaikissa ikävaiheissa. Se, mikä pelon aiheuttaa ja miten siihen suhtaudutaan, muuttuu iän ja persoonallisen kehityksen myötä.

Lue lisää median aiheuttamista peloista lapselle

Nykyään uutisointi on siirtynyt myös sosiaalisiin medioihin, kun uutisia luetaan kavereiden jakamien kuvien, videoiden tai linkkien kautta. Jokainen mediankäyttäjä tulkitsee näkemäänsä ja kuulemaansa omien mielipiteiden, asenteiden ja ennakkoluulojensa kautta.

Lue vinkit faktojen tarkistamiseen

MLL:n Lasten ja nuorten puhelin ja chat päivystää vuoden jokaisena päivänä.

Tutustu Lasten ja nuorten puhelimeen ja chatiin

Maailma ympärillämme myllertää ja olo voi olla huolestunut. Olemme koonneet Nuortennettiin sisältöjä, jotka tukevat ja rauhoittavat vaikeiden tunteiden sekä huolen keskellä.

Siirry Nuortennetin tietopankkiin

Monenlaiset tilanteet ja kokemukset arjessamme voivat herättää meissä pelkoa. Nuortennettiin on koostettu muistilista pelon tunteesta ja sen käsittelystä.

Lue Nuortennetin juttu pelosta

Netin parhaita puolia on, että sen avulla kuka tahansa voi päästä osalliseksi erilaisesta tiedosta ja keskusteluista. Fiksu netinkäyttäjä pitää kuitenkin mielessään, ettei kaikki netistä löytyvä tieto ole totta ja suhtautuu näkemäänsä harkiten.

Lue Nuortennetin juttu Kriittisesti netissä

Sotaa ja uutistulvaa – vanhempainillat ja oppitunnit

Venäjän sota Ukrainassa on häikäilemätön hyökkäys ihmisoikeuksia vastaan

Milla Kalliomaan blogi: Venäjän sota Ukrainassa on aiheuttanut valtavan inhimillisen kriisin

Tatjana Pajamäen blogi: Yhdenkään lapsen ei pidä joutua häpeämään tai pelkäämään taustansa vuoksi

Esa Iivosen blogi: Lapsen oikeuksien sopimus ja Geneven sopimukset edellyttävät lasten suojelemista sotatoimilta 

Jos haluat auttaa Ukrainasta saapuvia pakolaisia esimerkiksi tavara- tai tarvikelahjoituksin, kysy lisätietoja paikkakunnallasi sijaitsevalta MLL:n paikallisyhdistykseltä.

Yhdistyshakuun

Lisäksi Ukrainalaisten Yhdistys Suomessa ry on avannut sivuston, jonka kautta voit lähettää maksutta erilaisia tavaroita ja tarvikkeita Ukrainan sodasta kärsivien hyväksi.

Autaukrainaa.fi

Aiheeseen liittyvät

Vanhemmille

Lapsille ja nuorille

Ammattilaisille

Tavaralahjoitukset

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Huomioithan, että kommenttisi julkaistaan tarkistuksen jälkeen.

Takaisin ylös